Koncom augusta sa na bratislavských Zlatých pieskoch uskutoční už 7. ročník festivalu Uprising. Program sa postupne napĺňa umelcami, ktorí tvarovali a určovali smer jamajskej a svetovej hudby. Dnes však organizátori prekvapili ohlásením najväčšej hviezdy vo svojej histórii - z Jamajky príde v lete do Bratislavy jamajský hitmaker Shaggy.

Prvým oznámeným headlinerom tohtoročného Uprisingu bola najväčšia žijúca ikona reggae - Jimmy Cliff, ktorý so svojimi nesmrteľnými hitmi aktívne pôsobí na scéne už neuveriteľných vyše 50 rokov. Ďalším veľkým ťahákom sú legendárni The Skatalites, považovaná za zakladateľov hudobného žánru SKA a označovaní za jamajskú obdobu kubánskeho Buena Vista Social Club.

Shaggy je však hviezdou, ktorá zo všetkých doterajších headlinerov Uprisingu prenikla najďalej do sveta mainstreamu. Jeden z najznámejších hlasov jamajského Kingstonu má na konte hity ako BoombasticOh CarolinaIt Wasn't Me alebo Angel, ktoré pozná snáď každý. Shaggy za svoju dlhú hudobnú kariéru získal veľké množstvo ocenení a otvoril jamajskej dancehallovej hudbe dvere do sveta.


Hudobník, vlastným menom Orville Richard Burrell, sa narodil v roku 1968 na Jamajke. Ako 18-ročný sa odsťahoval do Brooklynu, kde za krátku dobu prerazil s klubovými hitmi Mampie a Big Up. Onedlho ho však povolali na štyri roky do vojenskej služby a zúčastnil sa aj vojny v Perzskom zálive. Po návrate do Ameriky vydal v roku 1993 svoj debutový album Pure Pleasure so singlom Oh Carolina, s ktorým obsadil prvé miesto rebríčkov vo Veľkej Británii a ďalších deviatich krajinách. S tretím albumom Boombastic (1995) si v roku 1996 vyslúžil Grammy za Najlepší reggae album. Komerčne najúspešnejším bol jeho piaty album Hot Shot (2000) s hitmi ako It Wasn’t Me, Angel a Luv Me, Luv Me. Z nahrávky sa predalo vyše 10 miliónov kusov.

Shaggy sa môže pochváliť aj ďalšími úspechmi, ale aj spoluprácami s najväčšími hviezdami rôznych žánrov ako Ky-Mani Marley, Justin Timberlake, Barrington Levy, Chaka Khan, Sean Paul, Nicole Scherzinger, will.i.am, Akon, Chris Martin z kapely Coldplay alebo Pitbull. Jeho singel Feel The Rush sa stal oficiálnou hymnou futbalových majstrovstiev UEFA Euro 2008. Aktívne sa zapája aj do charitatívnej činnosti, či už pri finančnej pomoci nemocnici Bustamante v rodnom Kingstone alebo pri pomoci postihnutým po zemetrasení na Haiti.

Shaggy Zdroj: PR / Uprising
 
Posledný Shaggyho album Out Of Many, One Music, ktorý vyšiel koncom roka 2013, svojim roots zvukom potešil najmä fanúšikov reggae. Produkovali ho legendárni Sly & Robbie a na skladbách mu hosťovali mená ako Damian Marley, Ne-Yo, Tarrus Rilley, Cocoa Tea, Chronixx, Konshens a ďalší. Časť z neho určite predstaví aj návštevníkom Uprisingu. Shaggy je veľkým úlovkom najväčšieho bratislavského festivalu a spolu so svojou kapelou predvedie show, ktorá návštevníkom nepochybne prinesie "massive satisfaction".

Uprising Reggae Festival sa koná 22. a 23. augusta na bratislavských Zlatých pieskoch, viac informácií nájdete na www.uprising.sk.


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Silvia Turnerová, PR manažérka festivalu Uprising.

Súvisiaci interpreti: Shaggy