Po megaúspešnom turné Potichu s akustickými verziami svojich skladieb prichádza legenda slovenskej scény Richard Müller s ďalšou špecialitou. V projekte s názvom Hlasy sa spojil s vokálnou skupinou Fragile a nacvičuje skladby v nových úpravách bez použitia jediného nástroja. Prvou ochutnávkou je megahit Po schodoch.

Nový projekt, v ktorom znejú len čisté hlasy, predstavia Richard Müller a Fragile na pripravovanom albume aj na jesennom turné so slovenskými zastávkami od Humenného až po Bratislavu. Fanúšikovia si tak budú môcť naživo vychutnať jedinečnú interpretáciu spevákových hitov v a cappella verziách. Lístky na väčšinu koncertov sú už v predaji na Predpredaj.sk.

Prvýkrát sa projekt Hlasy predstavil naživo koncom mája v predposlednom finálovom kole SuperStar, kde zaznel jeden z najväčších československých hitov z 80-tych rokov - Po schodoch. Vypočujte si štúdiovú verziu, televízne vystúpenie nájdete na konci článku.


Richard Müller: "Takú ťažkú prácu som za 30 rokov ešte nezažil"

Najväčší spevák na slovenskej hudobnej scéne so skupinou Fragile už niekoľko týždňov zarezáva v štúdiu. Za nacvičením každej skladby sú hodiny driny. Pre všetkých zúčastnených je to však dobrodružstvo, napínavé až nebezpečné. Stačí, keď sa jeden pomýli, a celá skladba sa môže zrútiť. Preto je názov skupiny Fragile taký výstižný - v preklade znamená krehký/jemný.

"Oslovil som Braňa Kostku, ktorý povedal áno. Úprimne sa priznám, že takú ťažkú prácu som za 30 rokov v mojej kariére ešte nezažil. Predstavoval som si to jednoduchšie a ľahšie. Ťažká, veľmi ťažká práca je to. Spievať v doprovode hlasov znamená, že tam nie sú žiadne gitarové ani iné sóla. Zatiaľ sa mi to však veľmi dobre robí, lebo sú to všetko veľmi príjemní ľudia a Braňo Kostka je skvelý kapelmajster," hovorí Richard Müller o najnovšej výzve, ktorú na seba ušil.

Skupinu Fragile tvoria speváci Braňo Kostka, Soňa Norisová, Helena Krajčiová, Svetlana Rymarenko, Jana Golisová, Slavo Košecký, Vilo Csontos a Kamil Mikulčík. Všetci sa zo spolupráce s Richardom veľmi tešia. "Je to aj pre nás veľká výzva. Pre nás je Richard Müller najideálnejší interpret a takýto model spolupráce je dokonalý. Všetci v skupine máme veľmi radi Richardovu hudbu. Je to projekt, ktorý so sebou prináša strašne veľa práce. My sa na to veľmi tešíme," hovorí Braňo Kostka.

Skladby vyberá Fragile, nebude to len o hitoch

Do a cappella podoby sa upravujú nielen hity, ale aj menej známe piesne Richarda Müllera. "Výber skladieb som nechal na Braňovi, lebo predsa len on sa úplne inak orientuje. Skladba, ktorá sa mne zdá dobrá, sa nemusí hodiť na tento spôsob interpretácie. Ale v podstate sme sa zhodli. V zásade v mojom repertoári mám šťastie, že nemám titul, ktorý by som nechcel prezentovať. Takže sme sa skoordinovali a podľa toho teraz nacvičujeme," vysvetľuje Richard proces výberu skladieb.

Hlasy už stihli naplánovať šnúru po Česku a Slovensku, turné odštartuje už v septembri u našich západných susedov, od októbra do novembra sa môžu tešiť slovenskí fanúšikovia. Zatiaľ sú naplánované koncerty v českých mestách Světlov, Olomouc, Ostrava, Šumperk, Božejov, Brno, Praha, Teplice, Karlovy Vary, Pardubice, Příbram, Liberec, Plzeň, České Budějovice a Zlín. Na Slovensku sa Hlasy predvedú v mestách Humenné, Prešov, Košice, Bratislava, Trnava, Nitra, Trenčín, Čadca, Poprad, Spišská Nová Ves, Žilina, Ružomberok, Banská Bystrica, Martin a Piešťany.

Lístky na slovenské koncerty: Predpredaj.sk


Termíny vystúpení projektu HLASY: 

ČR:
14. 9. - Světlov, Zámek Nový Světlov 
15. 9. - Olomouc, Kino Metropol 
16. 9. - Ostrava, Dům Kultury 
19. 9. - Šumperk, Dům Kultury Šumperk 
20. 9. - Božejov, KS Městyse Božejov 
22. 9. - Brno, Janáčkovo Divadlo 
1. 10. - Praha, Lucerna 
2. 10. - Teplice, Krušnohorské Divadlo 
3. 10. - Karlovy Vary, Hotel Thermal 
6. 10. - Pardubice, Východočeské Divadlo 

SR:
7. 10. - Humenné, MsKS - PREDPREDAJ
8. 10. - Prešov, Kino Scala - PREDPREDAJ
9. 10. - Košice, Spoločenský Pavilón - PREDPREDAJ
14. 10. - Trnava, DK Trnava - PREDPREDAJ
17. 10. - Nitra, PKO Nitra - PREDPREDAJ
18. 10. - Trenčín, Piano Club - PREDPREDAJ
19. 10. - Čadca, Športová Hala
22. 10. - Poprad, Dom Kultúry Poprad - PREDPREDAJ
23. 10. - Spišská Nová Ves, Reduta

ČR:
26. 10. - Příbram, Divadlo A. Dvořáka 
27. 10. - Liberec, Dům Kultury 
29. 10. - Plzeň, Měšťanská Beseda 
30. 10. - České Budějovice, Metropol 
3. 11. - Zlín, Kongresové Centrum 
4. 11. - Hodonín, DK Hodonín - Horní Valy

SR:
5. 11. - Žilina, Dom Odborov - PREDPREDAJ
6. 11. - Ružomberok, DK A. Hlinku - PREDPREDAJ
7. 11. - Banská Bystrica, Ministry Of Fun - PREDPREDAJ
10. 11. - Púchov, Dom Kultúry - Divadlo - PREDPREDAJ
11. 11. - Martin, Kino Moskva - PREDPREDAJ
12. 11. - Piešťany, Dom Umenia - PREDPREDAJ
13. 11. - Bratislava, NTC - PREDPREDAJ

Poznámka: V prípade slovenských koncertov, ktoré nemajú predpredaj lístkov cez Predpredaj.sk (Čadca a Spišská Nová Ves), sa o možnosti kúpy lístkov vopred informujte na oficiálnej Facebook stránke interpreta www.facebook.com/richardmullerpage alebo priamo v mieste konania.

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House. Tlačová správa bola upravená redakciou.


Foto: Jakub Klimo

Súvisiaci interpreti: Fragile, Richard Müller