Debutový album slovenskej hudobníčky a herečky Marcely Vilhanovej, známej zo skupiny Sto Múch, či pôsobenia v Radošinskom naivnom divadle, vychádza v týchto dňoch vo vydavateľstve Hevhetia. Má ambiciózny názov Platňa roka a podľa zverejnených videosinglov znie naozaj zaujímavo.

"Je to môj najsrdiečkovejší počin. Idem s kožou na trh. V podstate je to mojich 32 rokov života," začína svoje rozprávanie Maca. "Celé to vzniklo úplne neplánovane. Dodnes je to aj pre mňa trochu záhada. Ja som totiž vždy bola interpret - nikdy som nič nevytvorila," priznáva. Na začiatku minulého roka však začala mať hudobníčka pocit, že musí zo seba niečo dostať von. Na podnet frontmana skupiny Sto múch, Juraja Haška, sa vrhla na skladanie piesní. A zakrátko sa jej ich v šuplíku nazbieralo vyše dvoch tuctov.

Samotné nahrávanie zrealizovala počas letných prázdnin s pomocou svojich priateľov: Maťom Žiakom, Mirom Hankom, Duškom Ivanom, Jurajom Haškom. "Vnútorne mi to veľmi pomohlo. Vyriešila som si tým veľa svojich 'boľačiek a motaníc'. Samu seba som tým prekvapila," približuje obdobie tvorby a nahrávania Maca.


Osobný, hravý a ženský

Album Platňa roka predstavuje intímny hudobný denník. Pozoruhodná osobná výpoveď jedinečnej slovenskej speváčky a multiinštrumentalistky prináša svet plný fantázie, predstavivosti a priliehavých, vtipných aj ironických textov. Na tých sa pritom čerstvá debutantka podieľala len jednou zo štrnástich skladieb. Zvyšok sú texty, ktoré písali takisto ženy.

"Sú to rôzne staré texty, ktoré mi ich autorky poslali. Keď som si ich prečítala, tak sa mi vnútorne spojili s mojimi zážitkami a povedala som si, že lepšie by som to ja nenapísala," prezrádza sympatická hudobníčka. Odľahčený charakter intímnych výpovedí podporuje jej žánrovo nezaraditeľná a hravá hudba, ktorá poteší fanúšikov jazzu, funku aj súčasného indie popu.

Naživo si čerstvo vydané skladby môžete vypočuť v sobotu 18. apríla po 19:00 v Záhrade - Centre nezávislej kultúry na Námestí slobody v Banskej Bystrici. Krst je naplánovaný na 2. mája v Elledanse - D&T na Miletičovej ulici v Bratislave.

Ukážky všetkých skladieb z albumu Platňa roka si môžete vypočuť na stránke vydavateľstva Hevhetia.


Kto je Marcela Vilhanová?

Pochádza z Hriňovej. Má rada oslovenie Maca. V detstve sa venovala folklóru v Detskom folklórnom súbore Hviezdička. Na ZUŠ študovala hru na akordeón, ktorému sa venovala aj na Konzervatóriu J. L. Bellu v Banskej Bystrici. Takisto aj hru na saxofóne, hoci štúdium dokončila na Akadémii umení v Banskej Bystrici.

Počas vysokoškolských štúdií začala účinkovať v dychovej sekcii skupiny Too Much. Tam absolvovala "školu hudobného života" s Andrejom Šebanom, vplyvom ktorého sa dovtedy po anglicky spievajúca kapela premenovala na Sto Múch. Začali spievať po slovensky a vydali tri albumy práve vo vydavateľstve Hevhetia. Zatiaľ posledná štúdiovka Skorotlčúce vyšla v roku 2011. Skupina vystúpila na najvýznamnejších slovenských festivaloch ako Pohoda, Topfest, Bratislavské jazzové dni či Nu Jazz Dayz. Spolu s Petrou Humeňanskou a Katarínou Kozelkovou pôsobí aj v triu Bon Bon, v ktorom hrajú známe svetové hity prerobené do šansónovej podoby (ukážka). 

Popri hudbe pôsobí Maca aj na divadelných doskách. Najskôr začala s divadlom koketovať v banskobystrickom Bábkovom divadle na Rázcestí. Vďaka kapele Sto Múch si ju v roku 2007 na Kremnických gagoch všimol Stanislav Štepka z Radošinského naivného divadla a ponúkol jej ročné účinkovanie, ktoré trvá až dodnes. Momentálne hrá aj v Slovenskom národnom divadle v predstavení Aj kone sa strieľajú. V rámci Letných shakespearovských slávností zase účinkuje v hre Dvaja páni z Verony.

Informácie a fotografie portálu Hudba.sk poskytol Ján Sudzina z vydavateľstva Hevhetia. Článok bol upravený a doplnený redakciou.

Súvisiaci interpreti: Sto múch