Krátko pred Vianocami vystúpi v Bratislave britská speváčka Lou Rhodes, kľúčová osobnosť skupiny Lamb. So svojou sprievodnou kapelou vystúpi 15. decembra v bratislavskom MMC. A už na prelome februára a marca 2017 by sa mala vrátiť opäť - spolu s Lamb. Formácia mala pôvodne vystúpiť v MMC už tento rok v marci, koncert sa však preložil.

Práve s kapelou Lamb sa spája väčšina muzikantskej kariéry Lou Rhodes. Jej krehký vokál pridal do drum&bassových ale aj downtempových beatov Andyho Barlowa takú dávku emócií, že silnejšie spojenie spevu a elektronickej hudby by ste hľadali ťažko. V sólovej tvorbe sa však Lou ukazuje v úplne inej polohe. Jej hlas je obnažený na dreň a sprevádza ho niekedy iba gitara, inokedy ďalšie prevažne akustické nástroje ako harfa či violončelo.

Speváčka má na svojom konte štyri sólové albumy - zatiaľ posledný s názvom theyesandeye vyšiel v júli tohto roku a podľa viacerých recenzií je jej najvydarenejším. Recenzent britského denníka The Independent bol ohúrený najmä úvodnou skladbou All the Birds, v ktorej sa "atmosférický folk mieša so zvukom čajok", Guardianu sa zas najviac páči šepotom recitovaná coververzia skladby Angels od kapely The xx.



Lou Rhodes je vďaka sólovej tvorbe najčastejšie prirovnávaná k ikonám akustického pesničkárstva ako Joan Baez, Tracy Chapman či Sinéad O'Connor. Sama však medzi svojimi najväčšími vzormi uvádza širokú paletu umelcov od Radiohead a Aphex Twina až po Joni Mitchell a Neila Younga. Za sebou má spolupráce či už s folkovou kolegyňou Elizou Carthy, elektronickými 808 state či Plump DJs, alebo aj u nás známymi The Cinematic Orchestra, pre ktorých sa v posledných rokoch stáva takmer už dvornou speváčkou.

Popri hudobnej kariére sa o Lou dá hovoriť už aj ako o začínajúcej literátke - vyšli jej okrem iného napríklad dve knihy pre deti, The Phlunk (2013) a The Phlunk’s Worldwide Symphony (2014).

Jej prvý sólový koncert v Bratislave (slovenskú premiéru ako "folkáčka" mala na Pohode 2008) sa uskutoční 15. decembra v MMC. Cena prvej najlacnejšej várky lístkov je 15 eur, po ich vypredaní cena stúpne postupne na 20 a nakoniec 25 eur, pričom táto posledná cena už zotrvá až do konca predpredaja.


Redakciu Hudba.sk informoval Tomáš Tauber z usporiadateľskej agentúry Ore Pole. Viac sa dozviete na www.orepole.sk.

Foto: Facebook.com/Officiallou

Súvisiaci interpreti: Lamb, Lou Rhodes