Fanúšikovia nových hudobných projektov budú už dnes môcť naživo spoznať melancholickú speváčku Tante Elze, formáciu Scott & Zelda, elektronickú indie-rockovú kapelu Franny's Coat a skupiny Fúzy Múzy či Bedlam. O 20:00 totiž vystúpia v bratislavskom Nu Spirit Clubu.

Koncert v nových priestoroch Nu Spirit Clubu na Štúrovej 3 (obchodná pasáž Luxor) odštartuje "psycho-thrillerová" kapela z Prešova Fúzy Múzy. Hudba tejto formácie je založená na pevnom podklade bicích nástrojov, chytľavej basovej linke a gitare. Fúzy Múzy vystupujú v elegantne extravagantných kostýmoch, a preto sa návštevníci môžu tešiť aj na vizuálnu šou.

Druhá sa na pódiu objaví bratislavská skupina Scott & Zelda, ktorá len nedávno vydala svoje EP. Kapela funguje od roku 2012 v zložení Daniel Forgáč (autor hudby, spev, gitara), Tomáš Trebula (spev, gitara), Juraj Rychtárik (vokály, basgitara) a Dávid Zein (bicie). "Naše pesničky vznikajú, ako keď malé dievčatko tajne strihá svoju obľúbenú bábiku - nezáleží na kde-tu trčiacom vlase, dôležitá je radosť z tvorby a ničenia," opisujú proces skladania hudby členovia Scott & Zelda.

Tante Elze je mladá študentka, ktorá v Demovnici uspela so svojou snovo-melancholickou hudbou. Tá je tvorená jej spevom a zmesou elektronického podkladu s klavírnym základom. "Keď sa o veciach nedá rozprávať, tak aspoň spievať treba," hovorí. Tante Elze momentálne spolupracuje na viacerých projektoch, medzi inými aj na hudbe pre pripravovaný slovenský dokument Čierna a Biela.

Ako štvrtá vystúpi kapela Franny’s Coat, ktorú založili v septembri roku 2011 Dominik Kitko (spev, gitara, sample) a Miro Selecký (bicie, vokály). Ich hlavným cieľom bolo skombinovať hudobné štýly, ktorým sa obaja členovia venovali už v predchádzajúcich projektoch. V novembri 2012 sa k nim pripojil Juraj Onuška, ktorý hrá na basgitaru. Súčasná tvorba kapely by sa dala popísať ako kombinácia indie rocku a elektroniky s citeľným vplyvom post-rocku.

Koncert Go2Stage ukončí trojčlenná post-metalová kapela Bedlam zo severného Slovenska. Skupina nahrala v roku 2011 svoje debutové bezmenné EP, ktoré obsahuje tri skladby. Začiatkom tohto roka sa Bedlam objavili aj vo vysielaní Rádia_FM, konkrétne v metalovej šou Headbanger_FM.


Čo je to Demovnica_FM?

Demovnica_FM funguje ako projekt Rádia_FM od mája tohto roku. Cieľom projektu je hľadanie nových, zatiaľ neobjavených, hudobníkov. Konkrétne ide o webový rebríček desiatich nahrávok slovenských autorov, ktorí nemajú vydaný album u žiadneho oficiálneho vydavateľa. Kapely, ktoré tím z Rádia_FM do Demovnice vyberie, získajú priestor na prezentáciu aj vo vysielaní, kde sa im v nedeľu poobede venuje hodinová relácia s rovnomenným názvom. Demovnica pritom pôvodne figurovala len ako rubrika v rámci programu Osmička. Väčší priestor v podobe relácie jej Rádio_FM vyhradilo pre veľký záujem zo strany kapiel a poslucháčov.

Relácia ponúka okrem noviniek na slovenskej hudobnej scéne aj rozhovory s víťazmi jednotlivých kôl a hodnotenia interpretov hosťami, ktorí sa svojím profesným životom nejakým spôsobom dotýkajú hudobnej brandže. Zväčša ide o hudobníkov, hudobných dramaturgov, producentov či kritikov. Demovnicu_FM už hodnotil hudobný publicista Oliver Rehák a moderátori Rádia_FM Daniel Baláž, Rudi Rus, Pavol Hubinák či Biba_FM. Z hudobníkov to zas napríklad boli Shina z Longitalu, Peter Lipa, Tomáš Sloboda či Oskar Rózsa. V prípade posledných dvoch menovaných došlo aj k spoluprácam s novými objavmi - Tomáš Sloboda spolupracuje s hudobníkom menom JUST a Oskar Rózsa s Ivanou Mer.

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Regina Annušová z Rádia_FM. Článok bol upravený a doplnený redakciou.