Spolu s novým filmom režiséra Filipa Renča Lída Baarová prichádza tento mesiac na trh aj soundtrack s hudbou Ondřeja Soukupa. Titulnú pieseň s názvom Když tančí ďábel s andělem naspievala Lucie Bílá a práve dnes si môžete premiérovo pozrieť videoklip, v ktorom stvárnila speváčku z obdobia Prvej česko-slovenskej republiky.

Film Lída Baarová bude uvedený do českých a slovenských kín už o niekoľko dní - vo štvrtok 21. januára. Presne o týždeň vyjde aj jeho soundtrack, na ktorom jednu zo skladieb spieva aj predstaviteľka hlavnej úlohy, obľúbená slovenská herečka Táňa Pauhofová. Dobové piesne sú na albume prepojené s filmovou hudbou, ktorú nahral Český symfonický orchester.

Na nahrávke nebude chýbať ani titulná pieseň Když tančí ďábel s andělem v podaní mnohonásobnej zlatej slávice Lucie Bílej. Pieseň zložil autor filmovej hudby Ondřej Soukup a text napísala Gabriela Osvaldová. Režisér filmu Filip Renč k skladbe natočil dobový videoklip, v ktorom sa prelínajú scény z filmu so zábermi, na ktorých je Lucie Bílá s vizážou v štýle hviezdy medzivojnového obdobia. Pri nakrúcaní klipu sa tak režisér vrátil do Hudobného divadla v Karlíne, kde sa do filmu Lída Baarová nakrúcalo niekoľko dôležitých scén.


Zaujímavosťou je, že nová filmová pieseň je už piatou spoluprácou Lucie Bílej s Renčom, Soukupom a Osvaldovou. Prvá sa odohrala v roku 1992 na klipe k piesni Requiem, ktorá sprevádzala film Requiem pro panenku a následne pri kontroverznom klipe k piesni Láska je láska. Obe skladby vyšli na albume Missariel (1992), ktorý vtedy znamenal pre speváčku, ale aj autorov významný posun v ich umeleckej kariére. Filip Renč neskôr nakrútil aj klipy k ich piesňam Zahrada rajských potěšení a Dalekohled.

Film Lída Baarová je výpravná historická dráma o vzťahu slávnej českej herečky s nacistickým ministrom propagandy Josephom Goebbelsom. Tabuizovaná love story z obdobia nástupu nacistov k moci v Nemecku v 30-tych rokoch minulého storočia mala osudový dopad na herečkin život po vojne. Podľa námetu a scenára Ivana Hubača na základe skutočného príbehu ho nakrútil režisér Filip Renč (Requiem pro panenku, Rebelové, Román pro ženy, Hlídač č. 47...). Okrem Táne Pauhofovej si v snímke zahrali Gedeon Burkhard, ktorý sa ujal roly Baarovej partnera Gustava Fröhlicha. V úlohe Goebbelsa diváci uvidia Rakúšana Karla Markovicsa. Vo filme sa objavia aj Klára Issová, Simona Stašová, Martin Huba alebo Zdena Procházková. 

Slávnostná slovenská premiéra očakávaného filmu sa uskutoční 18. januára v Bratislave. Soundtrack Lída Baarová vychádza vo vydavateľstve Warner Music v piatok 22. januára. Jeho autor Ondřej Soukup je jedným z najúspešnějších českých skladateľov filmovej hudby. Na konte má množstvo ocenení, medzi ktorými sa vynímajú oscarový Kolja a České levy za Nejasnú správu o konci sveta a Tmavomodrý svět. Skomponoval hudbu aj k izraelskému filmu Intimate Grammar, ktorý získal cenu Tokyo Sakura Grand Prix.

Viac sa o filme Lída Baarová dozviete na stránkach www.lidabaarovafilm.cz a www.facebook.com/lidabaarovafilm.

Trailery k filmu:


Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér Rado Mešša.

Foto: Lukáš Fronk / Facebook.com/lidabaarovafilm

Súvisiaci interpreti: Lucie Bílá