Austrálska speváčka Briana Cowlishaw otvorí Večerné jazzové ateliéry. Podujatie sa bude konať 17. septembra o 19:00 v bratislavskom Kontakte. Spolu s interpretkou vystúpi aj klavirista Gavin Ahearn. Cowlishaw už stihla spolupracovať s hudobníkmi akými sú Aaron Goldberg, Gregory Hutchinson, Reuben Rogers či Mike Moreno.

Večerné jazzové ateliéry sa budú konať v Kontakte až do konca januára 2015. Do projektu sa môžu zapojiť začiatočníci aj profesionálni hudobníci. Účastníci budú mať možnosť predstaviť výsledky práce na záverečnom koncerte vo februári budúceho roka. V rámci Večerných jazzových ateliérov sa predstavia Eugen Vizváry, Milo Suchomel, Michal Bugala, Radovan Tariška, Gabriel Jonáš, Boris Čellár, Dávid Hodek a Matúš Jakabčic.

"Za dva roky, počas ktorých organizujeme Večerné jazzové ateliéry, sa nám podarilo vytvoriť stabilnú komunitu mladých hudobníkov, ktorí sa pravidelne stretávajú s profesionálnymi umelcami zo Slovenska a zahraničia. Deje sa tak v príjemnom prostredí kultúrneho centra Kontakt, ktoré má bližšie k atmosfére džezového klubu než k akademickej strohosti hudobných škôl. Som rád, že mladých ľudí, ktorí majú záujem hrať hudbu naživo, stále pribúda.“ uviedol za organizačný tím Boris Čellár.

Organizátori prichystali aj niekoľko zmien, ako napríklad stabilnejší ansámbel. "Skúsenosti z predchádzajúcich ateliérov ukázali, že najväčším prínosom pre účastníkov je forma pravidelného kurzu. Stála zostava umožňuje, aby sa ansámbel zohral a prinášal radosť aj pedagogický osoh všetkým účastníkom," dodal Tomáš Šprlák, ktorý pomáhal rozbiehať projekt na Slovensku.

Svetoví jazzmeni na Večerných ateliéroch

Popri pravidelných ateliérových stretnutiach organizuje OZ Porta Artium aj jednorázove workshopy so zahraničnými lektormi. Veľký úspech v Bratislave zaznamenali americkí lektori ako Michael Arenella, Chris Byars či Eric Wyatt. Aktuálne v septembri začne pomyselný semester práve workshopom vynikajúcej speváčky Briany Cowlishaw z Austrálie. V prvom pláne bude vedený ako spevácky workshop, no pozvaní sú tiež všetci inštrumentalisti. Speváčku bude totiž doprevádzať jej krajan, vynikajúci klavirista Gavin Ahearn.

Briana Cowlishaw je speváčka a skladateľka pochádzajúca zo Sydney. Vo veku 24 rokov má za sebou spoluprácu so špičkou svetovej jazzovej scény. V New Yorku nahrala debutový album, kde ju sprevádzajú súčasní žiadaní hudobníci ako Aaron Goldberg, Gregory Hutchinson, Reuben Rogers, Mike Moreno. V jej speve sa nachádza tradícia, ale tiež nebojácny experiment, na najnovšom albume využíva prvky popu, jazzu či folku. Speváčka má za sebou vystúpenia po celom svete, na Slovensko príde s vynikajúcim klaviristom z rodnej Austrálie – s Gavin Ahearnom. 


Harmonogram Večerných jazzových ateliérov:

17. 9. - Briana Cowlishaw, 19:00
23. 9. - Eugen Vizváry, 19:00
7. 10. - Milo Suchomel, 19:00
21. 10. - Michal Bugala, 19:00
4. 11. - Radovan Tariška, 19:00
18. 11. - Gabriel Jonáš, 19:00
2. 12. - Juraj Griglák, 19:00
16. 12. - Boris Čellár, 19:00
13. 1. - Dávid Hodek, 19:00
27. 1. - Matúš Jakabčic, 19:00   

Informácie a foto pochádzajú od Borisa Čellára a z agentúry SITA.