Bratislavský festival progresívnej klubovej hudby bude tento rok naozaj exkluzívny. Najvernejší priaznivci značky a odvážni hľadači nových zvukov sa stretnú 6. júna v Ateliéri Babylon. Predstaví sa šesť zaujímavých hostí zo zahraničia, prvé dve mená sú už známe - Cid Rim zo silnej viedenskej scény a anglický objav Bobby Tank.

Ako sme už informovali, organizátori festivalu Wilsonic sa tento rok rozhodli pre menšie, klubové vydanie, čo znamená minimálne dve veci. Jednou je, že pôjde o mimoriadne exkluzívne podujatie, pri ktorom s kúpou lístka netreba dlho váhať. Prvých 300 lístkov na akciu je v predpredaji za 15 eur, po ich vypredaní bude cena 18 eur až do dátumu konania akcie. Na mieste budú v prípade dostupnosti lístky v predaji za 21 eur, priamo pri vstupe do Ateliéru Babylon.

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Druhým špecifikom Wilsonicu 2014 je, že organizátori nemuseli hľadať kompromisy medzi "festivalovou masovosťou" a progresívnosťou pozvaných umelcov. Dôkazom sú hneď prvé dve mená v lineupe, ktoré svedčia o striktnom plnení festivalového motta reflecting future. Od utorka až do konca tohto týždňa bude každý deň odhalené meno jedného z účinkujúcich, celkovo podujatie prinesie až šesť zahraničných mien, ktoré posúvajú hudobný vývoj dopredu a odrážajú aktuálne dianie na elektronickej scéne.

Wilsonic postupne odhaľuje lineup Zdroj: PR

Cid Rim - to najlepšie z viedenskej beatovej scény

Cid Rim, The Clonious a Dorian Concept, ktorý sa na Wilsonicu prestavil v roku 2009, predstavujú "svätú trojicu" viedenskej beatovej scény. Títo páni spolu často spolupracujú, čo len prospieva ich zvuku a produkčným postupom. Začalo to samplovaním starých nahrávok a Cid Rimov rukopis sa postupne vybrúsil v progresívnom hip-hope a súčasnej elektronike. Jeho hravý prístup nerešpektuje tempá, kombinuje živé bicie s naprogramovanými, nad tým všetkým sa nesú monumentálne melódie a všade počuť večnú inšpiráciu v jazze a funku 70-tych rokov.

Posledné dva roky stúpa Cid Rimova hviezda závratne hore: na rešpektovanej škótskej značke Lucky Me vyšli jeho dva minialbumy, Theophilus London si u neho nechal produkovať album a jeho oficiálny remix piesne Recover od Chvrches ho dostal do viacerých prestížnych hudobných médií. Cid Rim sa nenápadne, ale kontinuálne posúva dopredu a je momentálne najhorúcejším talentom viedenskej beatovej scény. (PS: Ak priaznivci neelektronickej hudby pochybujú o jeho muzikalite, pozrite si toto)


Bobby Tank - kozmický funk aj future garage

Ďalším účinkujúcim na Wilsonicu bude Angličan Bobby Tank, ktorý sa aktuálne stáva novou senzáciou hudobných médií a Wilsonic mu predpovedá sľubnú budúcnosť. "Nebudeme zakrývať, že je našim horúcim tipom na čierneho koňa festivalu," hovorí organizátor Tibor Holoda. Bobby Tank výrazne vyčnieva zo zástupu nasledovníkov Hudsona Mohawkea a Rustieho svojim unikátnym zglitchovaným elektro funkom. V jeho tvorbe sa vzácne snúbi neuveriteľný cit pre detail so schopnosťou zložiť chytľavý song, aj keď je to len hudobný samouk.

Keď si Bobbyho hudbu pustíte, počujete v nej vplyvy snáď všetkých elektronických tanečných štýlov uplynulých tridsiatich rokov. Je to kozmický funk? Progressive rock? Drum&bass? Future garage? Nechodievajú na tajné návštevy do jeho domáceho štúdia Prince a Jamie Lidell? Za najdôležitejšiu hudobnú dekádu považuje 80. roky a na jeho tvorbe, ktorej vzdáva hold tomu najlepšiemu, čo v tomto období vzniklo, je to poznať.


"Je zábavné započúvať sa do jeho skladieb a skúšať si predstaviť, koľko hudobníkov by sa muselo stretnúť, aby to zahrali naživo," opísal jeho hutnú, nápadmi takmer presýtenú hudobnú produkciu prestížny hudobný magazín XLR8R. Sám Bobby o svojej tvorbe tvrdí, že je hudobný maximalista. Jeho zvuk však neznie preprodukovane, každý detail je umiestnený veľmi presne a s citom. Miestami je prítomný jemný náznak humoru, ktorý však nikdy nepodlezie nastavenú latku, aby sa neobrátil v čo i len nechcenú paródiu. Ak by bolo treba hudbu Bobbyho Tanka charakterizovať len dvomi slovami, boli by to určite hravosť a radosť.

Jeho nové EP Undone vyšlo len pred pár dňami a je plné melodického, syntetizátorového a modernou pop music šmrncnutého future garage. Bobby v minulosti remixoval AlunaGeorge, Niki and the Dove či Rudiho Zygadla. Pravidelne o ňom píšu mienkotvorné hudobné médiá a do svojich playlistov ho začínajú nasadzovať rádiá zamerané na progresívnu hudbu.

Hudba je však viac než slová, preto odporúčame okrem ukážok v článku vypočuť si aj wilsonicovský výber z jeho tvorby na Deezeri alebo na Souncloude.


Aktuálne informácie a každý deň nové meno v lineupe nájdete na www.wilsonic.sk, ako aj na Facebooku www.facebook.com/wilsonic.

Text: Hudba.sk (zdroj: Wilsonic)
Foto: Wilsonic.sk