Richard Müller a Fragile, Horkýže Slíže, speváčka Sima Martausová či Festival Topfest. To sú čerství držitelia slovenských hudobných "Grammy". Výročné ceny za rok 2013 odovzdal Zväz autorov a interpretov populárnej hudby v bratislavskom V Klube. Ceny si odniesli aj interpreti, ktorí získali najviac hlasov v ankete Hudba.sk. Pozrite si výsledky.

Zväz autorov a interpretov populárnej hudby vo štvrtok večer odovzdal výročné ceny za rok 2013. Ocenenia v podobe sošky mikrofónu si na pôde legendárneho Véčka prevzali v ôsmich kategóriách interpreti, redaktori a organizátori hudobných podujatí. Približne hodinový program vtipne moderoval predseda Rady ZAI Martin Sarvaš, ktorý vysvetlil myšlienku celej akcie: "Teším sa z toho, že sa tu stretli ľudia z brandže. Bez okázalých vecí navyše, ktoré sprevádzajú iné podujatia. Každý, kto mohol, prišiel a vyjadril tak úctu tej druhej strane barikády. A to je podľa mňa základná myšlienka, ktorú chceme sprostredkovať. Čiže navzájom si prejavovať úctu a pozrieť sa na hudobnú scénu z trochu širšej perspektívy."

Poslucháčske ceny, o ktorých rozhodli čitatelia Hudba.sk, sme odovzdali až na záver programu, ale tu si dovolíme uviesť ich hneď na začiatku. Hlavnou víťazkou sa stala mladá speváčka a skladateľka Sima Martausová, ktorá sa vlani vydala druhý album ako takmer neznáma speváčka a za krátky čas stihla zaujať dramaturgov Slovenského rozhlasu, odbornú verejnosť a najmä fanúšikov. Tí jej v našej ankete v kategórii Objav roka dali 1569 hlasov, čo je najvyšší počet zo všetkých troch kategórií. Talentovaná zverenkyňa manažéra Jožka Šeba zvíťazila u poslucháčov aj v kategórii Album roka s nahrávkou Dobrý deň, to som ja (2013). V kategórii Interpret/skupina roka u čitateľov Hudba.sk najviac bodovala Celeste Buckingham, ktorá však tento týždeň odcestovala do USA, kde ju čakalo vystúpenie s Jasonom Derulom, takže odovzdávania cien sa nezúčastnila.

Výsledky poslucháčskej ankety Hudba.sk aj s počtom hlasov na prvých piatich miestach vo všetkých troch kategóriách si môžete pozrieť na konci článku.

ZAI ocenil interpretov, rádiá aj organizátorov

Ešte predtým, než boli odhalené výsledky našej ankety, sme sa však dozvedeli, kto získal ceny za rok 2013 podľa autorov a hudobníkov združených v ZAI. Ocenenie Album roka 2013 si z Véčka odniesol Richard Müller a skupina Fragile za nahrávku Hlasy. "Som veľmi rád, že sme sa na tom projekte dohodli s Braňom Kostkom a skupinou Fragile. Teším sa, že to nadobudlo takúto podobu. Najväčšiu radosť mám z toho, že sme s týmto projektom absolvovali 44 koncertov, a to je už počet, aký sa každému interpretovi nepodarí," povedal Richard Müller.

Skupinou roka podľa sú Horkýže Slíže, ktorá sa na odovzdávanie cien vymódila do vtipných kostýmov. Kuko prišiel v ružovej parochni a ďakovnú reč vyskladal zo známych slovenských hitov. "Kapela Horkýže Slíže je mladá a skladá z úlomkov svet... Už 11 rokov sme nevyhrali žiadnu cenu a ja osobne som ani nechodil na odovzdávanie takýchto ocenení. A ráno som sa zobudil a povedal som si, musíš ísť. Asi sa mi o tom snívalo. Tak som prišiel a podarilo sa to," vtipne okomentoval výhru.

Richard Müller a Fragile získali cenu Album roka Zdroj: René MikoRichard Müller a Fragile nahrali Album roka podľa ZAI, v ankete skončili Hlasy tretie

Sima Martausová okrem fanúšikov bodovala aj u hudobníkov. Objavom roka sa totiž stala aj v rámci hlasovania ZAI, za ňou skončili nominované kapely Bijouterrier a Korben Dallas. "Som veľmi prekvapená a zároveň veľmi šťastná. Nečakala som to, ale o to viac ma to potešilo. To celé je pre mňa ako malý zázrak, poznám nových ľudí, mám kapelu, s ktorou koncertujem," reagovala na viacnásobný úspech sympatická speváčka.

Rozhlasovou stanicou roka sa stalo Rádio Slovensko verejnoprávneho RTVS. Hudobným redaktorom roka je Roman Bomboš, ktorý sa stal držiteľom tejto ceny aj v minulom roku. "
Je to veľké zadosťučinenie, pretože túto cenu dávajú samotní autori a interpreti slovenskej populárnej hudby. Sú to ľudia, s ktorými často robím rozhovory a ja sa snažím, aby ich tie rozhovory bavili. Snažím sa o nich zistiť pikošky, aby to nebola len nudná práca. A keď títo ľudia človeku dajú cenu, tak to znamená, že tie rozhovory bavia aj ich. Tak som šťastný," povedal po obhájení minuloročnej ceny.

Cenu Festival roka si odniesol Topfest v Piešťanoch. Jeho organizátor Dušan Drobný z agentúry Duna sa zároveň stal usporiadateľom roka. Za Klub roka vyhlásil ZAI Blue Note v Novom Meste nad Váhom. Cenu za celoživotnú dlhodobú podporu slovenskej hudby v médiách dostal Vlado Juhanesovič, ktorý bol dlhoročným dramaturgom legendárneho Triangla a ďalších hudobných relácií v RTVS. "Ja si myslím, že po Pavlovi Zelenayovi je to veľmi zaujímavá pozícia. Je to príjemné, vôbec som to nečakal, takže som milo prekvapený. Ja som si celé tie roky robil len svoju prácu a ak to takto vypálilo, je to len dobre," skonštatoval Juhanesovič.

Horkýže Slíže sa stali Interpretom/skupinou roka Zdroj: René MikoKuko z Horkýže Slíže svojím prestrojením pobavil prítomných - viac fotiek

Výsledky ankety Hudba.sk a cien ZAI za rok 2013:

Interpret/skupina roka podľa čitateľov Hudba.sk:
(celkom hlasov: 11 089)

1. Celeste Buckingham - 933 hlasov
2. Zuzana Smatanová - 754 hlasov
3. Dominika Mirgová - 651 hlasov
4. Jana Kirschner - 597 hlasov
5. Korben Dallas - 558 hlasov

Ďalšie nominácie (podľa konečného poradia): Smola a hrušky, Nela Pocisková, IMT Smile, Horkýže Slíže, Delik (Moja Reč), Hex, Martin Harich, Majk Spirit, Zoči voči, Kontrafakt, Vec, Richard Müller, Inekafe, Peter Bič Project, Kristína, Katarína Knechtová, Polemic, The Paranoid, Andrej Šeban Band, AMO, Para, Chiki Liki Tu-a, Peter Cmorik, Miroslav Žbirka, Lavagance, Cigánski diabli, Longital, Komajota, Le Payaco, Talkshow.

Album roka podľa čitateľov Hudba.sk:
(celkom hlasov: 7183)

1. Sima Martausová - Dobrý deň, to som ja - 1235 hlasov
2. Kontrafakt - Navždy - 826 hlasov
3. Richard Müller + Fragile - Hlasy - 791 hlasov
4. Jana Kirschner - Moruša Biela - 712 hlasov
5. Nela Pocisková - War - 698 hlasov

Ďalšie nominácie (podľa konečného poradia): Korben Dallas - Festivalová vrana; Zdenka Predná - Amulet; Persona Grata - Reaching Places High Above; Billy Barman - Modrý jazyk; Walter Schnitzelsson - Fever; Peter Lipa a Milan Lasica - Návšteva po rokoch; David Kollar - The Son; Zlokot - Slowakische Idiot; Modré hory - Big Beat; Autumnist - Sound of Unrest; Robert Pospiš a Martin Sillay - Doba; Nvmeri - Nvmeri; Kolowrat - Pobiť sa/Utiecť.

Objav roka podľa čitateľov Hudba.sk:
(celkom hlasov: 7236)

1. Sima Martausová - 1569 hlasov
2. 4D - 1112 hlasov
3. Štefan Itcho Pčelár / Jamestown - 625 hlasov
4. Anna Veselovská - 537 hlasov
5. Persona Grata - 462 hlasov

Ďalšie nominácie (podľa konečného poradia): Nika Karch, Katarzia, Walter Schnitzelsson, Frequency, Zlokot, Fresh Out Of The Bus, Bloom, Bad Karma Boy, Antoines, King Shaolin, Papyllon, Saténové ruky, Hodek & Gajlík Factory.

Album roka podľa ZAI:
Hex - Všetko najlepšie
Horkýže Slíže - St. Mary Huana Ganja
Jana Kirschner - Moruša Biela
Richard Müller a Fragile - Hlasy
Zuzana Smatanová - Momenty 2003 – 2013

Interpret/skupina roka podľa ZAI:
Celeste Buckingham
Hex
Horkýže Slíže
IMT Smile
Jana Kirschner
Zuzana Smatanová

Objav roka podľa ZAI:
Bijouterrier
Korben Dallas
Sima Martausová

Rozhlasová stanica roka:
Rádio Max 
Rádio Regina 
Rádio Rocková republika 
Rádio Slovensko
Rádio VIVA

Hudobný redaktor roka:
Roman Bomboš - RTVS
Vlado Franc - RTVS
Soňa Horňáková - RTVS
Rasťo Očenáš - Rocková republika

Usporiadateľ roka:
Dušan Drobný - Agentúra Duna, Piešťany
Rudolf Hošna - Ateliér Babylon, Bratislava
Tibor Zelenay - Blue Note, Nové Mesto nad Váhom

Festival roka:
Červeník Fest - Červeník
Pohoda - Trenčín
Slížovica - Nitra
Topfest - Piešťany

Klub roka:
Ateliér Babylon - Bratislava
Blue Note - Nové Mesto nad Váhom
Nová Pekáreň - Nitra

Cena za celoživotnú podporu slovenskej hudby v médiách: Vlado Juhanesovič

Na výročné ceny ZAI za rok 2013 bolo v prvom kole v ôsmich kategóriách spolu 144 nominácií a 127 nominovaných, z tohto počtu bolo 18 rozhlasových staníc, 18 hudobných redaktorov, 21 kandidátov na titul Objav roka, 17 na titul Intepret / skupina roka, 15  potenciálnych albumov roka, 20 klubov, 17 festivalov a 18 usporiadateľov roka. Redakcia Hudba.sk si pre svoju anketu pripravila vlastné nominácie, ktoré tvorilo 36 skupín/interpretov, 18 objavov a 18 albumov. Anketa prebehla od 20. januára do 9. februára. Celkovo hlasovalo 8.391 fanúšikov, ktorí v troch kategóriách spolu rozdelili svojím favoritom 25.508 hlasov. Všetkým, ktorí sa zapojili, aj v mene nominovaných interpretov ďakujeme.

Ďalšie podrobnosti o cenách ZAI nájdete na oficiálnom webe zai.eu.sk.

Text: Hudba.sk + Propaganda House
Foto: René Miko

Súvisiaci interpreti: Richard Müller, Sima Magušinová