Už 20.februára o 21:00 zaznie v jedinom bratislavskom jazz klube, ktorým je klub Hlava XXII, nový diel zo série moderovaných koncertov Džez v príbehoch / Noci s ikonami džezu. Prinesie hudbu, ktorá v sebe spája rôzne kultúry, folklór, autorskú tvorbu a jazz.

"Zaznejú ľudové piesne v jazzových aranžmánoch od nás aj od našich najbližších susedov. Z Čiech, z Poľska a z Maďarska," hovorí Jana Gavačová, ktorej kvarteto bude sprevádzať večer v špeciálnom zložení. S hosťom, jedným z najväčších talentov súčasného jazzu v Európe, klaviristom a skladateľom Nikolom Kolodziejczykom z Poľska zahrajú nový diel Džezu v príbehoch.

Klavirista, skladateľ a aranžér Nikola Kolodziejczyk je jedným z popredných mladých umelcov jazzového žánru v Poľsku. Skladá pre veľké zoskupenia aj pre menšie kapely. Je vysoko uznávaný vo svojom obore poprednými umelcami dnešnej doby. Ed Partyka o ňom povedal: "Je to jeden z najtalentovanejších hudobníkov, akého som kedy stretol. Reprezentuje budúcnosť kreatívnej hudby v Poľsku." Maria Schneider hovorí, že Kolodziejczykova hudba je silná, tvorivá, provokatívna, úprimná a výnimočná, plná originálnych nápadov.

Nikola Kolodziejczyk hľadá nové odpovede na staré otázky. Jeho pestrofarebný naratívny rukopis je plný zaujímavých príbehov a myšlienkových zvratov. Využíva každú príležitosť na skúmanie hudby. Tej novej, ale aj tej "zabudnutej"- európskej, arabskej, elektronickej, barokovej, folklórnej, jazzovej. Študoval pod vedením veľkých kapacít – Edward Anthony Partyka (USA), Irene Rolanowska, Andrzej Jagodzinski, Kazimierz Chludek, Emilian Madey, Darius Janus, Bogdan Chmura a Wojciech Niedziela. Čerpal inšpiráciu aj vďaka hudobným stretnutiam s velikánmi súčasného svetového jazzu: Vince Mendoza, Ravi Coltrane, Ralph Alessi, Lotte Anker, Maria Schneider, Jim Black, Kurt Elling a Richard Bona. Získal štipendium na Berklee College of Music, postup do semi-finále na Bosendorfer Solo Piano Competition na jazzovom festivale v Montreux v roku 2007 a mnoho ďalších ocenení na medznárodných súťažiach.

"Máme obrovskú radosť, že máme vďaka spolupráci s Poľským inštitútom a klubom Hlava XXII možnosť zorganzovať takýto výmimočný diel Džezu v príbehoch. Zaznie hudba, ktorá vychádza z kultúrneho zázemia, z folklóru a vedie k autorskej tvorbe, ale aj jazz, ktorý nás odnesie do rôznych kútov sveta," hovorí autorka projektu herečka a speváčka Jana Gavačová, ktorej projekt je už piaty rok obľúbeným klubovým koncertným formátom nie len jazzovo orientovaného publika.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Jana Gavačová.
Titulná foto: Facebook.com/NikolaKolodziejczykOrchestra