Naši západní susedia niekoľko rokov v súťaži Eurovision Song Contest chýbali, no od minulého roka sa do nej vrátili. Slovensko je na tom presne naopak - posledných pár rokov si od najväčšej a najsledovanejšej európskej pesničkovej súťaže dáva pauzu. Česko však bude tento rok reprezentovať speváčka, ktorú dobre poznajú aj slovenskí fanúšikovia.

Dnešný deň je termínom, do ktorého museli všetky krajiny zúčastňujúce sa na tohtoročnej Eurovízii, predstaviť finálne verzie súťažných piesní. Väčšina tak urobila vo väčšom prestihu, no Česká republika si odhalenie svojej reprezentantky a jej skladby nechala na poslednú chvíľu. Pieseň I Stand v podaní Gabriely Gunčíkovej odpremiérovala spolu s videoklipom až koncom minulého týždňa.

Prečítajte si: Drsné svedectvo na Eurovízii: Ukrajinka Džamala spieva o stalinskom terore

Speváčka, ktorá v roku 2011 skončila v Česko Slovenskej SuperStar na druhom mieste za víťazom Lukášom Adamcom, pritom podľa informácií Hospodárskych novín pôvodne nemala byť interpretkou skladby. Mala ju spievať muzikálová hviezda a vokalistka Karla Gotta Dasha, ktorá však pred pár mesiacmi otehotnela. Po náhradu Česká televízia nešla ďaleko - Gunčíková takisto patrí medzi obľúbenkyne najúspešnejšieho českého speváka histórie, s ktorým ako 19-ročná naspievala duet Nic nás nezastaví a odohrala s ním v roku 2012 veľké česko-slovenské turné.

"Pre mňa je to predovšetkým veľká česť. Súťaž má skvelú históriu a je to jediný projekt na svete takéhoto rozmeru. Je ako európsky pohár v športe, ale tu ide o najlepšiu pieseň a jej prezentáciu," hovorí 22-ročná speváčka, ktorej súpermi v prvom semifinále budú 10. mája zástupcovia Arménska, Azerbajdžanu, Bosny a Hercegoviny, Čiernej hory, Estónska, Fínska, Chorvátska, Islandu, Cypru, Maďarska, Malty, Moldavska, Holandska, Rakúska, Ruska, Grécka a San Marína. Druhé semifinále sa uskutoční 12. mája, veľké štokholmské finále sa uskutoční 14. mája. Semifinálové kolá odvysiela ČT2, finále ponúkne Česká televízia na jednotke.

Všetky súťažné piesne tohtoročnej Eurovízie

Gabriela Gunčíková mieri do Eurovízie Zdroj: Yan Renelt - Eurovision.tv

Stavili na zahraničných tvorcov

Súťažnú pieseň vybrala päťčlenná porota v zložení Jan Maxián (skladateľ a producent), Honza Dědek a Jaroslav Špulák (hudobní publicisti), Michael Kocáb (spevák a hudobník, zakladateľ Pražského výběru) a Václav Noid Bárta (spevák, skladateľ a účastník minulého ročníka Eurovízie). "Spev Gabriely je impozantný. Pieseň znie tak nejak 'osudovo' a to je skvelé, taktiež chválim zvukovú stránku. Držím jej palce," uviedol Bárta.

Proces výberu piesne priblížil pre portál Novinky.cz poverený kreatívny producent Eurovision Song Contestu Jan Potměšil: "Z viac než štyridsiatich skladieb sa do užšieho výberu dostali tri skladby - dve české a jedna od zahraničných autorov, I Stand, ktorá nakoniec vo výbere zvíťazila. Ako interpreta sme zvolili speváčku, ktorá má za sebou veľkú skúsenosť zo zahraničia a predovšetkým disponuje úžasným hlasovým rozsahom. Gabriela Gunčíková spoločne s autormi hudby dokázala pieseň ešte zdokonaliť a svojím profesionálnym prístupom nás presvedčila, že je tou správnou voľbou pre túto výnimočnú príležitosť."

Speváčka sa bude o priazeň európskych fanúšikov prvýkrát pokúšať s baladou, ktorú pre Česko napísali zahraniční špecialisti na eurovíznu tvorbu. Jej autormi sú Švédi Christian Schneider a Sara Biglert spoločne s Aidan O'Connor z Írska, ktorí v minulosti napísali viacero skladieb pre národné kolá v krajinách ako Moldavsko či Malta. Na väčší úspech zatiaľ čakajú, rozhodnutie Česka však minimálne svedčí o reflexii eurovízneho trendu, podľa ktorého má v posledných rokoch väčšiu šancu na úspech určitý typ skladieb.

Na jednej strane tak rastie význam skladateľov, ktorí vedia, ako má znieť eurovízny hit, zároveň sa s tým však zo súťaže vytráca diverzita a väčšina piesní nasleduje tie isté šablóny. Exotov a regionálnych hudobných špecialít postupne ubúda. Od triumfu Fínov Lordi v roku 2006 nielenže nezvíťazil nikto, kto by sa štýlovo viac vymykal popovému mainstreamu, ale podobným "úletom" sa už nedarí ani dostať do finále. Český výber je tak jasnou stávkou na istotu.

V novodobej histórii Eurosongu sa žiadnemu českému zástupcovi nepodarilo postúpiť zo semifinále. Od roku 2007 to skúšali to Kabát, Gipsy.cz, Tereza Kerndlová a vlani spomínaný Václav Noid Bárta s Martou Jandovou, ktorí skončili v semifinále na 13. mieste. Čo myslíte, má Gabriela Gunčíková so zahraničnou skladbou šancu na historický úspech?


Text: Hudba.sk, pm (zdroj: Style.hnonline.sk, Novinky.cz, iDnes.cz)
Foto: Yan Renelt - Eurovision.tv

Súvisiaci interpreti: Gabriela Gunčíková