8. januára, v deň nedožitých 70. narodenín Davida Bowieho, sa v Londýne uskutoční prvý zo špeciálnych koncertov, ktoré usporiadajú na hudobníkovu počesť jeho priatelia, bývalí spoluhráči a spolupracovníci.

Počas večera v londýnskej Brixton Academy sa predstavia napríklad Mike Garson, Earl Slick, Adrian Belew, Mark Plati, Gerry Leonard, Gail Ann Dorsey, Sterling Campbell, Zachary Alford, Holly Palmer či Catherine Russell. Iniciátorom špeciálneho koncertu je Gary Oldman.

Organizátori pritom plánujú aj ďalšie podobné podujatia. Tie by sa mali konať "v mestách, ktoré majú silné spojenie s Davidom Bowiem a jeho prácou". Na každej šou by mali vystúpiť približne tridsiati interpreti, ktorí sa spoja so "40 a viac miestnymi hudobníkmi a vytvoria tak jedinečný zvuk".

Viacero neoficiálnych tribute koncertov sa na celom svete konalo už minulý rok, výnimkou nebolo ani Slovensko. Bowieho priaznivci sa stretli v Pezinku a bol to veľmi zaujímavý a príjemný večer.

David Bowie, vlastným menom David Robert Jones, sa narodil 8. januára 1947 v Londýne a patril k najvýznamnejším hudobníkom v dejinách. Oceňované je najmä jeho novátorstvo zo 70. rokov, ktoré sa prejavilo na albumoch ako The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars (1972), Aladdin Sane (1973), Young Americans (1975) či "Heroes" (1977). Na konte má 26 sólových štúdioviek.

Podarilo sa mu získať dve Grammy, vrátane ceny za celoživotné dielo, alebo štyri BRIT Awards, vrátane ceny za prínos britskej hudbe a BRITs Icon Award. V roku 2002 ho BBC označila za 29. najvýznamnejšieho Brita v dejinách. Americký magazín Rolling Stone ho v roku 2004 vyhlásil za 39. najlepšieho interpreta v dejinách a 23. najlepšieho speváka histórie. V roku 1996 ho uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. Okrem hudby sa venoval aj herectvu. Zomrel 10. januára vo veku 69 rokov na rakovinu.

Zdroj: SITA (Nme.com, archív)
Foto: Facebook.com/davidbowie

Súvisiaci interpreti: David Bowie