Viac než pol milióna pozretí za necelý týždeň má skladba Slovák som, v ktorej doposiaľ nie príliš známy raper Victorious spojil sily s duom Ricco & Claudia a Kalim. Práve vďaka nim sa pesnička na slovenskom internete okamžite stala jedným z najzdieľanejších videí, no samotný nápad na text o láske k domovine skrsol v hlave nováčika.

Victorious ako základný stavebný kameň vlasteneckej piesne použil jeden z národných pokladov slovenskej poézie - báseň Mor ho! od Sama Chalupku. K tej pridal svoj vlastný text, v ktorom vyjadruje svoju národnú hrdosť v spojitosti s prírodou, športom a prostredníctvom legendárnej básne aj s kultúrou. V súčasnej atmosfére v spoločnosti, kedy sa národovectvo až príliš často spája s uzatváraním sa pred svetom, je veľmi potešujúce počuť z jeho úst aj myšlienku "prestaňme hľadať chyby v druhom, začnime budovať seba v tom malom".

Kali má v skladbe menej priestoru, no reže do živého, keďže reaguje aj na súčasnú politickú situáciu. "Slovák som a hrdý som na to, kde som sa narodil, aj keď na slušný život tu musíš vedieť závodiť. Krajina je vedená pirátmi, ktorí na lodi sa plavia do záhuby a nemyslia pri tom na ľudí," rapuje vo svojej prvej slohe a v druhej pridáva myšlienku, že aj keď sa mnohí Slováci žijúci v zahraničí za svoju vlasť hanbia, on by ju nemenil.

Ak by však skladba bola postavená iba na rape, nemala by až taký úspech a asi sotva by ju toľko ľudí a médií nadšene označilo za novú "neoficiálnu slovenskú hymnu". K tomu, že vyvoláva až takéto silné emócie, jednoznačne prispeli Ricco a Claudia, ktorí spievajú refrén so slovami: "Zdvihni hlavu Slovák, zdvihni ucho k slovám, prilož hrdlo k boju, za krajinu svoju. Spievaj so mnou, Slovák som, Slovák som..." Emóciu národnej hrdosti podčiarkuje videoklip plný obrazov slovenskej prírody, ktoré sa striedajú so zábermi na interpretov.


Ak mám byť úprimný, na mňa osobne je to celé až príliš veľká dávka patriotizmu, hudobne aj vizuálne prekračujúca hranicu toho, čo už vnímam ako gýč. Napriek tomu tento počin považujem za pozitívny, keďže téma národnej hrdosti sa v poslednej dobe stáva účinnou zbraňou v rukách extrémistov a spievajú o nej najmä tí, na ktorých koncertoch sa zgrupujú sympatizanti politiky nenávisti.

Verím, že skladba Slovák som do kategórie "My sme tu doma" nepatrí a je naozaj len úprimným vyjadrením lásky k vlasti, ktorá nemá s ideami národného socializmu nič spoločné. Napokon, aspoň polovica z interpretov má minimálne podľa priezviska neslovanské korene. A je to úplne v poriadku, pretože hrdosť k našej krajine môže cítiť ktokoľvek, kto sa tu narodil alebo tu prežil väčšinu života, nech už sú jeho predkovia z ktorejkoľvek časti Európy či sveta.

Trochu iná národná hrdosť

Predpokladám, že pozitívne reakcie na túto skladbu budú prevládať, no dovolím si ako bonus pre náročnejších pridať ešte jedno video, pri ktorom som na Slovensko hrdý ja. Ide o záznam vystúpenia na oslavách 100. výročia nezávislosti Fínska, ktoré odštartovali už na konci minulého roka. Najväčšie podujatie sa odohralo na Silvestra v Helsinkách, kde sa na jednom z námestí pred viac než 100-tisícovým publikom uskutočnila séria originálnych umeleckých performancií a celé to odvysielala v priamom prenose fínska verejnoprávna televízia Yle, ktorú v ten večer sledovalo viac než 1,5 milióna divákov.

A čo s tým má spoločné Slovensko? Súčasťou večera bolo aj vystúpenie na tému histórie a vývoja fínskej architektúry, ktorého tvorcami boli práve slovenskí umelci z občianskeho združenia TRAKT z Trenčína. Unikátne číslo pozostávalo z vizualizácií premietaných na niekoľko veľkoplošných obrazoviek, ktoré vytvoril tím umelcov pod kreatívnym vedením Lukáša Matejku. Zároveň s projekciou prebiehala tanečná šou, o ktorú sa postaral choreograf Radoslav Piovarči. To všetko sprevádzala hudba Jonatána Pastirčáka, známeho fanúšikom elektronickej hudby pod pseudonymom Pjoni.

Producentom vystúpenia, ktoré samotní fínski organizátori označili za jeden z vrcholov večera, bol ďalší Slovák Ondrej Geče a aj polovica z desiatich tanečníkov bola zo Slovenska. "Išlo o fínsky štátny sviatok, takže okrem našej výrazne slovenskej časti bolo v ostatných zložkách programu zahraničných umelcov minimum," povedal Matejka v rozhovore pre web Visittrencin.sk, kde sa o tomto skvelom úspechu slovenských umelcov môžete dočítať viac. 



PS: V Hamburgu v stredu slávnostne otvorili supermodernú novú filharmóniu a na galavečeri ukázal svoj talent aj medzinárodne uznávaný slovenský operný spevák Pavol Bršlík. Nielen v športe, ale aj v kultúre teda máme byť naozaj na čo hrdí. Bohužiaľ, väčšina Slovákov sa o podobných umeleckých úspechoch často nedozvie, lebo tieto správy nemajú taký virálny potenciál ako športové víťazstvá či "nová slovenská hymna".

Autor: Patrik Marflák
Foto: Youtube