"Objavil sa tu ozajstný slávik - so sladkým hlasom a technicky dokonalými koloratúrami. Volá sa Oľga Pereťaťko," napísal New York Times po vzhliadnutí Stravinského opery Slávik, v ktorej je pôvabná Ruska hlavnou hviezdou. Už čoskoro sa o jej umeleckých kvalitách a talente presvedčíme aj v Bratislave.

Odborná kritika nazýva ruskú sopranistku Oľgu Pereťaťko fenoménom koloratúrneho spevu. Oprávnenosť tohto označenia potvrdzujú aj nadšené ovácie publika po každom z jej vystúpení. Jedno z nich odohrá 6. marca aj novej budove Slovenského národného divadla v Bratislave. Ak si chcete vychutnať spevácke umenie najvyšších kvalít, nenechajte si ho ujsť!

Vstupenky:  Predpredaj.sk


Biografia

Oľga Pereťaťko pochádza z Petrohradu, kde v patnástich rokoch začala hudobnú kariéru ako členka detského zboru Mariinského divadla, v ktorom neskôr pôsobila ako zbormajsterka. V speváckom vzdelaní pokračovala na Vysokej hudobnej škole Hannsa Eislera v Berlíne. Na konte má mnohé úspechy a ceny na medzinárodných súťažiach vrátane prestížnej súťaže Operalia v Paríži, kde v roku 2007 získala druhé miesto.

V rokoch 2005-2007 bola členkou operného štúdia Hamburskej štátnej opery. Odtiaľ už viedla jej cesta na pódia Nemeckej opery v Berlíne, Berlínskej štátnej opery, Bavorskej štátnej opery v Mníchove, Théâtre des Champs-Elysées v Paríži, Teatro La Fenice v Benátkach, na Rossiniho operný festival v Pesare a na festival La Folle Journée de Nantes. Veľký úspech zožala v roku 2010 na festivale v Aix-en-Provence v titulnej role Stravinského opery Slávik, v ktorej sa predstavila aj v Amsterdame, New Yorku a v Kanade.

V roku 2012 zažiarila na Rossiniho opernom festivale v Pesare (G. Rossini: Matilde di Shabran) po boku fenomenálneho Juana Diega Flóreza. Po skončení festivalu sa v Pesare vydala za talianskeho dirigenta Michele Mariottiho, hosťovala v Opéra de Lausanne (G. Donizetti: L´elisir d´amore) a vo Viedenskej štátnej opere (G. Verdi: Rigoletto), Hamburskej štátnej opere (G. Donizetti: L´elisir d´amore a R. Strauss: Ariadna na Naxe).

K jej nadchádzajúcim záväzkom patrí v januári 2013 účinkovanie na festivale Mozartwochen v Salzburgu (W. A. Mozart: Lucio Silla) po boku Rolanda Villazóna a v rovnakej opere v júli 2013 na Salzburskom festivale. Oľga Pereťaťko spolupracovala s dirigentmi zvučných mien, akými sú Daniel Barenboim, Lorin Maazel, Zubin Mehta, Renato Palumbo, Marc Minkowski a Alberto Zedda. Nahráva exkluzívne pre Sony Classical, ktorý jej v roku 2011 vydal CD La bellezza del canto (s Mníchovským rozhlasovým orchestrom pod taktovkou Miguela Ángel Gómez-Martíneza), ktorý kritika aj publikum prijali s veľkým ohlasom.

Zdroj: PR
Foto: Uwe Arens - Olgaperetyatko.com