Myšlienku byť na blízku ženám a deťom v núdzi zhmotnili v spoločnom duete Janais a Peter Bažík. Ide o sprievodnú pieseň pre medzinárodnú platformu 40 dní za život, ktorej autorkou je speváčka Janais. Dvojica hudobníkov dnes ku skladbe zverejnila videoklip, ktorý sa nakrúcal v krásnom prostredí modranských vinohradov.

Peter Bažík so speváčkou Janais sa pár rokov dozadu stretli v porote detskej speváckej súťaže, čo bola doteraz jediná a už takmer zabudnutá spolupráca. Téma novej piesne Blízko, ktorá bez poznania jej pozadia môže vyznievať ako pieseň o partnerskom vzťahu, ich však po hudobnej stránke opäť spojila. "Peter je skvelý spevák a otec dvoch dcér. Rodina a deti sú pre neho, rovnako ako aj pre mňa, najdôležitejšie a spievať o tom pieseň je pre nás úplne prirodzené," prezradila dôvod spolupráce s Bažíkom speváčka Janais.

"Myšlienka projektu sa mi veľmi páčila a aj prvé demo piesne. Navyše Janais je človek s veľkým srdcom a týmto srdcom robí aj hudbu. V tom sme si podobní, a preto nebolo ťažké rozhodnúť sa," uviedol na margo spolupráce Peter Bažík.


Melódia čakala na správnu príležitosť

Zrod piesne, ktorá je písaná takpovediac na zákazku, nebol prvoplánový. Jej melódiu nosila rodáčka z Prešova v sebe už nejaký čas. "Melódia mi driemala v hlave pár mesiacov, keď zrazu prišla ponuka urobiť sprievodnú pieseň pre medzinárodnú platformu 40 dní za život, vedela som, že pieseň, ktorú si nosím v hlave je na to ako stvorená. S textom to bolo trocha zložitejšie, písala som ho na viackrát. Slová sú pre mňa veľmi dôležité a ak sa majú dotknúť ľudí, niekedy ma to stojí veľa času a energie," opísala proces vzniku Janais.

Slová piesne hovoria o podpore pre matky a ich deti v núdzi. Nie každá budúca matka je svojím okolím prijímaná a podporovaná a nie každé dieťa je vnímané ako dar, čo častokrát vedie k zúfalým rozhodnutiam. "Žijeme vo veľmi komplikovanej dobe, v ktorej sa naozaj rodičia častokrát boja priviesť nový život na svet. Majú strach z toho, či to celé zvládnu a trápi ich otázka, či im vlastne dieťa nezničí kariéru, vzťah, život. Opak je pravdou. Sám som otcom a sám za seba môžem povedať, že síce to nie je najľahšie, ale nič krajšie, ako mať dieťa, asi neexistuje," hovorí spevák o posolstve skladby. "Ak im táto pieseň poslúži ako povzbudenie, nič viac by som si ani nemohla želať," dodala Janais.

V romantickom klipe si zahrala aj speváčkina dcéra

K duetu vznikol minimalistický, okulahodiaci videoklip, ktorý dokonale kopíruje atmosféru piesne. Stojí ja ním kameraman, strihač a režisér Jakub Šteinecker. "Točili sme v nádhernom prostredí vinohradov v Modre, pri dome slovenského spisovateľa Vincenta Šikulu, samozrejme s povolením jeho rodiny. Točili sme dva dni, od popoludnia až do západu slnka a najčarovnejšie boli vždy tie posledné minúty, proste pokoj a romantika," popísala atmosféru natáčania Janais.

V klipe si zahrala aj speváčkina sedemročná dcéra Nelka. "Už ako 3-4 ročná bola súčasťou detského DVD Fíha Tralala, ktoré točil práve Jakub a pamätala si ho. Samozrejme sa po hodinke natáčania nezaobišla bez vety: "Kedy to už konečne bude, veď sme tu už aspoň trinásť hodín." Ale inak to zvládla skvele. Objaví sa len na chvíľočku v závere videa, no práve ona ako dieťa dáva zmysel celej piesni."

Obaja hudobníci majú za sebou viac-menej pracovné leto. Po niekoľkých letných festivaloch a nahrávaní nových piesní, ktoré by spolu s doteraz zverejnenými singlami Heart, Money a duetu Blízko mali tvoriť speváčkin štvrtý album, pripravuje Janais vianočné turné, na ktoré spolu s kapelou vyrazí v decembri. Peter Bažík stihol počas leta natočiť klip k singlu Rátaj s tým a odohrať viacero koncertov. Aktuálne pracuje na ďalších zaujímavých hudobných spoluprácach v rôznych hudobných žánroch, plánuje natočiť ďalšie videoklipy a samozrejme koncertovať.

Autorka: Miroslava Rabčanová
Foto: Jakub Šteinecker

Súvisiaci interpreti: Janais