Telo anglického speváka a hudobníka Davida Bowieho, ktorý 10. januára vo veku 69 rokov podľahol rakovine, podľa najnovších správ krátko po jeho úmrtí v tajnosti spopolnili, a to bez účasti jeho rodiny alebo priateľov.

Pre britský bulvárny denník Daily Mirror to prezradil nemenovaný zdroj s tým, že sa tak malo stať v New Yorku. "Davida si nemusíme pripomínať prostredníctvom pohrebu, zostane tu totiž s nami skrze svoju hudbu. Jeho posledný album Blackstar bol dokonalým rozlúčkovým darčekom pre fanúšikov," cituje denník zdroj blízky spevákovej rodine. Pravdivosť informácie sa snažili overiť viaceré médiá, hudobníkov hovorca pre verejnoprávnu BBC uviedol, že správu "nepotvrdí ani nepoprie".

Aktualizácia (15.1., 10:00): Spevákova rodina včera na Facebooku zverejnila stanovisko, v ktorom poďakovala fanúšikom za priazeň a podporu. Zároveň uviedla, že pripravuje súkromnú spomienkovú akciu. "Rodina Davida Bowieho v súčasnosti organizuje privátnu ceremóniu na počesť milovaného manžela, otca a priateľa. Opäť žiadame o rešpekovanie súkromia v týchto najcitlivejších časoch. Sme ohromení a vďační za lásku a podporu, ktorú ukazujete po celom svete. Avšak je dôležité podotknúť, že hoci sú koncerty a pocty plánované na najbližšie týždne vítané, žiadna z nich nie je oficiálnou spomienkovou akciou organizovanou či podporovanou rodinou. Tak ako sme všetci pre seba našli niečo jedinečné v Davidovej hudbe, budeme radi, ak každý oslávi jeho život tak, ako uzná za vhodné."

Pred smrťou spravil ešte päť nových demo nahrávok

Spevákov dlhoročný priateľ a producent Tony Visconti v najnovšom rozhovore pre magazín Rolling Stone uviedol, že mu Bowie približne týždeň pred smrťou zavolal s tým, že by chcel nahrať ešte jeden album. Hudobník v posledných týždňoch pred smrťou napísal päť nových skladieb, ktoré aj stihol nahrať v podobe demoverzií. "Aj v tom záverečnom štádiu plánoval nahrať nasledovníka albumu ★ (Blackstar). Bol som z toho nadšený, myslel som si - a on tiež - že mu zostáva ešte minimálne niekoľko mesiacov života. Pochopiteľne, ak mal v úmysle nahrať ďalší album, tak si musel myslieť, že mu zostáva ešte niekoľko mesiacov. Takže koniec musel prísť veľmi rýchlo. Nepoznám detaily, ale po tom telefonáte sa musel jeho stav rapídne zhoršiť," povedal Visconti.

Podľa LA Times by spomínané skladby mohli vyjsť ešte tento rok na deluxe edícii albumu. Prvou posmrtne zverejnenou tvorbou Davida Bowieho však pravdepodobne bude skladba, ktorú napísal pre SpongeBob Musical. Divadelný muzikál inšpirovaný známou kreslenou postavičkou špongie v šortkách bude mať premiéru v júni v Chicagu, neskôr ho uvedú aj na Broadwayi.

Napriek chorobe bol v štúdiu plný energie

Tony Visconti sa o Bowieho chorobe dozvedel približne pred rokom, kedy sa stretli pri nahrávaní albumu v New Yorku. "Prišiel priamo z chemoterapie, nemal obočie ani vlasy a nebola žiadna možnosť, aby to pred kapelou zatajil," uviedol producent. Ako dodal, v polovici roka 2015 bol spevák plný optimizmu z prebiehajúcej liečby, no napokon sa v novembri, keď už bol album hotový, jeho stav výrazne zhoršil a bolo jasné, že mu veľa času nezostáva. Už predtým si Visconti všimol pochmúrnosť niektorých textov. Najmä z piesní Lazarus (aj z videoklipu) a Dollar Days je jasné, že počítal s blížiacim sa koncom.

Keď sa však producent Bowieho spýtal, či píše rozlúčkový album, vraj sa len zasmial. "Bol veľmi odvážny a statočný. Jeho energia bola neuveriteľná na muža, ktorý mal rakovinu. Nikdy neukázal svoj strach. Bol plne zameraný na prácu na albume," priblížil Visconti, ktorý v pondelok v prvej reakcii pre médiá označil Bowieho smrť za umelecké dielo. "Vždy si robil, čo chcel. A chcel to urobiť po svojom a vždy tým najlepším spôsobom. Jeho smrť nie je iná ako jeho život - je to umelecké dielo. Urobil pre nás Blackstar, svoj dar na rozlúčku. Celý rok som vedel, že to bude takto. Napriek tomu som na to nebol pripravený."


Producent tiež v novom rozhovore poprel informácie, že od roku 2004, kedy Bowie utrpel infarkt do objavenia rakoviny pred 18 mesiacmi, bol spevák dlhodobo v zlom zdravotnom stave. Dokonca sa hovorí, že od roku 2004 utrpel nie jeden, ale šesť infarktov. Podľa Viscontiho to nie je pravda, pre Rolling Stone napríklad prezradil, že v čase vydania The Next Day (2013) Bowie navštevoval hodiny boxu.

Visconti magazínu priblížil aj okolnosti, za ktorých sa dozvedel smutnú správu o kolegovej smrti. Bol práve na ceste s tribute kapelou Holy Holy, v ktorej hrá Bowieho skladby spoločne s bývalým bubeníkom spevákovej kapely Spiders from Mars Mickom Woodmanseym a ďalšími hudobníkmi. Boli v šoku, no napokon sa rozhodli, že budú pokračovať v turné.

"Pondelok bol najhorším dňom v mojom živote. Ale rozprávali sme sa o tom a povedali sme si, 'sme muzikanti a toto je to, čo robíme. Davidovi by sa to páčilo'. Minulú noc (12.1.) sme hrali prvýkrát od jeho smrti pred veľmi, veľmi entuziastickým publikom v Toronte. Boli tam ľudia, ktorí plakali, ale boli tam aj ľudia, ktorí sa smiali, tlieskali a tancovali. Bolo nádherným zážitkom, že sme si ho takto dokázali uctiť a osláviť jeho život," povedal Visconti, ktorý v deň vydania albumu (8.1.) počas vystúpenia Holy Holy v newyorskom klube Highline Ballroom Bowiemu zavolal, aby mu spolu s fanúšikmi zaspievali k narodeninám.

Vypočujte si nový album, ktorého texty sa Bowieho smrťou stali jednoznačnejšími:



Text: Hudba.sk, pm (zdroj: SITA, Mirror.co.uk, bbc.com, Rollingstone.com, LAtimes.com)
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: David Bowie