Oficiálny Youtube kanál zosnulého anglického speváka a hudobníka Davida Bowieho v pondelok 11. januára prekonal hranicu 51 miliónov pozretí videoklipov za jeden deň. Ide o nový rekord v rámci oficiálnych Youtube kanálov Vevo.

Držiteľkou predchádzajúceho rekordu bola anglická interpretka Adele, ktorej kanál 23. októbra po premiére skladby a videoklipu Hello zaznamenal viac ako 36 miliónov pozretí v priebehu 24 hodín. V prípade Bowieho samozrejme nešlo len o jedno video, na jeho Vevo kanáli je dostupných viac než 60 videoklipov, skladieb bez videa či záznamov z vystúpení. Najsledovanejším z nich sa s 11,1 miliónmi pozretí za jedeň deň stal videoklip Lazarus, teda druhý singel z jeho poslednej štúdiovky  vydanej len dva dni pred smrťou. Legendárny hudobník podľahol rakovine 10. januára vo veku 69 rokov.

Popri zvýšení sledovanosti jeho Vevo kanála či nárastu prehratí Bowieho hudby v streamingových službách, sa zvýšil aj predaj jeho albumov. Okrem novinky, ktorá bude v tomto týždni jasnou jednotkou v UK Charte, sa do britského albumového rebríčka vrátilo aj 13 starších interpretových štúdioviek. Podobný nárast v predaji zaznamenali aj Bowieho single.

Okrem kupovania nahrávok vyjadrujú fanúšikovia po celom svete svoju priazeň zosnulej hudobnej ikone aj rôznymi petíciami. Popri vesmírnych nápadoch premenovať podľa neho planétu Mars či dať jeho meno najnovšej objavenej hviezde zaujala najmä snaha fanúšikov dostať Bowieho podobizeň na novú 20-librovú bankovku. Pod petíciu sa podpísalo už takmer 15-tisíc ľudí. V inej, asi najreálnejšej petícii vyše 7-tisíc ľudí podporilo myšlienku vytlačiť poštovú známku s fotografiou speváka.

bude David Bowie na bankovke? Zdroj: Change.org

David Bowie, vlastným menom David Robert Jones, sa narodil 8. januára 1947 a patril k najvýznamnejším hudobníkom v dejinách. Oceňované je najmä jeho novátorstvo zo 70. rokov, ktoré sa prejavilo na albumoch ako The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars (1972), Aladdin Sane (1973), Young Americans (1975) či Heroes (1977). Na konte má 26 sólových štúdioviek vrátane posledného albumu Blackstar, ktorý vydal v deň svojich 69. narodenín. Okrem toho nahral aj dva albumy s formáciou Tin Machine.

Podarilo sa mu získať dve Grammy, vrátane ceny za celoživotné dielo, ďalej tiež tri BRIT Awards, pričom jednu dostal za prínos britskej hudbe. V roku 2002 ho BBC označila za 29. najvýznamnejšieho Brita v dejinách. Americký magazín Rolling Stone ho v roku 2004 vyhlásil za 39. najlepšieho interpreta v dejinách a 23. najlepšieho speváka histórie. V roku 1996 ho uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.

Okrem hudby sa venoval aj herectvu, účinkoval napríklad v snímkach Muž, ktorý spadol na Zem (1976), Krásny gigolo, úbohý gigolo (1978), Veselé Vianoce, pán Lawrence (1983), Labyrint (1986), Posledné pokušenie Krista (1988), Twin Peaks (1992), Basquiat (1996), Mr. Rice's Secret (2000), Zoolander (2001), Dokonalý trik (2006) či Rock zo strednej (2009). Bowie bol dvakrát ženatý, v rokoch 1970 až 1980 bola jeho manželkou americká modelka a herečka Mary Angela Barnett, ktorá mu porodila syna Duncana. V roku 1992 sa potom oženil so somálsko-americkou modelkou Iman, s ktorou mal dcéru Alexandriu Zahru.

Zdroj: SITA (Billboard.com, archív), Nme.com, Mashable.com
Foto: AP Photo/Marty Lederhandler (titulná fotografia), Change.org (bankovka)

Súvisiaci interpreti: David Bowie