S predajom hudby to ide každým rokom dole. Nad klesajúcimi číslami smútia nielen vydavateľstvá, ale aj samotné kapely. A potom je tu Metallica. Kapela, pre ktorú platia iné pravidlá.

Magnety týždňa

Je to až neuveriteľné, ale v roku 2016 mala Metallica v top 10 najpredávanejších metalových albumov až piatich zástupcov, vrátane prvej priečky. Na nej bola novinka Hardwired... to Self-Destruct s viac ako pol miliónom predaných kusov. Túto magickú hranicu prekročila navyše ako jediná. Prvá desiatka predala dokopy niečo cez dva milióny dosiek, z čoho Metallica si na účet pripísala takmer 60 percent. Zaujímavosťou je aj druhé miesto, na ktorom sa ocitol album Immortalized od Disturbed (298 000 predaných kusov), ale aj deviata priečka, ktorú obsadil kritizovaný The Stage od Avenged Sevenfold. Kompletný zoznam nájdete na stránkach magazínu Metal Insider. (pm)


Aj vďaka úspešnému predaju albumov sa preto nemusíme čudovať, že gitarista Kirk Hammet vlastní štvrtú najdrahšiu nehnuteľnosť v San Franciscu, jednom z najdrahších miest na svete. Ak by ste o ňu mali záujem, aktuálne je na predaj. Už čoskoro by ste teda mohli bývať na adrese 320 Sea Cliff Avenue. Stačí, ak máte zbytočných 16 miliónov dolárov. Podrobnosti nájdete na stránke domu (vážne, ten dom má vlastnú stránku). (pm)

A aby sme neboli takí vážni, máme tu aj niečo na odľahčenie - tiež na tému Metallica. Skladbu Atlas, Rise! "zahranú" smiechom Jamesa Hetfielda. (pm)


Šroty týždňa

O novom albume Suicide Silence sa diskutovalo už dlhšie. Hlavným dôvodom boli ohlásené čisté vokály, ktoré kapela použije vôbec po prvýkrát. A máme tu už aj prvú ukážku, skladbu Doris. Prvotné ohlasy od fanúšikov sú dosť zlé. Video má na YouTube bezmála pol milióna videní, v čase písania článku však až 15-tisíc palcov dole a iba 9-tisíc hore. Ja osobne som dosť na vážkach. Vadí mi hlavne zvláštny garážový mix, ktorý nepôsobí profesionálnym dojmom. Na druhej strane mi to trochu pripomína album Adrenaline od Deftones a zvuk je omnoho rozmanitejší, než sme boli predtým u Suicide Silence zvyknutí. Na finálny verdikt si preto ešte chvíľu počkám. Nový album vychádza v závere februára. (pm)


Aj druhý tohtotýždňový šrot je dosť diskutabilný. Je ním novinka od Nergalovho vedľajšieho projektu Me And That Man. Ani by mi tak nevadilo, že je to country. Skladba My Church Is Black ale nie je ničím novým. Skombinujte Johnnyho Casha a Nicka Cavea a dostanete niečo takéto. (pm)


Novinky

Agentúra EPG oznámila na svojom festivale účasť Petra Tägtgrena a jeho kapely Pain, ktorou je tento multiinštrumentalista a producent momentálne najviac zaujatý. Albumová osmička Coming Home vyšla v septembri minulého roku a Peter s ňou odohral jesenné európske turné. Ak ste ich teda nestihli v októbri vo Viedni či Prahe, ďalšiu šancu máte 18. - 19. augusta vo Zvolenskej Slatine. Line-up More // Than // Fest 2017 doplnia Amon Amarth, Masterplan, Arkona či Wintersun. A samozrejme pribudnú i ďalšie mená. (ak)


Dôležitú novinku zverejnil aj festival Gothoom Open Air. Tento renomovaný metalový sviatok, odohrávajúci sa v horúcich júlových dňoch sa uskutoční na novom mieste. Organizátori sa po nezhodách rozlúčili s Ostrým Grúňom a v rámci zachovania pravidla, že sa akcia musí odohrávať na strednom Slovensku, sa presunuli blízko Hrona. Areál sa nachádza pri Drevenici Revištské Podzámčie, priamo pod hradom Revište, štyri kilometre od Žarnovice. Akcia sa teda presúva len pár kilometrov od pôvodného miesta. (ak)

Večer 25. marca bude v bratislavskom Randali patriť mladej gitarovej krvi. Plini je 24-ročný austrálsky hudobník, ktorý svoju inštrumentálnu muziku stavia na djentových základoch, no nezabúda na množstvo melodických prvkov po vzore Cynic. Večer veselého metalu doplnia Krakovčania Disperse, ktorí pred šiestimi rokmi potešili veľmi tradičným, no výborným progmetalovým debutom. Prvá lastovička z ich tretej štúdiovky, ktorej vydanie nachystali na koniec februára, už však srší modernými prvkami a bude sa páčiť fanúšikom čistých melódií. Večer otvorí Chorvát David Maxim Micic, miešajúci tvrdé gitary so štedrými dávkami elektroniky. (ak)


Košiciach a vo Viedni zahrajú 8. respektíve 12. apríla švédski progresivisti Soen prinášajúci tretiu štúdiovku Lykaia. Zvukovo sa príliš ďaleko od predošlých počinov neposunuli, ale ten mix Toolu a nu metalových melódií je stále príjemné počúvať. Ako support si prinesú Nórov Madder Mortem. Tí majú nový album po siedmich rokoch mlčania a produkujú prog metal so ženským vokálom. (ak)


V Prahe zahrajú Paliho obľúbenci SUMAC v sprievode predkapely Oxbow. Prví spomínaní majú vonku nový album, tí druhí nevydali nič nové už takmer desať rokov. Zmení sa to? Uvidíme. Každopádne 20. apríla v Prahe zahrajú dve skvostné sludgové kapely z temnej stajne Hydra Head Records. (ak)


Steven Wilson zverejnil kúsok z nahrávania novej piesne Pariah. Mdlý Stevenov text o "únave zo seba samého" zachraňujú fantastické vokály hosťujúcej speváčky Ninet Tayeb, ktorá s anglickým hudobníkom spolupracovala už na predošlej doske Hand. Cannot. Erase. Nahrávanie novej štúdiovky je v plnom prúde a tá vyjde samozrejme ešte tento rok. (ak)


V štúdiu momentálne pracuje aj britská formácia SikTh, ktorej je pripisovaný veľký vplyv pri rodení sa žánru djent. V týchto dňoch nahrávajú albumového nástupcu takmer jedenásť rokov starej štúdiovky Death of a Dead Day, ktorá bola ich druhou a na dlhý čas i poslednou platňou. V minulom roku sa kapela k životu prihlásila EPčkom Opacities a zdá sa, že naplno rozbehla svoje aktivity. Ak si túto šialenú vec chcete pozrieť naživo, máte možnosť 8. marca vo Viedni, kde bude predskakovať obľúbeným Trivium. (ak)


Čakanie na Wilsonovu novinku si môžete skrátiť novým singlom Blackfield, teda projektu, na ktorom sa podieľa spolu s izraelským hudobníkom Avivom Geffenom. Album V sa po odkladoch na pultoch obchodov objaví 10. februára a nová skladba hlási že "nie je hanbou byť rodinný typ." (ak)


A v žánri ešte chvíľku zostaneme s medzinárodnou kapelkou The Mute Gods, ktorú ťahajú bubeník Marco Minneman a basgitarista a vokalista Nick Beggs. Obaja majú za sebou spoluprácu s vyššie uvedeným mistrom Stevenom, no nestratia sa ani so samostatným projektom. Ich spoločný debut bol skvelým prekvapením a albumová dvojka má v mysliach fanúšikov na ružiach ustlané. Snáď nesklame! Album tardigrades will inherit the earth vyjde 24. februára. (ak)


Bez veľkých fanfár vypustil v pondelok projekt Gone Is Gone svoj dlhohrajúci debut s názvom Echolocation. Je to veľmi zaujímavý počin, ktorý sa skôr než na domovské kapely jeho členov (Mastodon, At the Drive-In, Queens of the Stone Age) podobá na elektro experimentálne počiny ako Puscifer. Echolocation sa rozbieha pomalšie, ak mu ale dáte šancu, prirastie vám k srdcu. Celý si ho môžete vypočuť na YouTube. (pm)


V piatok trinásteho vyšiel jeden z najočakávanejších albumov tohto roka. Teda aspoň pre mňa. Code Orange prešli dlhú cestu od kedy z mena vyhodili Kids. Sú to už dospeláci, ktorí sa upísali Roadrunner Records, a aj napriek okrajovosti ich žánru dostávajú množstvo pozornosti - od profilov v Rolling Stone a NPR  až po vlastné turné. Vyzretá a komplexná je aj ich novinka Forever, ktorá vás naštartuje rovnomennou skladbou a postupne vás prevedie najtemnejšími zákutiami ľudskej mysle. A počas toho dokáže prekvapiť aj takými skladbami ako Bleeding in the Blur. (pm)


Začiatkom februára sa dočkáme nového albumu od Iron Reagan. Aj na Crossover Ministry sa môžeme tešiť na tradičnú priamočiarosť a politickú nekorektnosť, ako napríklad v skladbe Bleed the Fifth. (pm)


Americká hardrocková banda Halestorm vydala minialbum coververzií Reanimate 3.0: The Covers EP, na ktorom vzala za svoje fláky od Metallica, Soundgarden či Whitesnake. Všetky skladby nájdete na Youtube. Milé nie? (ak)


John Haughm rozpustil svoj projekt Agalloch, aby sa za krátko prihlásil s novým menom Pillorian. Blackmetalové trio vydáva novú skladbu A Stygian Pyre najprv na sedempalcovej platni ako singel a 10. marca na dlhohrajúcom debute Obsidian Arc. Prvé ohlasy naslovovzatých odborníkov v temných bažinách internetu hovoria o priemernom black metale, ktorý ťažko odlíšiť od konkurencie. Istá forma osobitosti milovaných Agalloch tomu predsalen chýba. Skladbu počúvajte na serveri Stereogum. (ak)

Desiata štúdiovka Obituary ponesie meno kapely a vyjde v polovici marca. Z hudby je zatiaľ vonku len krátka ukážka, ktorá ale na 100% potvrdí naše očakávania - bude to tradičné Obituary, ako ho máme radi. (pm)



Ani novinka od Six Feet Under neprináša žiadne závratné prekvapenia. O mesiac sa dočkáme albumu Torment a skladba Sacrificial Kill nám presne napovie, o čo pôjde. (pm)


Haluze týždňa

Do haluzí tento týždeň zaraďujeme okrem iného aj Devina Townsenda, ktorý v rozhovore pre Noisey odprezentoval úplne fantastický nápad spraviť "symfóniu o penisoch a vagínach". Tento kanadský hudobník trpí kontinuálnym kreatívnym pretlakom a jeho najnovším cieľom je spraviť megalomanskú metalovú show so sborom a orchestráciami, ktorá bude mať vysoké produkčné hodnoty, no zároveň bude plná satiry, absurdity a bude jednoducho "cez čiaru". Devin chce svoje obecenstvo šokovať, no potrebuje na to od vydavateľstva desať miliónov dolárov. Symfónia nesie pracovný názov Moth a hudobník na nej pracuje už takmer rok. (ak)

Ako veľmi by ste museli byť opití, alebo pod vplyvom, aby ste zaspali na koncerte priamo na pódiu? Chalan v červenom tričku bol asi veľmi. Dvadsaťminútový set americkej doom metalovej kapely Fórn, ktorý môžete zhliadnuť nižšie, celý prechrápal. Pre komentujúcich pod videom je zaujímavejší zjavne viac, ako samotná kapela. (ak)


Ak ste presvedčení, že ľudstvo speje do záhuby, lebo dnešné decká len vysedávajú a čumia do mobilov / tabletov, možno máte pravdu. Ale potom je tu aj 13-ročná Alexey Poblete, ktorá dala na bicích cover Clockworks od Meshuggah tak dobre, že ju pochválil aj Tosin Abasi z Animals As Leaders. (pm)


Japonci sú jednoducho Japonci. Niektoré ich počiny sa vysvetľujú len dosť ťažko. Ale potom sú tu aj také, ktoré prenikli do celého sveta -ako Hello Kitty. Ak ste túto mačičku tajne obdivovali, ale nemohli ste sa vašim metalovým kamarátom zdôveriť, máte po problémoch. Jej tvorca, spoločnosť Sanrio, prináša Aggretsuko! Červenú pandu, ktorá je frustrovaná svojou prácou v korporácii, má rada pivo a zbožňuje metal. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: www.facebook.com/Metallica

Súvisiaci interpreti: Halestorm, Metallica