Už prvý singel Mladým chýba vojna, ocenený titulom Singel roka 2015 na Radio_Head Awards, naznačil, že kapela Billy Barman na svojom treťom albume opäť prinesie niečo nové. Indie rockové pesničky s predvídateľnou štruktúrou sú minulosťou, kapela experimentuje s rôznymi zvukmi a rytmami a posun je cítiť aj v textoch.

Billy Barman začali na novej štúdiovke pracovať už minulý rok, keď zverejnili videoklip k spomínanej piesni Mladým chýba vojna. Okrem neho mohli fanúšikovia nový zvuk jednej najobľúbenejších a najzaujímavejších slovenských kapiel súčasnosti ochutnať aj v podobe spolupráce s Vecom na skladbe Miletička a skladby 100 kolies, ktorú skupina už od minulého roka hráva na koncertoch. Album, na ktorom sa všetky tri spomínané piesne objavia, nesie názov Dýchajúce obrazy a vyjde už v piatok 18. novembra pod známou značkou Slnko Records.

Aktualizácia (18.11.): Album si môžete vypočuť exkluzívne na Deezeri.



Bratislavská kapela pár dní pred jeho uvedením na trh ponúkla ďalší videoklip, tentokrát k piesni Sloboda, ktorá otvára a tematicky rámcuje celý album. "Motív slobody, voľnosti, neviazanosti a zároveň neschopnosti s ňou zmysluplne naložiť sa vinie celou nahrávkou a je prítomný vo viacerých skladbách," hovorí o novinke gitarista Jozef Vrábel.

Ako býva u Barmanov zvykom, text nie je ľahko čitateľný, pieseň však dýcha atmosférou a najmä jej druhá polovica s masívne i povznášajúco znejúcimi dychmi v kombinácii so skvelou rytmikou prináša zvuk, aký sme u nich ešte nepočuli. A v podstate aj u iných kapiel na slovenskej scéne by sme niečo podobné hľadali márne. Mojou prvou asociáciou boli britskí These New Puritans, ktorí vo svojej tvorbe spájajú (art)rockový základ s prvkami klasickej hudby či hip-hopu a dychové nástroje hrajú v ich tvorbe dôležitú rolu. Billy Barman ich v minulosti využili v skladbe Cigánska, no už len samotné porovnanie tohto hitu z debutového albumu s novinkou ukazuje, že dnes sú úplne inde.


Autorom vizuálu je režisér, filmár a fotograf Lousy Auber, ktorému sa vďaka snovej atmosfére a niekoľkým detailom podarilo voľne nadviazať na úspešný videosingel Mladým chýba vojna. Striedajú sa v ňom metaforické obrazy a príbehy slobody, ktoré sú spolu s prepracovaným hudobným podkladom výbornou pozvánkou na temnejší, abstraktnejší a doteraz najosobnejší album kapely. Ukážky všetkých skladieb z neho nájdete na webe vydavateľstva Slnko Records, pod ktorého hlavičkou vydá Billy Barman album prvýkrát.

Skupina má do Vianoc v pláne päť koncertov na Slovensku, v Čechách a Anglicku. Album a nový koncertný program najskôr predstaví na predpremiérovom koncerte v Nitre (22.11.), potom budú nasledovať štyri krsty - v Bratislave (24.11), Londýne (26.11.), Brne (29.11) a Prahe (7.12). Na jar sa môžu fanúšikovia tešiť na veľké klubové turné.

Viac sa dozviete na oficiálnej stránke kapely facebook.com/billybarman.sk.

Koncerty Billy Barman k vydaniu albumu:

22. 11. - Nitra, Music A café (predpremiéra koncertného programu) - vstupenky
24. 11. - Bratislava, MMC - krst - vstupenky
26. 11. - Londýn, Venue 229 - krst
29. 11. - Brno, Fléda - krst
7. 12. - Praha,  Café v lese - krst


Tracklist albumu Dýchajúce obrazy:

1. Sloboda
2. 100 kolies
3. Štvrndelok
4. Dávno nebolo tak ticho
5. Mladým chýba vojna
6. Len šedá
7. Miletička (feat. Vec)
8. Princ
9. Kvet agátu
10. (Jej) sloboda

Text: Patrik Marflák, Alexander Čerevka (Slnko Records)
Foto: Lousy Auber

Súvisiaci interpreti: Billy Barman