Slovenské duo Kinsfolk momentálne pôsobí v Dánsku, a práve odtiaľ sa rozhodlo predstaviť slovenskému publiku svoj debutový klip Adelaide. Bratranci Peter Cinkanič a Dominik Demčák sa už od stredoškolských čias popri štúdiu venujú hudbe a v zálohe majú slušný koncertný repertoár. Vypočujte si ich prvú oficiálnu nahrávku.

Mladí hudobníci založili Kinsfolk ako svoj bočný projekt popri kapele, ktorú mali s ďalšími hudobníkmi zo Sobraniec, momentálne mu však venujú celú svoju energiu. Inšpiráciou sú im pritom klasici ako Bob Dylan, Johnny Cash, Bruce Springsteen alebo Tom Petty, z novších interpretov Kings of Leon, The Killers či folkeri Conor Oberst, Decembrists, Angus and Julia Stone a mnohí ďalší.

Názov kapely vystihuje niekoľko faktov, ktoré s ňou úzko súvisia. "Rovnako sa to číta po anglicky aj slovensky, čo považujeme za výhodu. Znamená to príbuzní a čiastočne to vystihuje aj žáner, ktorému sa primárne venujeme," objasňuje Dominik. Ako duo už odohrali niekoľko koncertov, na ktorých príjemne šokujú pestrým nástrojovým obsadením. Obaja spievajú a hrajú na gitarách, Peter okrem toho hrá aj na ústnej harmonike a Dominik na bicích alebo klávesoch. Začínajúci projekt prekvapí aj repertoárom s približne desiatkou autorských skladieb, z ktorých si ako prvú na odprezentovanie širokej verejnosti vybrali pesničku Adelaide.

"Je to pesnička o súčasnom zaľúbení sa do miesta, na ktorom sa človek nachádza a do osoby, ktorú tam stretne. Adelaide totiž súčasne znamená mesto/miesto a je to tiež ženské meno," hovoria o piesni, ktorej finálna verzia vznikla v bardejovskom štúdiu Catesound s Róbertom Gécim.

videoklip Adelaide Zdroj: Youtube

Aj videoklip, ktorý natočili Lenka GmitrováFilip Pavlík, je zo Slovenska - natočili ho počas prázdnin v lome Beňatina len pár kilometrov od ukrajinskej hranice. "Nechceli sme prvoplánový klip, ale vedeli sme, že chceme priniesť ľuďom dobré pocity a klip tomu podľa mňa pomáha. Keď už je teraz chladnejšie, tak nám pripomenie, aké je to super v lete – v Dánsku máme teraz dosť chladno a dážď, tak to hádam ľudí poteší aj doma na Slovensku," hovorí Dominik.

Kým Dominik Demčák je hudobník samouk, Peter Cinkanič navštevoval ZUŠ so zameraním na akordeón. Vlastnej tvorbe sa venujú asi od roku 2006 a Demčák priznáva, že pre neho ide "potrebu transformovať veci, ktoré zažívam a vnímam, do formy, ktorá mi ich stále pripomína a vracia späť, či už sú to zvuky, vône alebo nejaké momenty". Keďže obaja momentálne študujú v Dánsku, chceli by odohrať niekoľko koncertov aj tam a pri najbližšom návrate domov sa chystajú opäť do štúdia, aby vyprodukovali čerstvý materiál.


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol PR manažér Edo Kopček. Článok bol upravený redakciou. Kinsfolk môžete sledovať na ich profile www.facebook.com/kinsfolkmusic.