Po "testovačke" vo francúzskom Nice a prvom open-air koncerte v izraelskom Tel Avive sa Depeche Mode cez juhovýchod Európy posúvajú stále bližšie k slovenskej metropole. Druhý megakoncert v rámci turné sa v piatok odohral v Aténach a vďaka partnerovi turné Telekomu si ho mohol vychutnať aj náš kolega zo Zoznamu.

"Pred koncertom a dokonca aj počas koncertu predkapely kolabovala doprava na hlavnej diaľnici smerom do Atén. V Grécku vyvolal koncert obrovský záujem, autá boli dokonca odparkované v jednom diaľničnom pruhu. Aj keď oficiálne bolo oznámených 35-tisíc divákov, realita mohla byť kľudne okolo 60-tisíc ľudí. Gréci ukázali typický južanský temperament, zabávali sa počas celého koncertu, spievali hity. Šou bola výborná a Depeche Mode si to patrične užívali," popisuje svoje dojmy Marián Meliš, ktorý má v Zozname na starosti mediálne partnerstvá s organizátormi podujatí a manažuje službu Predpredaj.sk.

Tá ponúka aj posledné lístky na koncert Depeche Mode a tiež vstupenky na oficiálnu afterpárty, ktorá sa uskutoční 25. mája po očakávanom koncerte. Najväčšia akcia svojho druhu na Slovensku prichýli všetkých fanúšikov, ktorým koncertný setlist nebude stačiť a budú si chcieť zatancovať na ďalšie hity, raritné skladby, či remixy. Viac info

Partnerom šnúry The Delta Machine Tour je spoločnosť Telekom, ktorá pozýva na bratislavský koncert aj formou dvoch krátkych videí z aténskeho Terra Vibe Parku. Napriek kratučkej dĺžke dokonale zachytávajú elektrizujúcu atmosféru koncertu a naladia Vás na hudobnú udalosť roka na Slovensku. Youtube je plný dlhších, nekvalitných záznamov, no viac vidieť nemusíte - koncert Depeche Mode treba zažiť vlastnej koži! (A ak by Vám to predsa nedalo, tak odporúčame pozrieť si HD záznam z viedenského "album launch" špeciálu pod hlavičkou Electronic Beats.)

Prečítajte si: Veľký úspech skupiny Lavagance: Depeche Mode si ju opäť vybrali za predkapelu!





V čom boli Atény špeciálne...

Aténsky koncert bol pre kapelu - a najmä pre jej charizmatického speváka Davida Gahana - výnimočný minimálne z dvoch dôvodov. Jedným boli Gahanove narodeniny - 51 rokov dovŕšil len deň pred koncertom, 9. mája. Martin Gore spoločne s kapelou a fanúšikmi ho prekvapili, a tak sa symbolicky pred odohratím singla Heaven rozliehal Terra Vibe Parkom zborový spev "Happy Birthday".

Druhý dôvod bol ten, že takmer presne pred štyrmi rokmi (12. mája 2009) mali Depeche Mode na tom istom mieste vystúpiť v rámci Tour of the Universe. Koncert však museli zrušiť a až doteraz nebol nahradený. Gahan vtedy dostal akútny zápal žalúdka a tenkého čreva, následkom čoho musel sklamať nielen fanúšikov v Grécku, ale aj v ďalších krajinách. Väčšine z nich to kapela vynahradí práve na aktálnom turné. Dôvody pre zrušenie májových koncertov v roku 2009 sa ukázali byť ešte vážnejšie, ako sa spočiatku zdalo. Krátko po tom, ako sa Gahan vyliečil z ťažkej infekcie mu lekári objavili zhubný nádor, ktorý mu okamžite vyoperovali. Spevák a skladateľ mal teda obrovské šťastie - prekonal rakovinu a už začiatkom júna 2009 kapela pokračovala v turné, v rámci ktorého 22. júna vystúpila aj v Bratislave.

Neskôr museli Depeche Mode zrušiť ešte zopár koncertov kvôli ďalším zdravotným problémom Gahana (zranenie nohy a problémy s hlasivkami), no tohtoročné koncerty ukazujú, že spevák je v top forme a jeho spoluhráči takisto. Veríme, že im to vydrží, Slovensko sa tretieho vystúpenia jednej z najväčších kapiel hudobnej histórie dočká už 25. mája!

Depeche Mode v Aténach, 10.5.2013 Zdroj: TelekomDepeche Mode Grékom vynahradili zrušený koncert z roku 2009 - viac fotiek

... A v čom špeciálne neboli?

Ak počítame aj "testovací" indoor koncert v Nice, tak Depeche Mode majú v rámci The Delta Machine Tour už za sebou štyri koncerty - zatiaľ posledným je včerajšie (13.5.) vystúpenie v bulharskej Sofii, kam kapela zamierila z Atén. Gahan počas príprav turné povedal, že sa budú snažiť na každom koncerte obmieňať setlist, v jednom z rozhovorov dokonca hovoril o dvoch výrazne odlišných setlistoch A a B, ktoré sa budú striedať a kombinovať. Zatiaľ je však turné v tomto smere pre skalných fanúšikov sklamaním (ak sa to tak dá nazvať). Koncerty v Aténach a Sofii mali navlas rovnaký setlist (viď nižšie) a predchádzajúce dva sa od neho líšili len v niekoľkých skladbách.

Najšpeciálnejším bol v tomto smere koncert v Nice - tam ako zatiaľ na jedinom z koncertov turné zahrali aj Martinom Goreom spievanú pieseň z The Child Inside z novinky Delta Machine (recenzia) namiesto When The Body Speaks (Exciter, 2001) a prvým prídavkom bola namiesto Home (Ultra, 1997) starinka A Question of Lust z albumu Black Celebration (1986). V Tel Avive zase špeciálne zaznel namiesto Higher Love (Songs of Faith and Devotion, 1993) slávny "nealbumový" singel Only When I Lose Myself.

V každom prípade to zatiaľ vyzerá, že slovenskí fanúšikovia Depeche Mode setlistom až tak prekvapení nebudú. Jedine, že by páni hudobníci práve v Bratislave premiérovo zahrali setlist B...

Setlist koncertu Depeche Mode v Aténach, 10. 5. 2013:
(aj v Sofii, 13. 5. 2013)

0. Intro
1. Welcome to My World
2. Angel 
3. Walking in My Shoes
4. Precious 
5. Black Celebration
6. Policy of Truth 
7. Should Be Higher
8. Barrel of a Gun 
9. Higher Love
10. When The Body Speaks
- Happy Birthday
11. Heaven 
12. Soothe My Soul 
13. A Pain That I'm Used To
14. A Question of Time 
15. Secret to the End
16. Enjoy the Silence 
17. Personal Jesus 
18. Goodbye

prídavky:
19. Home
20. Halo
21. Just Can't Get Enough
22. I Feel You
23. Never Let Me Down Again 

Text: Hudba.sk (zdroj: Depechemode.sk, archív)
Foto: Telekom

Súvisiaci interpreti: Depeche Mode