Speváčka, skladateľka a textárka Jana Kirschner zverejnila lyric video k ďalšiemu singlu z albumu Moruša: Čierna. Je ním pieseň Na krídlach divých včiel, ktorá svojou atmosférou a energiou akoby na album ani nepatrila. Na prevažne hĺbavom albume je (spolu s prvým singlom Muzika!) akoby utrhnutá z reťaze. O úniku je aj jej text.

"K tejto piesni ma motivovali veci, ktoré sa v našej krajine diali a dejú. A takisto aj môj vlastný príbeh. Pôvodne bol text ešte tvrdší, ale nakoniec som v jednotlivých obrazoch zvolila viac metafor a skrytých malých odkazov, ktoré pozorný poslucháč môže odhaliť," vysvetľuje Jana Kirschner. "Je iná ako celý album Moruša: Čierna, možno práve preto, že vznikla ako posledná. Napriek tomu sa v nej miešajú prvky z oboch albumov. Počujeme v nej cimbal a starý klavír, ktorý vnáša do piesne takmer filmovú atmosféru a opäť mužský spevácky kvartet, ktorý piesni dominuje, podobne, ako tomu bolo pri skladbe Sama," dodáva.

Skladba Na krídlach divých včiel sa nahrávala v lete v štúdiu u Oskara Rózsu v Banskej Štiavnici. Na klavíri hral Eddie Stevens, na cimbale Marcel Comendant a o bicie nástroje sa postaral Tom Skinner. Singel sa finalizoval v Londýne a zbory sa dokončovali v Prahe. Stevens si na nahrávke dokonca aj zaspieval, prvýkrát po slovensky.

"Ide v podstate o veľmi surovú nahrávku. Nehľadali sme žiadne jemné zvuky. Chceli sme v piesni priniesť autenticitu a takmer až krčmovú atmosféru, príznačnú napríklad pre šansóny. Hlavná hrdinka v piesni uteká od všetkého, čo tak dobre poznala a čo jej prinášalo falošnú istotu. Od bezpečných vzťahov uteká za lepšou budúcnosťou, i keď opustiť domov nie je nikdy ľahké," doplnila Jana k téme skladby, ktorá má aj nové lyric video. Jeho autorom je František Effenberger Zouzal.


Aj Čierna je už platinová

Album Moruša: Čierna, ktorý vyšiel koncom októbra, má krátko po uvedení na trh už na konte medzinárodný úspech a doma platinovú platňu. "Tento album ma opäť vzal niekam inam a ja si pomaly zvykám na svoje nové miesto. Je to album, na ktorý si človek musí nájsť čas, musí sa mu naučiť porozumieť a prijať ho. Ja už som tam dospela a mám z neho obrovskú radosť. Ďakujeme za podporu všetkým našim fanúšikom a verím, že im na jar prinesieme skvelé koncerty, ktoré ukončia tento výnimočný projekt. Je sa na čo tešiť," neskrýva radosť Jana Kirschner.

Projekt Moruša prináša pod hlavičkou Orange Music Live generálny partner, spoločnosť Orange Slovensko. Dátumy slovenského turné oznámi Jana Kirschner v januári 2015. Fanúšikovia sa môžu tešiť na hudobne ale aj vizuálne zaujimavú šou, ktorá bude pokračovať na jeseň i v Českej republike. Albumy Moruša: Biela a Moruša: Čierna vyšli vo vydavateľstve Slnko Records a dajú sa kúpiť v spoločnom balení ako dvojalbum. Vo februári sa Moruša: Čierna na trh dostane aj vo vinylovej podobe.

Trikrát o Moruši: Jana Kirschner, Eddie Stevens a ich čarovný hudobný svet

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House. Článok bol upravený redakciou.

Foto: Bára Prášilová

Súvisiaci interpreti: Jana Kirschner