Viac ako 30 týždňov už skladba Personal Sky od Liny Mayer okupuje prvú desiatku rebríčka najhranejších domácich skladieb v slovenskom éteri (IFPI). Väčšinu tohto roka strávila v prvej päťke a šesť týždňov bola dokonca na vrchole. Na úspech však nenadväzuje ďalším tanečným hitom, ale zaujímavou spoluprácou so skúsenými jazzmanmi.

Sú nimi hudobníci z formácie AMC trio, ktorá existuje už viac ako dvadsať rokov. Známa je jazzovému publiku nielen doma, ale aj v zahraničí, keďže v zozname jej koncertov prevažujú tie za hranicami Slovenska (Poľsko, Česko, Rakúsko, Nemecko, Francúzsko, Švajčiarsko, Belgicko, Veľká Britania...).

Členovia skupiny - klavirista Peter Adamkovič, kontrabasista Martin Marinčák a bubeník Stanislav Cvanciger - si počas svojho dlhoročného pôsobenia na scéne urobili skvelé meno ako inštrumentálne trio. Za sebou majú viacero spoluprác s jazzovými hviezdami (napr. trubkár Randy Brecker a gitaristi Ulf Wakenius, Philip Catherine, Ruggero Robin alebo Mark Whitfield), až tento rok však prvýkrát nahrali pesničku so speváčkou.

Živel, ktorý vás strhne so sebou

Podľa ich slov sa tak rozhodli na základe priania mnohých svojich fanúšikov. Výsledkom je skladba Take Me to the Sky, ktorú naspievala práve talentovaná Lina Mayer
Názov piesne znie viac ako romanticky, ale zároveň odráža realitu, keďže niektorí členovia tria sa venujú lietaniu. "Pesničku sme nahrávali začiatkom mája v štúdiu Umpax v Prešove. Vznikla krátko predtým a v podstate sme sa rozhodli veľmi rýchlo, že ju ideme nahrávať. Náš bubeník, ktorý má na to nos, tvrdil, že to môže byť zaujímavá vec, keď tam bude spev," približuje vznik skladby pre Hudba.sk Martin Marinčák.

Výber speváčky, ktorá má aktuálne úspech v rádiách, sa môže javiť ako dobre premyslený marketingový ťah, no v prípade jazzových hudobníkov bola cesta k nej úplne prirodzená - cez klubovú scénu. "Linu sme počuli spievať s jedným big bandom, kde spievala jazzové evergreeny. Vedeli sme, že jej spevácky záber je široký. Je to živel, ktorý Vás dokáže strhnúť so sebou. Jej vklad do každej veci, ktorú spieva, je obrovský. Spoluprácu s Linou si všetci pochvaľujeme. Je profesionálna, precízna. Nácvik piesne bol rýchly a samotné nahrávanie bez problémov," chváli Marinčák o generáciu mladšiu speváčku.


Chystajú spoločné koncerty aj nový album

Line Mayer zviditeľnenie v spolupráci s rešpektovanými umelcami jednoznačne prospeje. Nedávno totiž aj ona na galavečeri Slovenka roka svoj veľký hit odprezentovala iba na playback, čo môže u širokej verejnosti vyvolať pochybnosti o tom, či jej úspech nie je iba mediálnou bublinou. Teraz v spolupráci s AMC triom ukázala, že je naozaj kvalitnou speváčkou. Potvrdí to aj na spoločných koncertoch, ktoré s ňou formácia plánuje, najskôr si však musia pripraviť spoločný repertoár, aby nebola hostkou iba v jednej piesni. "Snáď to uskutočníme už v jeseni tohto roku. Hlavne to musíme stihnúť organizačne aj dramaturgicky. Týka sa to spoločného repertoáru," doplnil kontrabasista.

Pieseň Take Me to the Sky bude súčasťou pripravovaného šiesteho albumu AMC tria, na ktorom bude viac vokálnych kúskov. Ako prezradil Marinčák, aj v podaní známych zahraničných spevákov. Originálna melodika a svojský prístup k hudbe inštrumentálneho tria však zostanú zachované aj pri spolupráci s vokalistami. "To, či bude nový album viac prístupný širokému publiku, musí posúdiť publikum samo. Určite chceme robiť muziku, ktorá si nájde cestu k ľuďom, a pritom si zachová kvalitu a možno tak trochu aj nadčasový odkaz. Myslíme si, že pozývanie hostí z iných žánrov môže našu hudbu obohatiť. Chceli by sme v tejto ceste momentálne pokračovať," dodal Martin Marinčák.

Zatiaľ poslednou nahrávkou AMC tria je minuloročný album Very Keen Attack. Skladby z neho, ale aj staršiu tvorbu kapely, si najbližšie môžete vypočuť naživo už v najbližších dňoch - vo štvrtok 16. júna v bratislavskom Divadle Aréna, v piatok (17.6.) v Tatranskej galérii v Poprade a v sobotu (18.6.) na prešovskom Dobrom festivale. Na všetkých troch koncertoch vystúpia ako hostia Peter Kočiš (klávesy, trúbka), Samuel Marinčák (gitara) a Miro Szirmai (perkusie a vokály). V prvú júlovú nedeľu sa formácia predstaví aj na festivale European United Jazz Festival v poľskom meste Muszyna.

Ukážky z inštrumentálnej tvorby AMC tria:


Lina Mayer tak, ako ju poznáte zo slovenských rádií:


Autor: Patrik Marflák
Foto: archív kapely