Skupina Čisté Tvary si pre fanúšikov pripravila ďalšiu lahôdku. Po tom, ako tento rok vydala niekoľko vynikajúcich singlov a ide na dlhoočakávané turné, prichádza na jeseň s novým albumom. Tretia štúdiovka s názvom Zem nás chce čistých vychádza sedem rokov po poslednom albume kapely.

Skupinu Čisté Tvary zachytáva nahrávka v najlepšej forme. Obsahuje jedenásť skladieb, vrátane nových úspešných singlov Prach Prikryl Nás, Dýchať Síru a Plankton. Nahrávku produkoval uznávaný slovenský producent a basgitarista kapely Čisté Tvary Oskar Rózsa.

"Celý proces nahrávania nového albumu bol krásny, ale komplikovaný. Pri kolektívnej práci, ktorou je nesporne aj práca v kapele, je to o istom pocite súdržnosti, vzájomnosti. Pre mňa osobne bolo toto nahrávanie zvláštnou meditáciou. Veľmi veľa ma naučilo. Hlavne o sebe samom," vysvetľuje líder kapely Juraj Péč.

Album Zem nás chce čistých vychádza práve dnes vo vydavateľstve Slnko Records a okrem klasickej CD verzie si ho fanúšikovia môžu zadovážiť aj ako LP alebo MP3. Je dostupný v predaji na www.cistetvary.sk/shop, alebo na stránke vydavateľstva Slnko Records. Náš kolega Juraj Cagáň sa k nahrávke dostal už o týždeň skôr, takže už zajtra si o ňom môžete prečítať viac v jeho recenzii.


Mastrované v Amerike

Kultová kapela album nahrávala, produkovala, editovala a mixovala na troch rôznych miestach. Hrubý zvukový materiál nahrali Čisté Tvary v štúdiách RTVS, o produkciu a prvý mix nahrávky sa postaral v štiavnickom štúdiu producent Oskar Rózsa a výsledný zvukový šat dostala nahrávka v amerických štúdiách Masterdisk. Obal nového albumu má na svedomí Eva Brezinová, fotografie Juraj Starovecký

"Niekedy sa to zdalo naozaj nekonečné, akoby sa cieľ pomaly rozplýval v hmle, ale túžba dokončiť tretí album sa ukázala silnejšia než čokoľvek, čo mu stálo v ceste. Takže taký opus Zem nás chce čistých je: pevný, vášnivý, nekompromisný, nesmrteľný. O mix a mastering sa postaral americký zvukový inžinier a producent Scott Hull, ktorý má na konte spoluprácu s takými menami svetovej scény ako Sting, Bob Dylan, Lou Reed či Herbie Hancock. Scott ho zároveň mastroval aj exkluzívne pre vinyl. Ten je vyrobený pomerne komplikovanou metódou, ktorá je v súčasnosti už vcelku zriedkavá, ale zaručuje absolútne najkvalitnejší zvukový záznam, k akému sa dá dopracovať. Pre audiofilov to bude skutočná lahôdka," dopĺňa bubeník Matej Pliešovský.  

Hlavne inovatívne

Čisté Tvary sa za 15 rokov existencie vypracovali z lokálnej undergroundovej scény na jednu z najprestížnejších kapiel slovenskej alternatívy. Aktuálna štúdiovka je v poradí tretím albumom kapely. Juraj Péč, Oskar Rózsa, Matej Pliešovský a Ondrej Gregor sa presadili najmä inovatívnosťou a novátorským prístupom k hudbe. Ich tvorba je inšpiráciou pre mnohých ľudí a umelcov aj mimo hudobnej scény. Nový album bude k dispozícii aj na aktuálnom turné kapely, ktoré sa začína už vo štvrtok 15. októbra v Košiciach.

"Verím, že nový album si rovnako ako tie predošlé nájde cestu k fanúšikom. Som rád, že single, ktoré sú už vonku, sa páčia. Pri poslednom z nich, skladbe Prach Prikryl Nás sme cítili, že v rámci našej tvorby môžeme hovoriť o ďalšom medzníku či etape. A zdá sa, že fanúšikom to vyhovuje," uzavrel Pliešovský.

Čisté Tvary zabodovali už pred desiatimi rokmi albumom Meskalin, vďaka ktorému získali v roku 2005 prestížnu hudobnú cenu Jim Beam Music. V roku 2008 vydali nahrávku Rita von Anarchia, za ktorú získali viacero nominácii na ceny Radio Head Awards 2009.

Čisté Tvary Tour 2015:

15. októbra - Košice, Tabačka Kulturfabrik
16. oktobra - Prešov, Christiania
23. októbra - Martin, Barmuseum
24. októbra - Bratislava, Klub LOFT!

Vstupenky:  Predpredaj.sk


Informácie pre Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z Propaganda House. Všetky aktuálne informácie o skupine Čisté tvary nájdete na jej facebookovej stránke.

Foto: Juraj Starovecký  

Súvisiaci interpreti: Čisté Tvary