Český hudobník Tomáš Klus cez víkend zverejnil videoklip ku skladbe Přeju Ti. Autorkou námetu je spevákova manželka Tamara a za kameru sa postavil Michal Budinský. V klipe si ľudia na papier píšu rôzne priania, medzi nimi je aj Ewa Farna s priateľom - gitaristom Martinom Chobotom.

Videoklip Přeju Ti je súčasťou aktuálneho virtuálno-koncertného konceptu šírenia lásky, ktorý Tomáš Klus odštartoval minulý týždeň. V sobotu totiž v Prahe začalo jeho ďalšie turné k štúdiovke Proměnamě (2014), nie je však postavené iba na skladbách z tohoto albumu, ale aj na zatiaľ nevydaných novinkách z pripravovaného albumu. Ústrednou piesňou je práve Přeju Ti, podľa ktorej je nazvané turné a vznikol k nej aj nový web www.prejuti.cz. Okrem predslovu sa na ňom nachádza aj formulár, do ktorého môže ktokoľvek napísať prianie. Keď tak urobíte, po jeho odoslaní sa okamžite zobrazí prianie, ktoré pred Vami napísal niekto iný a ďalší užívateľ zase dostane prianie od Vás.

"Je to taká zjednodušená symbolická verzia toho, že keď robí niekto niečo zle, tak sa hovorí, 'Ono sa mu to vráti'. A keď niekto robí niečo správne a je k ľuďom dobrý a láskavý, tak sa mu to vráti tiež," povedal v nedávnom rozhovore pre agentúru SITA Klusov dlhoročný spoluhráč, gitarista Jiří Kučerovský. "Túto virtuálnu prax chceme potom preniesť aj na koncerty, kde by sme radi s ľuďmi tento happening robili naživo, že skrátka počas pesničky Přeju Ti, ktorá vznikla k tomuto turné, budeme písať s ľuďmi priania a počas tejto piesne si ľudia budú tie priania odovzdávať, takže si z toho koncertu každý niečo odnesie," doplnil Klus.

Pomedzi koncerty českého turné sa Tomáš Klus so svojou Cílovou skupinou predstavia 23. apríla aj v bratislavskej Hant aréne. Tento koncert podľa informácií na stránkach populárneho pesničkára nie súčasťou Přeju Ti tour, no možno sa písanie prianí aj tak do programu dostane. Dozviete sa po koncerte v našej reportáži. Mimochodom, minulý týždeň sa mala v Bratislave predstaviť aj spomínaná Ewa Farna, jej plánovaný koncert v MMC sa však napokon pre nízky záujem neuskutočnil. Prajeme jej, aby to bolo naposledy.


Tomáš Klus vyrastal v hudobnom prostredí, no jeho cesta k piesňam nebola priama. Kedysi bol totiž vrcholovým športovcom. V roku 2002 získal zlatú medailu v modernom päťboji na majstrovstvách Európy pre dorast. Debutoval albumom Cesta do záhu(d)by (2008). V tom istom roku bol ako predskokan na turné skupiny Chinaski a v roku 2009 získal prvého Anděla - v kategórii Objav roka. Jeho druhou štúdiovkou je Hlavní uzávěr splínu (2009), za ktorú si prevzal zlatú platňu. V septembri 2011 uviedol na trh tretí štúdiový album Racek. S nahrávkou, ktorá obsahuje aj hit Pánubohudooken, si vyslúžil diamantovú platňu a získal napríklad Anděla.

V ankete Český slávik 2012, okrem iného, porazil v kategórii spevákov legendárneho Karla Gotta. Taktiež slávil úspechy so skladbou Cesta, ktorú nahral s kapelou Kryštof. Jeho zatiaľ posledný album Proměnamě vyšiel vlani v marci. Spevák, ktorý už má za sebou aj niekoľko filmových úloh, vychováva s manželkou Tamarou dcéru Josefínu.

Zdroj: SITA, archív Hudba.sk
Foto: SITA/Robert Tappert

Súvisiaci interpreti: Tomáš Klus