Zvuk, ktorý produkujú Američania Disturbed, nie je vždy úplne po chuti našim rozmaznaným ušiam. Na ostatnej štúdiovke Immoralized sa však objavila veľmi vkusná coververzia krásneho protestsongu z roku 1964.

Magnet týždňa

Disturbed
vydali cez týždeň video k svojmu coveru The Sound of Silence od Simon & Garfunkel. A stalo sa niečo, čo by sme v živote nepredpokladali. Dostali sa k nám do magnetu týždňa. Áno, do Disturbed si kedykoľvek radi kopneme. Ale v tomto prípade musíme uznať, že video, ale aj samotný song, sa vydarili a dokonca aj Draiman v ňom ukázal, že vie celkom dobre spievať. (pm)


Šrot týždňa

Nikdy by sme nečakali, že z dielne Chelsea Grin vylezie niečo dobré alebo aspoň počúvateľné. Ale ich novinka Skin Deep ide ešte ďalej a ukazuje, čo všetko je zlé so súčasným metalom. Hudba bez akéhokoľvek nápadu, miliónkrát recyklované riffy a text, ktorý musel písať 15-ročný zasran, ktorý ani nevie, čo niektoré slová znamenajú. Ak si chcete ublížiť, pustite si to. (pm)


Novinky

Po ostatných počinoch Megadeth veľa ľudí nečakalo, že album Dystopia bude práve ten, ktorý kapelu dostane opäť na vrchol. Mustaineovi a spol. ale príchod Kika Loureira a Chrisa Adlera očividne prospel. The Threat is Real je skvelý song, navyše teraz doplnený aj skvelým komiksovým videom. (pm)


The Southern Blacklist je nový brazílsky exportný artikel. Na úvod sa prezentuje skladbou 10 Tons of Vengeance. Najbližšie má zrejme ku groove metalu, uprieť sa jej však nedá ani temná, death metalová atmosféra. Mimochodom, na gitare chalanom hrá Jairo Guedz, známy najmä z pôsobenia v legendárnej Sepulture, kde si zahral na EP Bestial Devastation a debute Morbid Visions. (pm)


Mike Patton je značka, od ktorej nikdy neviete, čo čakať. S novým projektom Nevermen sa zmáčal v hip-hopových vodách. Uvedomujeme si, že podobné žánre do tejto rubriky nepatria, no zároveň dúfame v prítomnosť Pattonových fanúšikov, ktorí podobné úlety možno aj ocenia. Ďalšími členmi projektu sú raper Doseone a spevák kapely TV on the Radio Tunde Adebimpe, čerstvou ochutnávkou z eponymného debutového albumu (vyjde v januári na Pattonovej značke Ipecac Recordings) je singel Mr. Mistake. (ak)


Fínsky label Blood Music vydáva úplne zabijácky box set venovaný kapele Emperor. Balík The Complete Works obsahujúci 24 LP platní pojíma celú diskografiu nórskej legendy, ako aj mnoho zberateľských predmetov (kazeta, kniha fotografií, podpísané texty či plagáty). Kolekcia vyšla v náklade 666 kusov v troch verziách a jej cena je 700 eur. A svete div sa - nechýba veľa a celá sa vypredá. Na sklade zostalo totiž len niečo cez 70 kópií. (ak)

Organizátori šumného metalového sviatku Gothoom Open Air oznámili ako headlinera nadchádzajúceho ročníka anglickú grindovú legendu Napalm Death. Tí prídu zanôtiť čo-to z aktuálnej dosky Apex Predator - Easy Meat, ako aj staršie kusy (určite ich stihnú pár desiatok). Akcia sa presunula z augusta na júl a bude sa konať od 21. do 23 júla v obci Ostrý grúň. Napalmákom budú na pódiu sekundovať napríklad Asphyx, Rotting Christ, Marduk či Cattle DecapitationGraveworm. Nebudú chýbať ani mnohé lokálne mená. (ak)


Švédski doom metalisti Draconian sa v rámci európskeho turné pozrú aj do našich končín. Turné Towards the Unknown vol. 1. sa odohrá vo februári a marci za doprovodu projektov Year of the GoatOceanwake. Bratislavská zastávka v klube Randal je plánovaná na 1. marca 2016 (predpredaj). Kapela má vonku nový album Sovran s novou speváčkou Heike Langhans, ktorá ich temnej hudbe dodáva ten správny odtieň krásy. Na skladbe uvedenej nižšie hosťuje vokalista Crippled Black Phoenix Daniel Änghede (ak)


Count the Dead
je druhá zverejnená skladba projektu Abbath z rovnomenného debutu, ktorý vychádza 22. januára. Líder Olve Eikemo známy z pôsobenia v Immortal je tu doprevádzaný rytmickou dvojicou: basgitarista King ov Hell a tajomný maskovaný bubeník Creature. Dlhšie sa špekulovalo, že za maskou sa skrýval mladý Nór Baard Kolstad. Aktuálne však bubeník francúzskej deatmetalovej kapely Benighted, menom Kevin Foley odhalil, že to on je autorom bicích partov na debute Abbatha a teda on je Creature. Zároveň oznámil odchod zo svojej domovskej bandy (v ktorej pôsobil 10 rokov), ako aj odchod od projektu Abbath. Za všetkým sú vraj osobné dôvody. (ak)


Blackoví pohania od našich severných susedov Behemoth budú na svojom nadchádzajúcom európskom turné hrať celý album The Satanist. Plánujú so sebou priniesť tiež koncepčnú výstavu zvanú The Congregation, čo bude spolupráca kapely a umelca, ktorý si hovorí Toxic Vision a s nergalovcami dlhodobo spolupracuje. Na turné ich bude doprevádzať exkluzívna trojica: Inquisition, Entombed A.D. a spomínaný Abbath. Ich jedinou zastávkou blízko našich končín bude tá pražská, 4. februára v klube Meetfactory. (ak)


Kontroverzné japonské spojenie detských Idol súťaží a metalu zvané Babymetal, vydáva 1. apríla 2016 nový album prostredníctvom earMUSIC. Hneď na druhý deň začne svetové turné na podporu nahrávky v londýnskej Wembley aréne. (ak)


1. apríla vyjde tiež očakávaná novinka fínskej pagan metalovej parády Moonsorrow. Pätica vedená vokalistom a basákom Villem Sorvalim podpísala zmluvu s labelom Century Media Records, ktorý im vydá siedmu štúdiovku Jumalten aika (v preklade Vek Bohov). Facebook hlása, že sa máme pripraviť na "cestu do hlbokého severu lemovanú najtemnejšími mytológiami, aké ľudská duša stvorila". Blablabla. Stačí, keď nám dáte kvalitný pohán metal s epickou minutážou. Díky. (ak)


Francúzska funeral doom metalová šestica Monolithe streamuje svoju novú nahrávku Epsilon Aurigae. Piata štúdiovka pozostáva z troch pätnásťminútových epických skladieb. Pre jej vypočujte klikajte na Bandcamp kapely. Recenzenti sa nebáli prirovnaní ku kráľom žánru Yob, či Evoken. (ak)


Veľmi milé extrémne melódie lúdia aj nenapraviteľní grécki satanáši Rotting Christ. Ich nový album Rituals vychádza 12. februára a prezentujú ho veľmi akčným singlom Elthe Kyrie. Jemne cítiť odklon od blacku k melodeathu, ale skladba veľmi príjemne navnadí. Tu si môžete pozrieť tracklist, obsahujúci niekoľko druhov písem, ako aj obal novinky. (ak)


Heavymetalový projekt Tobiasa Sammeta - Avantasia - má nový singel a k nemu lyric video. Príjemná skladba Mystery of a Blood Red Rose sa objaví na novom albume Ghostlights, ktorý vyjde 29. januára. Na 12-pesničkovej kolekcii hosťovalo desať vokalistov: napríklad Sharon del Adel, Geoff Tate, Jorn Lande, či Michael Kiske. Fanúšikovia sa už určite tešia na vystúpenie projektu v bratislavskej športovej hale Elan 28. marca 2016. (ak)


Multitalentovaný multiinštrumentalista Martin Andres vydal nový album svojho krásneho projektu Pomegranate Tiger. Druhá štúdiovka vznikala tri roky a Andres na ňu nahral všetky gitary, bicie, klavír a samozrejme všetko skladal. Na albume Boundless mu pomáhal basgitarista Chase Bryant a tiež sláčikové trio. Vypočujte si túto inštrumentálnu djentovú nakladačku na Bandcampe a prípadne ju podporte. Aby si mladík k všetkým statusom multi mohol pripísať aj ten multimilionársky. Haha. (ak)


Anglický pivovar Northern Monk Brew, sídliaci v Leeds, uvaril k 25. výročiu kapelky Opeth ich vlastné signature pivko. Do predaja sa dostane len 1700 kusov fľašiek silného 9,2 percentného pivka o objemu 660 mililitrov. Tmavý stout sa však dá zakúpiť už len osobne priamo v sídle pivovaru. Na zdravie, Opeth! (ak)

Haluz týždňa

Charles Bradley je vyučený kuchár, pôvodom z americkej Floridy. Po rokoch chudoby, bývania na ulici a rôznych prácach, pôsobil v New Yorku ako imitátor Jamesa Browna, ktorého obdivoval už od malička. Práve tak ho objavil "Bosco Mann", spoluzakladateľ Daptone Records. Neskôr o ňom natočili aj dokument Soul of America, ktorý debutoval na festivale SXSW. Teraz sa zrejme pýtate, prečo tu vypisujem o nejakom soulovom spevákovi. Dôvod je jednoduchý. Pri príležitosti Record Store Day prespieval Changes od Black Sabbath. A musím povedať, že tento cover je jednoznačne lepší, ako originál. Vážne. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: metalinsider.net

Súvisiaci interpreti: Disturbed, Napalm Death