Česká kapela Zrní predstavila nový singel s názvom Jiskřící raketa TOTO. Päťčlenná formácia ponúkla k zaujímavej skladbe s výrazným beatom aj videoklip, ktorý mal premiéru v pondelok na portáli iDnes.cz. Ide o prvú ukážku z albumu Jiskřící, ktorý vyjde 24. marca a o mesiac neskôr ju Zrní pokrstia aj na koncerte v bratislavskom MMC.

Šesťminútový singel zverejnili Zrní spolu s videoklipom kameramana a režiséra Tomáša Bláhu, ktorý je zároveň aj upútavkou na krátky dokument o nahrávaní albumu. Film o nahrávaní platne plánuje kapela zverejniť už čoskoro prostredníctvom sociálnych sietí.

Album Jiskřící vznikal v španielskom Madride. Producentsky sa na ňom podieľali Ondřej Ježek a Jonatán Pastirčák známy pod umeleckým pseudonymom Pjoni. Ústrednou témou nahrávky, ktorá bude ich prvým počinom po dvoch rokoch, je kríza. "Strata a rozpad sa skôr či neskôr odohrávajú v živote každého jednotlivca, ale v súčasnej dobe ich vnímame v celej spoločnosti," priblížil frontman kapely Jan Unger.

"Volíme si lídrov, ktorí nám sľubujú návrat k starým dobrým časom, vyhľadávame čokoľvek, čo dá chaotickému svetu okolo nás poriadok," dodal. Napriek tomu kapela v prvom singlu znie celkom optimisticky, v euforickom závere skladby spevák opakuje slová "vím, že to dobře dopadne".


V Bratislave sa predstavia aj s Lenkou Dusilovou

Zrní plánujú podporiť album aj koncertnou šnúrou, ktorú odštartujú 23. marca v Chomutove. V rámci prvej časti turné sa zastavia aj v bratislavskom Majestic Music Clube, kde sa 27. apríla okrem nich predstaví aj Lenka Dusilová so svojou kapelou Baromantika. Lístky sú v predaji v sieti Predpredaj.sk. Ďalšími zastávkami budú české mestá ako Liberec, Jihlava, Český Krumlov, Písek, Zlín či Nymburk, kde 19. mája zakončia prvú časť šnúry.

Skupinu Zrní tvoria spomínaný Jan Unger (spev, gitara, flauta), ďalej Jan Fišer (husle, spev), Jan Juklík (gitara), Jan Caithaml (basgitara, spev) a Ondřej Slavík (bicie, akordeón, beatbox, spev). Formácia z Kladna debutovala v roku 2009 albumom Voní, po ktorom nasledovali štúdiovky Hrdina počítačový hry jde do světa (2011), Soundtrack ke konci světa (2012) a Následuj kojota (2014). Predvlani ponúkli koncertný záznam Čtyři Honzové a jeden Ondřej v severní části Střeleckého ostrova. 

Vstupenky na slovenský krst:  Predpredaj.sk

Zdroj: SITA (iDnes.cz, Zrni.cz, archív), Hudba.sk
Foto: Barbora Johansson

Súvisiaci interpreti: Zrní