Elektropopové duo Monikino kino a dream-popový projekt Mayen vyrážajú už zajtra na spoločnú slovensko-českú šnúru. Prvou zastávkou bude bratislavské centrum súčasnej kultúry A4, dočkajú sa však aj fanúšikovia z Prešova, Košíc, či Martina.

Atmosférický elektropop so slovenskými textami, ktoré však píše česká polovička projektu. Tá slovenská ich síce spieva po slovensky, ale so sympatickým brnianskym akcentom. Aj taký je projekt slovenskej filmárky a hudobníčky Moniky Midriakovej a hudobníka, režiséra a herca Petra Marka z kapely Midi Lidi. Duo, ktoré spolu tvorí tri roky, sa do popredia záujmu dostalo veľmi rýchlo. Za krátky čas sa prepracovali na pódiá Pohody a ďalších významných domácich festivalov. Ich debutový album Prázdniny vyšiel pod hlavičkou prestížneho slovenského labelu Slnko Records.

V rámci turné zažiari aj český dream-popový projekt Mayen pražského pesničkára Lukáša Vydru, ktorý je aj bývalým gitaristom synthpopovej kapely Deaths. Do povedomia hudobnej verejnosti sa Mayen dostali po vydaní debutového EP Wonder Years, ktoré obsahuje štyri nostalgiou končiaceho leta nasiaknuté piesne. Odvtedy stihli Mayen odohrať množstvo koncertov v Čechách i na Slovensku a predskakovali takým kapelám ako Blackbird Blackbird, Blouse alebo Glass Animals. Server Aktualne.cz zaradil Mayen medzi najväčšie objavy českej alternatívnej hudby za rok 2014.

Termíny turné:

14. 10. - Bratislava, A4
15. 10. - Prešov, Christiania
16. 10. - Liptovský Mikuláš, Diera do sveta
17. 10. - Trenčín, Paprsek
21. 10. - Košice, Tabačka
22. 10. - Martin, Mestská scéna
23. 10. - Valašské Meziříčí, M-klub
24. 10. - Ostrava, PlanB
25. 10. - Pardubice, D29
13. 11. - Varnsdorf, Divadlo
8. 12. - Jihlava, DKO

Informácie pre Hudba.sk poskytla Júlia Šimková.

Foto: Stanislav Tryputen

Súvisiaci interpreti: Monikino Kino