Martinská pagan metalová skupina Ramchat má za sebou ďalšie dni strávené v nahrávacom štúdiu. Nová pesnička s názvom Už nebudeme otroci je o národnej hrdosti. Zároveň však líder skupiny Hirax varuje pred rozšírovaním extrémizmu a tým, ako neonacisti vlastenectvo zneužívajú a privlastňujú si národné symboly.

"Mali by sme si uvedomiť svoju vlastnú cenu. Pesnička je o schopnosti povedať nie na veci, ktoré nám škodia. Text treba vnímať ako metaforu. Kto ho chce vnímať doslovne, unikne mu podstata," hovorí gitarista Pavel "Hirax" Baričák, ktorý je zároveň autorom hudby a textov kapely Ramchat. "Som šťastný, že som sa narodil ako Slovák. Milujem túto krajinu, prírodu, ľudí. Nadobúdam však dojem, že keď teraz človek vyjadrí svoju lásku k vlasti, okamžite je označený za neonacionalistu, či nebodaj fašistu. Pomaličky začínam mať strach, že štát zakáže aj náš dvojkríž, lebo sa stal populárny u fašistov," dopĺňa Hirax.

Podľa neho Slovákom chýba schopnosť formulovať primerane odmietavé postoje. "A ak niekto nájde odvahu, tak spôsobom najväčšieho hulváta. Musíme vedieť rešpektovať vlastnú identitu i identitu iných národov a rás," vysvetľuje. Zároveň si myslí, že na to, aby sme našli mier a cesty komunikácie bez rozdielu farby pleti, jazyka, etnika či náboženstva, potrebujeme pochopenie, trpezlivosť a toleranciu.

"Preto aj tieto skúšky cez prisťahovalcov, bujnejúci škodlivý rasizmus a fašizmus, rastúce spoločenské napätie. Nevykročením na chodník pochopenia a tolerancie môžeme uvoľňovať priestor posilňovaniu extrémnych a radikálnych hnutí. Preto sa modlím, aby ľudia nezabudli na následky druhej svetovej vojny, veď to bolo z pohľadu dejín včera," hovorí martinský hudobník, spisovateľ, cestovateľ a propagátor pozitívneho myslenia


Na skladbe sa podieľali aj Roland Grapow a Juraj Hnilica

Skupina novinku nahrávala vo Zvolenskej Slatine u známeho nemeckého gitaristu a producenta RolandGrapowa. Bývalý člen legendárnej power-metalovej skupiny Helloween a zakladateľ ďalšej známej formácie Masterplan na Slovensku žije a pôsobí už dlhé roky, v jeho štúdiu nahrávajú nielen domáce ale aj zahraničné rockové a metalové kapely. Pre Ramchat to nebola prvá spolupráca s ním.

"Po nahrávaní predchádzajúceho albumu Atrana sme vedeli, do čoho ideme. Rolandov štýl práce je veľmi precízny, je profík. Pri záverečnom mixovaní sme síce zmenou zvuku gitár úplne prekopali základný sound, ale viedlo to k väčšej zreteľnosti piesne. Nahrávka oveľa viac dýcha a pritom je slušne hutná," hodnotia čerstvú spoluprácu členovia skupiny.

Zaujímavosťou je, že do nahrávky prispel vokálmi aj populárny martinský spevák Juraj Hnilica. V súčasnosti sa síce venuje inému žánru, ale v minulosti ako člen skupiny Bačova Fujara spieval aj tvrdšie žánre. S Baričákom ho spája aj nový world music projekt SvetloVlad, o ktorom sme písali nedávno.

A ako vznikol samotný videoklip k piesni Už nebudeme otroci? "Veľmi jednoducho - zobral som cez najväčšie mrazy v januári kameru a vyšiel na Suchý vrch v Malej Fatre. Bolo to dosť náročné, lebo zo strany od Kľačianskej Magury bola prvá tretina záverečného strmého stúpania zľadovatelá. Mal som však mačky a palice," vysvetľuje Hirax náročnosť túry. Zvládol ju aj vďaka novembrovému "tréningu" počas svojho výletu do Nepálu. "Cesta okolo Annapúrn ma celkom slušne vyškolila," dodáva s úsmevom.

Najbližšie koncerty skupiny Ramchat:  

25. 2. - Sereď, Fleshparty 23
31. 3. - Bratislava, British Rock Star
1. 4. - Tábor, Žižkúv vraždící palcát fest, Milenium

Autor: Peter Lehotský
Foto: archív skupiny Ramchat