Kozmonautka predstierajúca orgazmus, psychedelické vesmírne animácie, surreálny výjav na vzdialenej planéte, ale aj bujará párty plná transsexuálov a bozkávajúcich sa mužov. A to všetko v prestrihoch s retro zábermi na speváčku a hudobníkov. To je v skratke nový klip americkej skupiny Blondie, ktorá sa po troch rokoch hlási s novým albumom.

Blondie na svoje najslávnejšie a najkreatívnejšie obdobie z konca 70-tych a začiatku 80-tych rokov nikdy naozaj nenadviazali porovnateľne silným a úspešným materiálom. Ku cti im však slúži, že sa o to od vydania albumu No Exit (1999) pravidelne pokúšajú. Hoci mohli dávno skončiť alebo sa až do dôchodku viezť iba na spievaní starých hitov, každých pár rokov sa pripomenú novou kolekciou piesní. Tá najnovšia vyjde 5. mája a bude sa volať Pollinator.

Pilotným singlom albumu je skladba s názvom Fun, v ktorej niekdajší sex symbol, dnes dôstojne starnúca a stále atraktívna frontmanka Debbie Harry, spieva o vzťahu s človekom, ktorý je príliš dobrý na to, aby mohol byť skutočný a o tom, že "príliš veľa zábavy nie je zábava". Pomerne ľahko čitateľný text sprevádza hudba, ktorá výrazne čerpá z éry, v ktorej sa kapela preslávila. Mozgové závity fanúšikov tak popri kývaní hlavou do rytmu energickej piesne najviac potrápi čerstvo zverejnený videoklip.

O réžiu prazvláštneho vizuálu sa postaral Dikayl Rimmasch. Okrem čiernobielych záberov na samotných členov kapely v ňom môžeme vidieť aj vesmírnu loď a jej pasažierku - kozmonautku, ktorá letí "rýchlosťou dúhy" a pristane na neznámej planéte pripomínajúcej Egypt. Tam objaví čaro sexuálnej deviácie, rozhodne sa preto okamžite vrátiť na Zem a zamieri si to rovno na párty pre LGBTQ komunitu, pričom ešte cestou tam od samého vzrušenia prežije orgazmus. Alebo sa to možno celé odohráva len v jej predstavách, posúďte sami.


Album, ktorý môže prekvapiť ešte viac

Na albume Pollinator sa autorsky podieľali aj Johnny Marr z už nefungujúcej kapely The Smiths, popové speváčky Sia a Charli XCX, Dave Sitek z kapely TV on the Radio, Dev Hynes (Blood Orange), Joan Jett, vdova po Lou Reedovi Laurie Anderson či členovia skupiny The Gregory Brothers, ktorá je okrem iného známa aj projektom virálnych videí "Songify This".

Aj vďaka tomu ide o najambicióznejší a najočakávanejší album skupiny od jej comebacku na konci 90-tych rokov. Podľa gitaristu Chrisa Steina avizované však množstvo spoluprác nie je dôsledkom toho, že by kapela nemala dosť vlastných nápadov. "Povedali sme si, že oslovíme rôznych ľudí, lebo vo svete je tak veľa dobrej hudby. Hostí sme si buď určili sami, alebo nám niekto poslal balík skladieb a my sme si z nich jednu vybrali," povedal v rozhovore pre magazín Mojo.

O produkciu albumu sa postaral John Congleton, s ktorým v minulosti spolupracovali napríklad St. Vincent, Brian Wilson, Bono, Franz Ferdinand a ďalší. Kapela nahrala album v newyorskom štúdiu The Magic Shop, ktoré vlani zatvorili. Na rovnakom mieste nahrával zosnulý David Bowie posledné dva albumy The Next Day (2013) a Blackstar (2016). 

Tracklist albumu Pollinator: 

1. Doom or Destiny 
2. Long Time 
3. Already Naked 
4. Fun 
5. My Monster 
6. Best Day Ever 
7. Gravity 
8. When I Gave Up On You 
9. Love Level 
10. Too Much 
11. Fragments 

Blondie založili v roku 1974 v New Yorku spomínaná dvojica Debbie Harry a Chris Stein. O dva roky neskôr vydali debutový, eponymný album. Vo februári 1978 uviedli na trh nahrávku Plastic Letters a v septembri štúdiovku Parallel Lines. Z tretieho albumu pochádza aj hit Heart of Glass, ktorý dobyl americký singlový rebríček Billboard Hot 100. Kapela neskôr vydala nahrávky Eat to the Beat (1979), Autoamerican (1980) a The Hunter (1982) či úspešné single Call Me, Atomic, Rapture alebo The Tide Is High.

V roku 1982 skupina ukončila činnosť a Harry sa venovala sólovej kariére. Blondie sa dali opäť dokopy v roku 1997 a vo februári 1999 vydali comebackový album No Exit, z ktorého pochádza ďalší hit Maria. Na konte majú tiež štúdiovky The Curse of Blondie (2003) a Panic of Girls (2011). V roku 2014 vydali dvojalbum Blondie 4(0) Ever, ktorý obsahuje nahrávku Greatest Hits Deluxe Redux a novinku Ghosts of Download.

V roku 2006 kapelu uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. V súčasnosti vo formácii pôsobia okrem Harry a Steina aj Clem Burke (bicie), Matt Katz-Bohen (klávesy), Tommy Kessler (gitara) a Leigh Foxx (basgitara).


Text: Hudba.sk, pm (zdroj: SITA - Nme.com, archív)
Foto: Youtube.com

Súvisiaci interpreti: Blondie