Vlastne by v titulku skôr mohlo byť "Pozrite si". Britská kapela Coldplay totiž tento týždeň cez iTunes zverejnila svoj očakávaný šiesty album Ghost Stories nielen na vypočutie. V plnej dĺžke si ho môžete prvýkrát vychutnať spoločne s krásnou animáciou, ktorá obsahuje pohyblivé detailné zábery na obrázok krídiel z obalu albumu.

Coldplay ako prvá kapela obohatili populárne pre-streamy na iTunes, ktoré od minulého roka už štandardne predchádzajú vydaniu albumov najväčších hudobných hviezd, o vizuálnu zložku. S vizuálnym albumom Beyoncé je to síce neporovnateľné, no aj tak ide o zaujímavý prístup k prezentácii novej hudby. Tá je na tomto albume veľmi atmosférická, intímna a plná drobných detailov v aranžmánoch. Vkusná animácia je tak v prípade väčšiny skladieb ešte vhodnejším vizuálom než klasické hrané videoklipy.

animácia k albumu Ghost Stories Zdroj: Míla Fürstová

Pôsobivé animácie k albumu vytvorila Češka

Album Ghost Stories obsahuje deväť piesní a do predaja sa dostane už 19. mája. Kvarteto z Londýna už z nej predstavilo single Magic, Midnight a A Sky Full of Stars. Posledný menovaný, ktorý zverejnili 1. mája, sa už stihol dostať na vrchol rebríčka iTunes v 88 krajinách. Coldplay tiež nedávno zverejnili rozšírený trailer televízneho špeciálu z koncertu, ktorý v deň vydania nahrávky odvysiela britská televízna stanica Sky Arts.

Zaujímavosťou je, že autorkou animácie je Češka pôsobiaca vo Veľkej Británii Míla Fürstová, ktorá má na svedomí aj dizajn albumu a spomínaných singlov (pozrite si ich v galérii). Originály obrazov, ktoré majú rozmery 100x100 cm, bude na jeseň vystavovať v jednej z galérií v centrálnom Londýne. Vytvorila ich technikou leptania, ktorou sa preslávila a získala viacero ocenení od prestížnych britských umeleckých škôl ako Royal College of Art v Londýne alebo Royal West of England Academy v Bristole. Obrázky z obalu albumu dali do pohybu režiséri videa Alasdair Brotherston a Jock Mooney zo spoločnosti Trunk Animation.

Nahrávku Ghost Stories si môžete spolu s animáciami vychutnať po kliknutí na www.itunes.com/coldplay a spustení nahrávky v programe iTunes.


Text: Hudba.sk (zdroj: SITA - Digitalspy.co.uk)
Foto: artwork - Míla Fürstová

Súvisiaci interpreti: Coldplay