Jesenná sezóna je v plnom prúde a svoje nové videoklipy či skladby tento týždeň zverejnilo viacero interpretov a kapiel. O niektorých sme v ostatných dňoch písali v samostatných článkoch, niektoré nám zostali alebo vyšli až v piatok, a tak vám ich ponúkame pekne pohromade.

Začneme populárnou skupinou Maroon 5, ktorá v noci z utorka na stredu zverejnila nový singel - spoluprácu s Kendrickom Lamarom na skladbe Don't Wanna Know. Prešli len dva dni a už sa Youtube kanáli kapely objavil oficiálny videoklip. V ňom však raper chýba a časť skladby, v ktorej účinkuje, je nahradená hranou scénkou. Celý, vyše šesťminútový vizuál zobrazuje členov kapely na čele s Adamom Levineom prezlečených za kvázi Pokémonov, pričom fanúšikovia sa ich snažia uloviť.

Maroon 5 tak v odľahčenej novinke vtipne reagujú na šialenstvo, ktoré tento rok v lete vyvolala mobilná hra Pokémon Go. V klipe si farebné kostýmy obliekli aj známe tváre Hollywoodu Vince Vaughn, Sarah Silverman či Ed Helms. Jeho režisérom je David Dobkin, ktorý natočil aj najsledovanejší klipy kapely - Sugar. Ten má za necelé dva roky už takmer 1,5 miliardy prehratí. Don't Wanna Know je prvým singlom kapely od úspešného albumu V (2014) a pravdepodobne ide o predzvesť pripravovanej šiestej štúdiovky.


Z úplne iného súdka je vizuál, ktorým svoj nový singel propaguje kanadský R&B spevák The Weeknd. Skladbu False Alarm totiž sprevádza akčná novinka sledujúca bankovú lúpež a následnú agresívnu naháňačku s policajtmi. Video je nakrútené z pohľadu prvej osoby ako pri akčných počítačových hrách, pričom jej identitu sa diváci dozvedia až v úplnom závere (veľké prekvapenie to však nie je). Klip obsahuje názorné zobrazenie násilia, preto nie je vhodný pre osoby so slabšou povahou. Režisérom najnovšieho počinu 26-ročného rodáka z Toronta je Iľja Najšuller, ktorý stojí napríklad za akčným sci-fi Hardcore Henry (2015).

False Alarm je druhým singlom z hudobníkovej pripravovanej tretej štúdiovky Starboy. Na skladbe sa okrem neho podieľali aj Martin "Doc" McKinney, Ahmad Balshe, Benjamin Diehl, Walter a Emmanuel Nickerson. Album vyjde 25. novembra a The Weeknd z neho už predstavil aj titulnú skladbu, v ktorej hosťuje francúzske elektronické duo Daft Punk. Ku skladbe tiež ponúkol aj videoklip, ktorý bol kuriózne nominovaný na cenu MTV ešte skôr, než ho spevák zverejnil.


Temný, tajuplný a s nádychom erotiky. Taký je nový videoklip amerického rapera a herca menom Kid Cudi k dávnejšie zverejnenej skladbe Frequency. V novinke možno vidieť 32-ročného interpreta ako polonahý tancuje na tmavom mieste pripomínajúcom džungľu, kde sa neskôr objavuje aj viacero tanečníc. Rodák z Clevelandu v Ohiu sa tiež postaral o réžiu videa.

Frequency pochádza z Cudiho očakávaného šiesteho albumu Passion, Pain & Demon Slayin', ktorý mal vyjsť 30. septembra, ale pre "menšie problémy so samplami" vydanie nahrávky odložil. Nový dátum vydania zatiaľ neprezradil, no zdá sa, že nejde len o sample, keďže raper nedávno nastúpil na liečenie pre depresiu a samovražedné sklony.


Ešte viac sexuálneho vzrušenia ponúka americká pop-rocková kapela DNCE v oficiálnom videoklipe k singlu Body Moves. Novinka sleduje členov kapely na čele s frontmanom Joeom Jonasom ako si so skupinou ďalších ľudí užívajú neviazanú zábavu. Vo videoklipe sa predstavila aj modelka Charlotte McKinney, ktorá si zahrala Jonasovu priateľku. O réžiu videa sa postarala Hannah Lux Davis, ktorá stojí napríklad za klipom Side to Side od Ariany Grande.

Body Moves je prvým singlom z eponymnej debutovej štúdiovky formácie, ktorá by sa na trh mala dostať 18. novembra. Kapela už predtým singel propagovala videom, ktoré na svojom Youtube kanáli zverejnila známa značka spodnej bielizne. Skupina DNCE vznikla v roku 2015 a jej členmi sú bývalý člen úspešnej bratskej formácie Jonas Brothers Joe Jonas (spev), Jack Lawless (bicie), Cole Whittle (basgitara, klávesy) a Jin Joo (gitara). Zviditeľnili sa najmä debutovým singlom Cake By The Ocean z EP Swaay (2015). Skladba sa umiestnila na deviatej priečke rebríčka Billboard Hot 100 a na štvrtej singlového UK Chartu. Formácia v auguste získala MTV Video Music Award pre Nováčika roka.


A do tretice je tu videoklip pre milovníkov ľahkej erotiky. Tentokrát vo vintage štýle a úplne bez hanby, no v podstate umeleckejší a menej vulgárny ako ten od DNCE. Na svedomí ho má švédsko-americká superskupina LIV, ktorá takto odvážne a "hipisácky" propaguje svoj debutový singel Wings Of Love. Réžisérkou vizuálu je speváčka Lykke Li, ktorá je zároveň líderkou a hlavnou skladateľkou novovzniknutej formácie. Vo videu zobrazujúcom skupinku mladých nudistov, ktorí spolu trávia čas v prírode, sa objavila aj samotná 30-ročná interpretka (ako jediná sa vyzliecť zabudla), pričom zábery z lesa dopĺňajú jemne psychedelické farebné animácie.

Okrem interpretky hitu I Follow Rivers v skupine LIV pôsobí aj jej partner, americký producent Jeff Bhasker, členovia švédskej kapely Miike Snow Andrew Wyatt a Pontus Winnberg a tiež producent a basgitarista Björn Yttling z formácie Peter Bjorn and John.

Lykke Li popri tejto zaujímavej spolupráci pripravuje aj svoj nový album. Hudobníčka, ktorej zatiaľ posledná štúdiovka I Never Learn vyšla v roku 2014, v rozhovore pre americký magazín Pitchfork prezradila, že pripravovanú novinku zámerne pojme popovo. "S popom som v podstate začala náhodou. Keď mi niekto v minulosti povedal, že zniem popovo, veľmi ma to urazilo. Potom som nahrala tretí album (spomínaný I Never Learn), ktorý bol najmenej popový, ako sa dalo. Teraz sa k popu vraciam a uvedomujem si, že sa niet za čo hanbiť. Veď aj Cyndi Lauper zložila niekoľko úžasných popových piesní," skonštatovala rodáčka z Ystadu, ktorá zatiaľ neprezradila názov pripravovaného projektu ani dátum jeho uvedenia na trh. Vďaka novej superskupine však jej fanúšikovia majú čo počúvať už teraz.


Na záver ešte dve čerstvo zverejnené skladby, ktoré sú zatiaľ bez vizuálu (a v druhom prípade to tak asi aj zostane), no takisto stoja za pozornosť. Prvou je skladba s názvom Garden od škótskej speváčky Emeli Sandé, v ktorej hosťujú americký raper Jay Electronica a speváčka Áine Zion. Novinka je druhým singlom z albumu Long Live The Angels, ktorý Sandé uvedie na trh 11. novembra. Dvadsaťdeväťročná interpretka z nej už pred mesiacom predstavila pieseň Hurts, ku ktorej neskôr ponúkla aj videoklip. Štúdiovka bude v základnej verzii obsahovať pätnásť skladieb, deluxe verzia ponúkne ďalšie štyri.


Skladba, ktorá náš výber ukončí, vlastne ani nie je novinkou. Anglická rocková kapela The Who nahrala pieseň The Girls I Could Have Had pred vyše 50 rokmi, až doteraz však ležala v šuflíku a čakala na svoj čas. Ten prišiel práve teraz, keďže kapela vydáva rozsiahlu reedíciu albumu My Generation (1965) s množstvom bonusového materiálu. Box set sa dostane na trh 18. novembra a bude obsahovať aj ďalšie dve doteraz nevydané piesne As Children We Grew a My Own Love, či 80-stranovú knihu s raritnými fotografiami.

"Pieseň je o mojich neúspechoch s dievčatami v čase, keď som žil v Chesham Place. Bolo to sčasti preto, lebo som trávil všetok čas v štúdiu. Roger (Daltrey) bol na tom s dievčatami veľmi dobre, nikdy by sa mu tento text dobre nespieval," uviedol na margo novinky gitarista skupiny Pete Townshend v rozhovore pre britský denník The Guardian. Pesničku môžete počúvať na Deezeri či ďalších streamingových službách.



Text: Hudba.sk, pm (zdroje: SITA, Digitalspy.co.uk, Rollingstone.com, Pitchfork.com, Billboard.com, Consequenceofsound.net, Nme.com)
Foto: Youtube (z klipu Maroon 5)

Súvisiaci interpreti: Maroon 5, The Weeknd