Mladý spevák si po rozchode s Celeste Buckingham našiel novú lásku - zamiloval sa do Mustangov a od "mamkinej polievky" prešiel k "cheeseburgeru". Ako sám tvrdí, jeho prvý singel naspievaný v angličtine, ku ktorému natočil klip v štýle filmovej série Rýchlo a zbesilo, je o bezstarostnom užívaní si života. Znie aj vyzerá to prekvapivo dobre.

Martin Harich ukazuje svoju novú tvár v singli Dance 'n' Roll, ktorý predstavuje spoločne s vizuálom plným drahých rýchlych áut a krásnych dievčat. Letná novinka je po predchádzajúcom zádumčivom, baladickom singli Kde bolo, tam bolo obrátkou o 180 stupňov. Spevák v nej totiž znie - a vďaka sebavedomému imidžu ako z muzikálu Pomáda aj vyzerá - úplne inak, než naznačovalo posledné obdobie jeho tvorby, ktorej vrcholom bol vlani na jar akustický album G2 Acoustic Stage.

Iba letný experiment?

Ako Martin vysvetľuje nečakaný prerod z tichého pesničkára na zabávajúceho sa rockera? "Stretol som sa s producentom Arminom Effenbergerom (pražské Chicksound Studio, pozn. red.), ktorý ma hneď úplne prečítal. Povedal mi: 'Maťo, teba bavia tie zadumané a sentimentálne texty, a keď sa s tebou človek rozpráva, všetko pochopí a všetkému uverí. Ale pozri sa do zrkadla - máš 19 rokov, vlasy dupkom, Mustanga v garáži a každý si povie, že si presne ten 'párty týpek', ktorý žije z minúty na minútu.' Pamätám si, ako som odchádzal zo štúdia presvedčený, že toto určite nie je ten pravý producent. Mojim myšlienkam to ale nedalo pokoja. No a vidíte," hovorí s úsmevom spevák, ktorému spolupráca s novým producentom otvorila nové obzory.

"Po Kde bolo, tam bolo, ktorá pohladí na duši ako mamkina polievka, som sa rozhodol vypustiť jeden 'cheeseburger', ktorý si proste užijete, lebo vám chutí a moc nad ním nepremýšľate," rozpráva o kontraste medzi predošlým a aktuálnym singlom, ktorý je v porovnaní s jeho staršími skladbami poriadna divočina. Ako však dodáva, napriek tanečnému experimentu je mu stále viac blízka baladická tvorba na štýl predchádzajúceho singla.

"Ak v blízkej budúcnosti vydám album, tak by mal znieť presne v takom duchu... Pokojne a intímne. Na skladbe Dance 'n' Roll sme s producentom Arminom Effenbergerom pracovali vyše roka a takpovediac sme čakali na ten správny čas. Podľa mňa je ním leto - energia, život, zábava, láska a farby. Áno, je to divočina v porovnaní s mojím posledným singlom, ale ja som taký aj v živote, nielen v hudbe. Raz úplne pokojný, o chvíľu totálne šialený," vysvetľuje Martin.


Bryndzová angličtina a Mustangy na českých cestách

Dance 'n' Roll je vôbec prvou vydanou anglicky spievanou skladbou Marina Haricha, od účinkovania v SuperStar spieval niekoľko rokov iba po slovensky. "Angličtina dáva všetkému celkom iný rozmer. Momentálne neviem, či lepší alebo horší, ale fascinuje ma to. Mám napísaných viac anglických skladieb. Album v 'bryndzovej angličtine' v budúcnosti vôbec nevylučujem, akurát sa bojím, či mi bude dakto rozumieť," smeje sa spevák, ktorý si píše všetky piesne výlučne sám.

V novom videoklipe predviedol okrem sviežeho zvuku a imidžu aj svoju momentálne najväčšiu lásku - krásne a pekelne rýchle autá, aké hviezdia pravidelne v hollywoodskych trhákoch. Martinovou najnovšou láskou sú totiž Mustangy. "Čo sa týka výberu áut, ten bol, samozrejme, na mne. Fascinujú ma veľké motory a konkrétne modely Mustang. Je to auto, ktoré má svoj príbeh, tradíciu, hrdosť a atmosféru. Dalo to celkom zabrať, ale podarilo sa mi zohnať do klipu aj najnovší model z roku 2015, ktorých je zatiaľ v Európe naozaj veľmi málo," prezrádza pikošku z nakrúcania. "Po rozchode so Celeste mi asi chýbalo čosi americké, čo ma robí šťastným až do momentu, kým niečo neodíde. V tom prípade iba smutne čakám, kým mi dôjde náhradná súčiastka," dodáva o svojom "komplikovanom vzťahu" s ikonickými autami značky Ford.

nakrúcanie videoklipu Dance 'n' Roll Zdroj: Daniel BekPozrite si viac fotografií z nakrúcania klipu

O výrobu videoklipu inšpirovaného filmami Rýchlo a zbesilo a atmosférou 50-tych rokov v USA, ku ktorým patria "elvisovské" účesy či sýto červený rúž na ženských perách, sa postaral talentovaný mladý režisér Jakub Krška, ktorý sa so svojím tímom MOOVi podpísal aj pod spomínaný intímny klip Kde bolo, tam bolo. Nakrúcalo sa v Prahe, jednotlivé scény sa točili na tamojšom letisku, v BBQ Smokehouse a v M klube vo Vysokom mýte. Kamery si poriadne neoddýchli celých 35 hodín. Ako Martin priznáva, išlo o produkčne najnáročnejšie nakrúcanie, aké kedy zažil. Na klipe sa podieľalo až približne 60 ľudí. "To je už číslo, pri ktorom to bez akejsi spolupatričnosti, lojality a držania pokope nejde. Opäť raz som mal šťastie na ľudí okolo seba - za čo všetkým náhodám ešte raz ďakujem!"

Haricha čaká v najbližších mesiacov množstvo koncertov, najmä v Česku, kde má ešte z čias SuperStar veľkú a vernú fanúšikovskú základňu. Zaujímavosťou je, že má momentálne dve sprievodné kapely: "Slovenskú pre Slovákov, českú pre Čechov, a niekedy ich aj kombinujem, lebo ma to fascinuje." Zároveň prezrádza, že má za sebou veľmi plodné obdobie, vďaka čomu má dostatok skladieb už aj na tri nové albumy. Zatiaľ sa však dosku vydávať nechystá. "Pesničky sú nahraté, takže teraz sme vo fáze čakania na ten správny čas. Hádam to vycítim, keď to bude mať prísť," uzatvára.

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová z agentúry Soul for Show. Článok bol upravený redakciou. Aktuálne novinky môžete sledovať na oficiálnych stránkach www.martinharich.skwww.facebook.com/MartinHarich.
                          
Foto: Youtube/MOOVi + Daniel Bek

Súvisiaci interpreti: Martin Harich