Teroristické útoky z Paríža nenechali ľahostajným ani českého pesničkára Tomáša Klusa, ktorý v reakcii na ne zložil pieseň ZmrZlým, v ktorej okrem iného spieva "nie hovorím všetkým týmto úbohým vojnám".

Populárny pesničkár skladbu, ktorá má za pár dní na Youtube viac ako 47-tisíc prehratí, uviedol na svojej oficiálnej Facebookovej stránke v nedeľu slovami: "NE! Srdcem, T." Nie je to prvýkrát, čo sa Klus prostredníctvom svojej hudby vyjadril k politickým, resp. spoločenským problémom. V roku 2009 zverejnil protestsong Pánubohudooken a pred tromi rokmi zas kritizoval v piesni Iniciativní klientelizmus českých politikov. V rozhovore, ktorý spevák minulý rok poskytol pre Hudba.sk, však uviedol, že už nechce robiť protestsongy: "Trošku to škodí tomu pesničkárstvu, lebo sa vytvárajú umelé protestsongy a ja napríklad z toho dôvodu už na koncertoch nespievam ani Pánubohudooken, lebo sa to akoby priľnulo k tejto vlne. A ja sa necítim byť súčasťou kriku, nechcem kričať."  

Ako dodal, podľa neho sa "krikom" nič nezmení. "My sme mali ten pocit x rokov, stále sme sa rôzne prekrikovali a nič sa nezmenilo. A ja si myslím, že v momente, keď chceme tú zmenu, tak ju musíme pomenovať a jedine, kde ju môžeme pomenovať, je v nás. Takže sa snažím zazoomovať na každého človeka zvlášť, aby si uvedomil svoju cenu, aby v sebe pomenoval svoje pocity, čo vlastne kto chce, kým chce byť a ako. A potom sa môžeme spoločne schádzať a diskutovať na tému, v akom svete chceme byť," spresnil Tomáš Klus, ktorému však násilie v Paríži aj inde vo svete nedali a rozhodol sa s fanúšikmi podeliť o svoje bezprostredné pocity.


Text: Hudba.sk (zdroj: TASR, Lidovky.cz, archív Hudba.sk)
Foto: PR

Súvisiaci interpreti: Tomáš Klus