Frontman írskej kapely U2 sa ospravedlnil za to, že svoj nový album Songs Of Innocence (2014) poskytli zdarma automaticky všetkým zákazníkom portálu iTunes. 54-ročný spevák tak spravil v rámci diskusie s fanúšikmi na sociálnej sieti Facebook. Prekvapil pritom úprimným vyjadrením o svojom strachu, že by si album inak nikto nevypočul.

"Mohli by ste, prosím, už nikdy nevydať album na iTunes tak, že sa automaticky stiahne ľuďom do playlistu? Je to naozaj neslušné," napísal jeden z diskutujúcich. "Ups, to ma mrzí. Mal som skvelý nápad, no trochu sme sa nechali uniesť. Umelci sú k tomu náchylní. Je za tým zmes megalománie, veľkorysosti, sebaprezentácie a strachu, že tieto skladby, do ktorých sme v uplynulých rokoch vložili náš život, by si nikto nevypočul," odpovedal Bono.

Nahrávku Songs of Innocence poskytla 9. septembra spoločnosť Apple v digitálnej verzii približne 500 miliónom ľudí zadarmo. Každý užívateľ iTunes ju mal totiž automaticky pripravenú na stiahnutie v knižnici zakúpených albumov. Množstvo ľudí pritom o hudbu kapely U2, ktorá bola na vrchole tvorivých síl v 80. a 90. rokoch minulého storočia, nemalo záujem. Veľký počet sťažností (už ste sa niekedy sťažovali za to, že ste nieco dostali zadarmo?) napokon viedol až k tomu, že spoločnosť Apple krátko po vydaní albumu vytvorila špeciálnu stránku, cez ktorú si užívatelia iTunes môžu nahrávku z programu jednoducho odstrániť.

U2, 2014 Zdroj: Paolo Pellegrin


Vtieravosť sa (ne)vypláca

O tom, že bezprecedentne vtieravá distribúcia albumu pravdepodobne nestála za všetku tú kritiku, ktorá sa na Apple a U2 zniesla, svedčí aj nedávno zverejnená informácia, že môžnosť stiahnuť si album zdarma využilo 26 miliónov ľudí, čo predstavuje len päť percent všetkých užívateľov, ktorí tak urobiť mohli.

Podľa vyjadrenia predstaviteľov Apple však celkovo prišlo do kontaktu s touto nahrávkou 81 miliónov ľudí. Niektorí si totiž buď stiahli iba niektoré skladby, alebo si ich aspoň vypočuli. Napriek tomu najväčšie vydanie albumu v histórii ani zďaleka neprinieslo také nadšenie verejnosti, aké zrejme obe strany očakávali.

Tento týždeň v pondelok vyšiel album Songs of Innocence aj vo fyzickej podobe, no vrcholné miesta v predajných rebríčkoch asi atakovať nebude. Na CD je album dostupný aj v deluxe edícii, ktorá obsahuje dve nové skladby a upravené verzie ôsmich piesní z pôvodnej verzie.

Prečítajte si recenziu kontroverzne prijatého albumu

Text: Hudba.sk (zdroj: SITA - Digitalspy.co.uk, archív)
Foto: Matt Sayles/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: U2