Bratislavská kapela King Shaolin, ktorá je okrem hrania vlastnej tvorby aj oficiálnou koncertnou skupinou speváčky Celeste Buckingham, prichádza po prvýkrát s coververziou. Vznikla na jeseň minulého roka v rámci osláv 20. výročia skupiny IMT Smile, teraz ju King Shaolin ponúkajú aj s novým oficiálnym videoklipom.

"Pri príležitosti jubilejných 20 rokov pôsobenia na scéne kapely IMT Smile nás oslovilo Rádio Expres s otázkou, či by sme mali záujem spraviť cover tejto legendárnej slovenskej kapely. Bola to zaujímavá výzva, nakoľko tvorím výlučne v anglickom jazyku, takže naša odpoveď znela kladne," uviedol frontman Dominik Štofko, ktorý priznáva, že odmalička počúval najmä zahraničnú hudbu a slovenská bola vždy viac v úzadí. "No bol som na pár koncertoch IMT Smile a song Duch človeka sa mi vryl do duše. Logicky potom výber padol na tento song. Ich verzia je dokonalá, plná energie, citu a osobne skladbu považujem za veľmi pravdivú," vysvetlil výber piesne.

Nová verzia skladby má moderný súčasný zvuk, no hoci nesie jasný rukopis kapely King Shaolin, "duch" Ivana Táslera ostáva prítomný. "Mali sme kladné ohlasy po tom, ako sme skladbu zahrali naživo v Rádiu Expres. V kapele sme sa zhodli na tom, že sa nám song v tej forme, ako ho hráme, veľmi páči. Následne sme dospeli k záveru, že by bolo krásne ho mať ako singel. Bratia Táslerovci nám dali oficiálne povolenie na použitie skladby, z čoho sme boli, samozrejme, nadšení," skonštatoval kapelník Michal Neffe.


Videoklip s majsterkou v hip-hopovom tanci

Skladbu produkoval Dominik Štofko vo vlastnom štúdiu a spevy sa nahrávali v SMT štúdiu. O mix nahrávky sa postaral dvorný zvukár kapely King Shaolin talentovaný Miroslav Laho a mastering bol v réžii Tomáša Karáseka (Gargle and Expel). O réžiu videoklipu sa postaral Dominik Štofko s Lacom Rychtárikom a nakrúcalo sa v košických ateliéroch produkčnej spoločnosti Woont. "Sme radi, že sme spolupracovali práve s Lacom, boli sme na rovnakej vlnovej dĺžke a kreatívnej vlne. Počas natáčania sme sa navzájom dopĺňali a nachádzali nové cesty až k finálnej podobe videoklipu," uviedol spevák Dominik Štofko.

"Klip sme sa snažili poňať abstraktne a účinkuje v ňom Petra Krbaťová, niekoľkonásobná majsterka a vicemajsterka Slovenska v tanečných hip-hop solo/duo/formáciách, ktorá stvárňuje dušu snažiacu sa dostať von zo škrupiny, ktorej hovoríme telo. Spočiatku sa snaží oslobodiť z metaforického tela, ktoré predstavuje figurína, aby sa na konci klipu duša mohla spojiť s ďalším telom, ktoré k nej prehovára," priblížil námet klipu frontman.

videoklip Duch človeka Zdroj: Laco Rychtárik / Woont

"Počas nakrúcania sme sa museli popasovať aj s enormnou zimou, pričom naša tanečnica Petra bola niekoľko hodín iba v tanečnom overale. V našich očiach nepredstavuje teda len krásnu ženu, výbornú tanečnicu, ale aj statočnú bojovníčku. Našimi obľúbenými scénami sú práve jej tanečné kreácie, ktoré celý štáb pri natáčaní sledoval s nemým úžasom," dodal gitarista Michal Neffe.

S coverom IMT Smile prekvapila aj Celeste

Pieseň Duch človeka vyšla v pôvodnej podobe v roku 1996 na debutovom albume IMT Smile Klik Klak. Jej novú verziu v podaní King Shaolin mohli fanúšikovia prvýkrát počuť koncom novembra, kedy bola zverejnená na Youtube kanáli Rádia Expres spolu s live videom z jeho štúdia. Vzniklo totiž ako súčasť väčšieho projektu Expres Live "20 rokov IMT Smile", v ktorom coververzie skladieb populárnej prešovskej kapely naspievali aj ďalší interpreti ako Lina Mayer, Emma Drobná, Dominika Mirgová, Adam Ďurica, Martin Harich či Sima Martausová.

O jedno z najväčších prekvapení v rámci tohto projektu sa postarala Celeste Buckingham, s ktorou práve King Shaolin už niekoľko rokov spolupracuje ako jej koncertná kapela. Aj ona totiž tvorí pesničky primárne po anglicky a v slovenčine sme ju počas jej kariéry mohli počuť spievať len niekoľkokrát, napríklad v titulnej skladbe filmovej rozprávky Láska na vlásku.

Navyše si speváčka, ktorej rodinné korene siahajú od USA cez Írsko či Rusko až po Irán, vybrala pieseň, ktorá napriek tomu, že vyšla na jednom z najúspešnejších albumov Valec, nepatrí medzi najznámejšie od IMT Smile. Aj napriek čítaniu textu z vytlačeného hárka ju zaspievala tak presvedčivo akoby bola jej vlastná.


Kto sú King Shaolin?

Kapela King Shaolin pôsobí na hudobnej scéne od roku 2011 a tvorí ju Dominik Štofko (spevák, gitarista), Norbert Neuschl (basgitara, sprievodné vokály), Michal Uličný (bicie nástroje) a Michal "Mustafa" Neffe (gitara, sprievodné vokály, manažér skupiny). O rok neskôr vydali debutový album Road to the Machiavelli Valley, z ktorého pochádzajú skladby Never Knows a Japan.

Začiatkom roka 2014 začala kapela pôsobiť aj ako oficiálna kapela Celeste Buckingham, odvtedy ju sprevádza na koncertoch aj na televíznych vystúpeniach. V roku 2015 získali King Shaolin druhé miesto na medzinárodnom festivale piesne v poľskom Rzeszowe a tiež ocenenie "najlepšia kompozícia" za skladbu Friend.

V roku 2016 vydala EP Burn Inside. Prvým singlom je skladba Money In My Soul, ktorá sa držala deväť týždňov v prvej stovke najhranejších skladieb na Slovensku. Koncom roka 2016 kapela zverejnila ďalšiu skladbu z EP s názvom Waiting. Skupina je známa aj vďaka tomu, že patrí k najviac koncertujúcim klubovým kapelám na slovenskej scéne. Na marec tohto roka chystá klubové turné King Shaolin Maresi Tour 2017, na ktorom predstaví skladby aj zo svojho pripravovaného druhého albumu s názvom Born Free


Text: Hudba.sk, pm (zdroj: TS - Jana Osuská)
Foto: Laco Rychtárik / Woont

Súvisiaci interpreti: King Shaolin