Štvrtý okruh Slovenského rozhlasu, Rádio_FM, v týchto dňoch oslavuje svoje 12. narodeniny. Pri tejto príležitosti spúšťa kampaň reprezentovanú novým sloganom, zvukovou grafikou a vizuálmi. Fanúšikovia rádia, ktoré je mnohými hudobníkmi považované za najlepšie na Slovensku, sa stretnú na špeciálnom narodeninovom koncerte.

Ten sa uskutoční už dnes večer vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu v rámci série Vianočné koncerty s RTVS. O 20:00 vystúpi jedna z najpopulárnejších slovenských koncertných kapiel s exkluzívnym programom Para a priatelia. Ak ste zažili koncert Pary na tohtoročnom Grape festivale, môžete sa tešiť na niečo podobné, ako hostia sa totiž predstavia B-ComplexMichal KaščákBraňo JobusPaper Moon TrioJozef LuptákMatej StarkovRobo Roth a ďalší.

O 22:00 potom vystúpi aj mladá indie-rocková nádej Fresh Out Of The Bus, ktorá vlani zaujala skvelým eponymným debutom. Vstup na oba koncerty je voľný, ale bolo nutné urobiť rezerváciu cez internet a v súčasnosti sú už všetky miesta obsadené. Týka sa to najmä koncertu Para a priatelia. Ako informujú FOOTB na svojom Facebooku, ak prídete až po hlavnom koncerte večera, mali by ste sa bez problémov dostať do štúdia. Neskôr sa oslava Rádia_FM presunie do spriazneného Nu Spirit Clubu na afterparty, kde odohrajú svoje dídžejské sety Kinet, Andreas z kapely Talkshow a Bebe alias Toochkny deejay.

Fresh Out Of The Bus dnes zahrajú aj nový singel Rats:


Rešpekt k poslucháčom a 8-bitové zvuky

Podľa autorov narodeninovej kampane aj samotných predstaviteľov rádia sú esenciami, ktoré vystihujú značku Rádio_FM, nespútanosť, sebavedomie a rebelantstvo. Samotný slogan "Počúvaj, čo chceš", ale originálna zvuková grafika a vizuály podčiarkujú dlhoročnú tradíciu Rádia_FM vybočovať z mainstreamového kruhu a snahu jeho tímu o neúnavné objavovanie novej kvalitnej hudby a prinášanie originálneho obsahu.

"Prihovárame sa bez reklamných klišé priamo poslucháčom a dávame im rešpekt. Sme si istí, že keď chcú počúvať dobrú hudbu, chcú počúvať práve nás," vyjadril sa programový šéf štvrtého okruhu SRo Vlado Talian. Rádio_FM vysiela pod týmto názvom už od 3. novembra 2004. Od roku 2013 má nové vedenie na čele s riaditeľom Marošom Hečkom. Ten priniesol v spolupráci s Vladom Talianom od nástupu do rádia viacero nápadov, napríklad nové diskusné relácie.

S novým sloganom sa spája aj nová zvuková grafika, ktorú pripravil hudobník, skladateľ a moderátor Rádia_FM Pavol Hubinák. Ten mal počas doterajších dvanástich rokov existencie Rádia_FM vždy na starosti jeho "zvukový obal". Napriek tomu vždy prichádza s niečím novým. "Musím sa priznať, že už som skúšal všetko. Mali sme rôzne štýly - ambienty, elektroniku, aj gitary. Tentokrát som si povedal, že by sme to mohli spraviť trochu inak, že by sme tomu mohli dať jednotnú tvár. Všetky jingle, zvučky a podmazy budú spájať 8-bitové zvuky," poznamenal.

Počúvaj, čo chceš - kampaň Rádia_FM Zdroj: PR

Počúvaj, čo chceš a urob si vlastnú tajničku

Kampaň sprevádzajú aj nové vizuály s tajničkou, ktorej výsledné riešenie vytvára slogan "Počúvaj, čo chceš". Ten je poskladaný z názvov hudobných žánrov, albumov či kapiel, ktoré na Rádiu_FM môžete počuť, ako napríklad Joy Division, Fallgrapp, Jamie xx, či Saténové ruky. Na ďalších vizuáloch je zase tajnička vyskladaná z názvov relácií. Zapojiť sa môžu aj poslucháči Rádia_FM. Vďaka originálnej aplikácii si môžu do tajničky napísať svoje obľúbené kapely. Zúčastnia sa tak súťaže o lístky na zaujímavé kultúrne podujatia. Aplikáciu zverejnia dnes o 17:00.

"Kampaň stojí na tom, aby ľudia vyjadrili svoj názor, čo počúvajú. Je to príjemná hra, ktorá sa môže dobre šíriť. Sme širokospektrálne vysielanie, Rádio_FM pokrýva všetky kľúčové žánre na scéne. A o tom je aj slogan, ktorý zavádzame v našej kampani. Ľudia majú možnosť vyberať si, a slobodná voľba, to je niečo, čo si potrebujeme osvojovať. U nás v rádiu je to veľmi pestré, takže vybrať si je z čoho," vyjadril sa riaditeľ Rádia_FM Maroš Hečko.


Súčasťou kampane sú aj GIFká s tajničkou, z tohto pozdravuje Maroš Hečko

Podpora domácej hudby aj bez kvót

Rádio_FM dnes ráno kampaň uviedlo na svojej oficiálnej Facebook stránke statusom, v ktorom sa zľahka dotklo aj zákonných kvót na hranie slovenskej hudby. Tie mu ako verejnoprávnej stanici tento rok určujú povinnosť hrať 30 percent a od nového roka dokonca 35 percent domácej produkcie. "Efemko" pritom už pred zavedením kvót bolo rádiom, ktoré podporovalo najviac domácich kapiel a interpretov z rôznych žánrov. Na túto tému sme sa viac rozprávali s hudobným dramaturgom Rádia_FM Danielom Balážom. Rozhovor vám prinesieme čoskoro.

"Výber hudby nám nediktuje popularita ani vydavateľstvá. Hudbu a témy u nás vyberajú ľudia s názorom, vkusom a záujmom. Dávame priestor novej hudbe a novým myšlienkam. Podporujeme slovenskú hudbu aj bez nariadení zhora. Vyhľadávame talenty a máme radi tých, ktorí to s domácou hudbou myslia vážne," napísali dnes predstavitelia Rádia_FM na Facebooku.

Za tento postoj, ale aj za organizovanie hudobných cien Radio_Head Awards, kde každoročne oceňuje to najzaujímavejšie z domácej "nemainstreamovej" hudby, je Rádio_FM mnohými hudobníkmi, vydavateľmi, promotérmi či novinármi uznávané ako najlepšie celoplošné rádio na Slovensku. Tu sú vyjadrenia niektorých z nich:

Lyrik (Modré hory): Rádio_FM je pre mňa pevný bod v našom rozvírenom alternatívnom vesmíre.

Pino (Puding Pani Elvisovej): Rádio_FM je členom našej domácnosti. Vďaka prenosnému tranzistoru chodí so mnou po celom byte, pospevuje si v kúpeľni, či vykecáva v kuchyni. Každý deň už 12 rokov. Bez neho by nielen u nás, ale na celej našej scéne bolo oveľa väčšie ticho a preto som veľmi rád, že tu je a môžem počúvať čo chcem.

Shina (Longital, vydavateľstvo Slnko Records): Rádio_FM je pre mňa jediné slovenské rádio, ktoré sa dlhodobo a s nadšením venuje novej vznikajúcej slovenskej hudbe naprieč žánrami a dokáže tejto hudbe pomôcť dostať sa k fanúšikom vo chvíli, keď ešte ani nevedia, že by sa im také niečo mohlo páčiť. A za tento dobrodružný prístup ich obdivujem. Sme na jednej lodi.


Členovia kapely Modré hory Lyrik a Bene s moderátorkou Bez pózy_FM Idainou

Juraj Podmanický (Billy Barman, festival Grape): Rádio_FM je so mnou od úplneho začiatku mojej hudobnej kariéry. Zažil som tu prvý rozhovor, prvý kix, prvé živé hranie do éteru, dostali sme prvú hudobnú cenu od Rádia_FM a jeho poslucháčov, takže znamená pre mňa veľmi veľa. Každopádne je to dôležité médium, ktoré spája komunitu ľudí, ktorú ja potrebujem pre svoju existenciu a pre organizovanie festivalu Grape, takže ďakujem, že je tu Rádio_FM.

Vlado Škubla (vydavateľstvo Gergaz): FM-ko je pre mňa verný kompaniér, na ktorého sa dá spoľahnúť. Vie ma zobudiť aj uspať, pobaviť, niečo naučiť, naplánovať mi večerný program a dokonca aj obliecť. Boha... celá moja frajerka. 

Lasky (Para): Rádio_FM počúvam stále, najčastejšie v aute. Je to u nás v kapele myslím najobľúbenejšie rádio. Už len to, že hráme na narodeninách Rádia_FM je dôkazom, že sympatie sú vzájomné. Rádio_FM tvorí alternatívu voči mainstreamu obsahom hudby, rozmanitosťou štýlov a myslením.

Redakciu Hudba.sk informovala za Rádio_FM Regina Annušová. Tlačovú správu sme upravili a doplnili. Článok napriek reklamnému charakteru nie je plateným obsahom. Rádio_FM a jeho aktivity kedykoľvek radi podporíme, keďže aj podľa nás ide o najlepšie a pre nezávislú hudobnú scénu najdôležitejšie rádio na Slovensku.

Foto: Rádio_FM

Súvisiaci interpreti: Para