Vo veku 84 rokov zomrel dnes medzinárodne uznávaný slovinský dirigent Anton Nanut. Informovali o tom slovinské médiá s odvolaním sa na vedenie jeho rodného mestečka Kanal, ležiaceho na západe Slovinska pri hranici s Talianskom.

Nanut počas svojho života dirigoval viac ako 200 orchestrov, medzi nimi aj moskovský, newyorský či buenosaireský. Stál tiež za pultom Symfonického orchestra slovinského rozhlasu a televízie počas jeho prvého koncertného vystúpenia v slávnej newyorskej koncertnej sieni Carnegie Hall. Poznali ho aj fanúšikovia symfonickej hudby v bývalom Československu a jeho nástupníckych štátoch.
      
Anton Nanut svoju kariéru začal v chorvátskom Dubrovníku, kde ho zamestnal mestský symfonický orchester ako stáleho dirigenta. Neskôr pôsobil ako šéfdirigent Slovinskej filharmónie i Symfonického orchestra slovinského rozhlasu a televízie.

Okrem týchto aktivít viedol vo svojom rodnom meste Kanal takmer 40 rokov festival súčasnej vážnej hudby s názvom Kogojove dni, pomenovaný podľa slovinského skladateľa Marija Kogoja.
      
Nanut mal pomerne široký repertoár, bol však jediným Slovincom, ktorý dirigoval a tiež nahral všetky symfónie Gustava Mahlera. V roku 2011 mu za celoživotné dielo udelili Prešerenovu cenu, ktorá je pomenovaná podľa slovinského básnika Franceho Prešerena a je vôbec najvyšším slovinským vyznamenaním v oblasti kultúry.

Zdroj: TASR
Foto: Tamino Petelinšek/STA