Na dva roky väzenia odsúdil v piatok súd v Tunise miestneho rapera za skladbu, ktorej text urážal políciu. Napísal ho na základe svojich skúseností z tuniského väzenia, kde si odsedel deväť mesiacov za jednu marihuanovú cigaretu. Informovala o tom rozhlasová stanica RFI.

Alá Jákub, známy pod menom Weld El 15, bol kvôli rovnakému obvineniu už v marci súdený v neprítomnosti. Vyšetrovateľom sa prihlásil pred niekoľkými dňami a vzápätí sa konal súdny proces. Po vynesení verdiktu začali priamo v súdnej sieni protestovať raperovi priaznivci, ktorých odtiaľ polícia donútila odísť, pričom použila donucovacie prostriedky vrátane slzotvorného plynu - ten rozptýlila v uzavretom priestore vstupnej haly.

Otvorene o policajnej korupcii

Ľudskoprávni aktivisti označili výšku trestu za neadekvátnu previneniu. Raperov advokát uviedol, že je to "dôkaz toho, že vedenie krajiny sa snaží potlačiť v Tunisku slobodu slova". Viacerí aktivisti upozornili, že v Tunisku oficiálne neexistuje nijaký zákon, ktorý by umožňoval odsúdiť niekoho za jeho umeleckú činnosť. Za zarážajúcu považujú výšku trestu aj v súvislosti s tým, že Weld El 15 sa na polícii prihlásil dobrovoľne.

"Odsúdili umelca za to, že hovoril o korupcii medzi policajtmi," upozornil advokát. Aktivisti označili súdny proces za "paródiu na spravodlivosť". "Je to hanba," uviedol nemenovaný aktivista a upozornil, že k podobným situáciám v Tunisku nedochádzalo ani za bývalého režimu. Advokát odsúdeného uviedol, že podajú odvolanie, a vyslovil obavy o zdravie a život svojho klienta, keď bude vo väzení.

Rap ako prostriedok boja za slobodu slova

Motívom pre track, ktorý Weld El 15 zavesil na YouTube, kde si ho pozrelo vyše milióna ľudí, boli raperove skúsenosti z väzenia, kde si odsedel deväť mesiacov za vlastnenie jedného jointu. Vďaka videoklipu sa Weld El 15 stal neoficiálnym hovorcom tuniskej mládeže, ktorá veľmi citlivo prežíva sklamanie z nesplnenia sľubov nedávnej revolúcie a obmedzovanie svojej slobody.

Ako pripomínajú francúzske médiá, Weld El 15 nie je jediným raperom v Tunisku, ktorý má skúsenosti s tamojším súdnictvom. Na lavici obžalovaných už za svoju tvorbu sedeli Madou, Emino, Phenix a Klay Bbj. Médiá pripomínajú, že ich príbuzní sú veľmi často terčom vyhrážok zo strany policajtov, zväčša oblečených v civile.


Zdroj: TASR
Foto: Facebook.com/WeldXV