Už budúci utorok 17. decembra zavíta na Slovensko v rámci koncertného cyklu City Sounds jedna z najväčších súčasných jazzových osobností – americká speváčka Dianne Reeves. V Bratislave sa predstaví s úplne novým programom postaveným na skladbách z aktuálneho albumu Beautiful Life.

Dianne Reeves, držiteľka štyroch cien Grammy, vyniká nesmiernou virtuozitou a improvizačným majstrovstvom. Album Beatiful life, ktorý vyšiel v októbri, obsahuje dvanásť piesní, z ktorých každá je vyjadrením duše speváčky iným spôsobom. Tieto momenty sú podané tak, aby sa jemne dotkli fanúšikov jazzu, ale aj iných žánrov. Kedže Dianne miluje spoluprácu s inými hudobníkmi, aktuálne sa spojila s množstvom svojich najkvalitnejších generačných súputníkov, ako napríklad Esperanza Spalding, Robert Glasper, George Duke, Gregory Porter, Gerald Clayton, Lalah Hathaway a Richard Bona, a tiež s producentkou Terri Lyne Carrington.

V minulosti sa Dianne Reeves objavila aj v oscarovom filme Georgea Clooneyho Good Night, and Good Luck. Soundtrack k tomuto filmu jej v roku 2006 priniesol štvrtú Grammy. Nahrávala a spoluúčinkovala s Wyntonom Marsalisom, Lincoln Center Jazz Orchestra, nahrávala s Chicago Symphony Orchestra pod taktovkou Daniela Barenboima a spolupracovala so sirom Simonom Rattleom a jeho Berlínskymi filharmonikmi. Bola tiež prvou kreatívnou riaditeľkou jazzovej sekcie filharmónie v Los Angeles a prvým vokálnym umelcom vôbec, ktorý vystúpil v slávnej Walt Disney Concert Hall.

Taktiež spolupracovala s legendárnym producentom Arifom Mardinom (Norah Jones, Aretha Franklin) na Grammy ovenčenom albume A Little Moonlight. Absolvovala niekoľko turné po celom svete s rôznymi projektmi, naposledy s hudobnou poctou speváčke Nine Simone s názvom "Sing the Truth", na ktorej sa podieľali aj Liz Wright a Angelique Kidjo. Dianne Reeves je aktuálne na európskom turné, na ktorom predstaví spolu so svojou kapelou skladby z nového albumu. "Hoci je svet plný smútku, život je krásny vo svojej podstate. Práve tú krásu som chcela osláviť tak, aby ju už nik neprehliadol," hovorí Dianne o svojej novinke.

Bratislava dostala privilégium byť jednou zo zastávok jej turné, a tak nové kompozície zaznejú i na jej vianočnom koncerte, ktorý sa uskutoční už 17. decembra vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu. Zostava jej kapely dáva istotu výnimočného zážitku: Dianne Reeves – spev, Peter Martin – klavír, Romero Lubambo – gitara, Reginald Veal – kontrabas a Terreon Gully – bicie.

Koncert sa koná s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky. Obmedzené množstvo vstupeniek bude možné ešte zakúpiť na mieste konania pred koncertom.

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Matej Šálek, PR manažér koncertu.

Súvisiaci interpreti: Dianne Reeves