Interpretka známa najmä súdnymi prieťahmi so svojím exproducentom ohlasuje návrat. Kým minulý týždeň predstavila emotívnu baladu Praying, v ktorej dúfa, že sa jej zneužívateľ modlí a jeho duša sa zmení, v novinke Woman sa s minulým utrpením vyrovnáva oslavovaním ženskej nezávislosti. A v oboch prípadoch znie prekvapivo dobre.

Časy, keď sa Kesha prihovárala k svojim poslucháčov v jednotkách a nulách - tzn. prostredníctvom sterilnej počítačovej hudby - sú už azda minulosťou. Naznačujú to prvé dva single z albumu Rainbow, ktorý by mal vyjsť už o necelý mesiac, 11. augusta. V minulotýždňovom singli Praying aj v čerstvej novinke Woman sa rodáčka z Los Angeles namiesto autotune spolieha na vlastný hlas a zdá sa, že niekdajšia sezónna rádiová hviezdička sa na scénu vracia ako vyzretá umelkyňa.

Sebavedomie si dodáva hymnou ženskej nezávislosti

V druhej menovanej skladbe prekvapila spoluprácou s funk-soulovým telesom The Dap-Kings Horns - dychovou sekciou kapely The Dap-Kings, ktorá sprevádzala už zosnulú soulovú speváčku Sharon Jones, prezývanú "James Brown v sukni". Prekvapením sú aj avizované spolupráce s country legendou Dolly Parton či kapelou Eagles of Death Metal, ktoré by sa mali objaviť na jej albume.

"Za vlastné veci si platím, za vlastné účty si platím," otvára speváčka ódu na ženskú nezávislosť Woman, pričom v klipe režírovanom okrem nej aj bratom Laganom, jazdí v Cadillacu za sprievodu troch mužov. Smerujú do Oddity baru v americkom štáte Delaware, kde sa Kesha ujíma mikrofónu, aby - podľa vlastných slov ako správna žena - rozprúdila zábavu. V prelome skladby potom už len upozorňuje, aby jej nikto nekupoval drinky, nesiahal na marihuanu a neoslovoval ju "zlatko".


Singel, na ktorom speváčka spolupracovala s dvojicou Drew Pearson (Mika, Katy Perry) a Stephen Wrabel (Ellie Goulding, Adam Lambert), nie je žiadnym popovým veľdielom. Je však úctyhodné, že sa po trojročných súdnych ťahaniciach s americkým producentom Lukaszom Sebastianom Gotwaldom, známym ako Dr. Luke, dokázala pozviechať na úroveň rozdávania pozitívnej energie a sebavedomia. V piesni je dokonca úsek, kedy interpretka hitu Tik Tok doslova len "mumle" a následne sa rozosmeje. Akoby tým chcela demonštrovať, že po oslobodení sa od zmluvy s vydavateľstvom, ktoré jej znemožňovalo vydávať nové nahrávky, si môže robiť, čo len chce.

Ako sama tvrdí v exkluzívnej eseji pre magazín Rolling Stone, ženská hymna a všeobecne tretia štúdiovka sú hudobne oveľa bližšie k tomu, čo počúva a aká je. "Milujem hudbu, ktorú som predtým spravila, ale bolo pre mňa vtipné, že som hrala na veľkých tanečných festivaloch a vzápätí som si pri návrate do svojho autobusu púšťala Iggyho Popa, Rolling Stones, Beach Boys, T Rex, Dolly Parton, Jamesa Browna, Beatles, The Sweet a iné," prekvapuje niekdajšia hviezda každej tanečnej zábavy.

videoklip Praying Zdroj: Youtube

Glitre zostávajú, pribudli uveriteľné emócie

Po udalostiach z posledných rokov nie je ničím šokujúcim, že comebackovú baladu Praying venovala práve svojmu niekdajšiemu producentovi. Je to zrejmé hneď zo začiatku piesne, kde Kesha najskôr hovoreným slovom vyjadruje apatiu a nevôľu žiť. Už v prvej slohe však demonštruje staré známe 'čo ťa nezabije...': "Povedal si mi, že bez teba som nikto, ale po tom všetkom, čo si mi urobil, ti môžem ďakovať za to, akou silnou som sa stala".

"Dúfam, že sa niekde modlíš, dúfam, že sa tvoja duša mení, dúfam, že nájdeš svoj mier, že padáš na kolená a modlíš sa," spieva neskôr v refréne, v ktorom tak trochu naivne verí v hitmakerovo precitnutie. A hoci pieseň spočiatku pôsobí ako speváčkino odpustenie, v skutočnosti mu cez druhú časť paradoxne odkazuje, že ho zničí. "Keď ja skončím, nebudú už ani poznať tvoje meno," dodáva v závere druhej slohy, v ktorej vyjadruje vieru, že to najlepšie v jej kariére ešte len príde.

Každý, kto pozná jej príbeh, ľahko pochopí, že za týmito slovami sú skutočne prežité emócie zúfalstva, hnevu a beznádeje. Prirodzenosť je práve to, čo spája umelca so svojimi fanúšikmi a zhudobnením ostro sledovaného súdneho procesu sa svojim poslucháčom Kesha nemohla otvoriť viac. Pozitívne je, že práve v tomto momente zároveň oprostila svoju tvorbu od uchu nelahodiacich elektronických elementov a jediné, čo zatiaľ zo starej Keshe zostalo, je láska pre vizuálny gýč a glitre.


Kolotoč žalôb už tri roky

S Dr. Lukeom sa Kesha súdi od roku 2014, kedy naňho podala žalobu zo sexuálneho zneužitia a následného fyzického, verbálneho a emocionálneho týrania, ktoré sa začalo po tom, čo interpretka ako 18-ročná podpísala zmluvu s jeho vydavateľstvom Kemosabe Records. Producent tieto obvinenia odmieta a zareagoval na ne protižalobou. V nej Keshu a jej matku obvinil z porušenia zmluvných podmienok a z urážky na cti. Speváčka chcela žalobou dosiahnuť ukončenie jej kontraktu s vydavateľstvom, v čom jej však newyorský súd vlani vo februári nevyhovel. Začiatkom apríla potom takmer všetky body z Keshinej žaloby pre nedostatočné dôkazy zamietol.

Speváčka následne v auguste 2016 stiahla žalobu na producenta v Kalifornii a o necelé dva týždne neskôr zas v New Yorku podala nové dokumenty, v ktorých uviedla, že obvinenia zo zneužívania už nebude ďalej používať ako dôkazy o tom, že Dr. Luke porušil zmluvné podmienky. Tento rok v januári speváčka podala ďalšiu žalobu, v ktorej uviedla, že Kemosabe Records porušilo zmluvu, keď jej neposielalo účtovné výkazy a nevyplatilo jej tantiémy. Aj tú však v marci súd zamietol.
Koncom júna zase podala na newyorskom odvolacom súde oznámenie o odvolaní, v ktorom sa znova opiera o kalifornské "pravidlo siedmich rokov" súvisiace so zmluvami o osobných službách.

Kesha, celým menom Kesha Rose Sebert, odštartovala hudobnú kariéru v roku 2005. Známou sa však stala až v roku 2009, keď hosťovala v singli Right Round rapera Flo Ridu. O rok neskôr dobyla s debutovou nahrávkou Animal (2010) americký albumový rebríček Billboard 200. S piesňami We R Who We R a Tik Tok sa tiež dostala na čelo singlového rebríčka. Na MTV Europe Music Awards v roku 2010 ju hlasujúci označili za Najlepšieho nováčika. V roku 2012 vydala album Warrior, z ktorého pochádzajú single Die Young, C'Mon a Crazy Kids. O rok neskôr predstavila EP Deconstructed.

Autor: Marek Majzon + archív Hudba.sk (história súdnych ťahaníc)
Foto: Youtube (koláž Hudba.sk)

Súvisiaci interpreti: Kesha