Slovensko sa môže tešiť na explóziu. Nálož juhoamerických karnevalov, flamenca, hip hopu, reggae, mexického mariachi, punku, salsy a pouličných zvukov odpália Peyoti for President. Charizmatický imidž kapely znásobuje fakt, že jej členovia pochádzajú z Kolumbie, Brazílie, Portugalska, Španielska a Veľkej Británie. Dnes už hviezdy európskej world music scény objavil Manu Chao.

Na ich exkluzívnu šou sa môžu fanúšikovia tešiť 2. mája v bratislavskom Ateliéri Babylon, o deň neskôr vystúpia v klube Blue Note v Novom Meste nad Váhom a 4. mája rozdajú radosť na 5. ročníku benefičného koncertu Chyťme sa za ruky v Galante. "V našich pesničkách je obrovská energia, pred ktorou sa nikto na koncerte neschová. Snažíme sa do publika exportovať silné energické vlny, ktoré, podľa mňa, môžu ľudí aj uzdravovať alebo minimálne im aspoň trochu pomôcť. Myslím si, že v dnešnej dobe potrebujeme niečo také oveľa viac, ako kedykoľvek predtým. Táto rovina so všetkou tou abstraktnou neuchopiteľnou energiou je pre nás najdôležitejšia," predstavil kapelu slovenským poslucháčom jej líder Pietro DiMascio. Ako predkapela sa predstaví finalista posledného ročníka Stropkovskej hudobnej ligy Yelllowe.

Peyoti for President vznikli na predmestí Londýna v roku 2005. O dva roky neskôr si ich všimol Manu Chao, okamžite ich vzal na turné a ich hviezda vyletela závratnou rýchlosťou. Keď v roku 2009 vydali debutový album Rising Tide of Conformit, kritika, vrátene 5 hviezdičkového hodnotenia The Independent and Rolling Stone (Nemecko), ich v momente otitulovala honorom "objav world music".

Svoj výrazný talent vzápätí zostava okolo Pietra DiMascia potvrdila na festivaloch Przystanek Woodstock (Poľsko), Rockwave (Grécko), Colours of Ostrava (Česká republika), Sfinks (Belgicko), Bestival a Glastonbury (UK), pričom na každom pódiu potvrdili povesť divokých a výnimočných koncertných fanatikov. "Hrať s touto kapelou je veľká zábava. Vždy, počas koncertu alebo po ňom, si to poriadne užívame. Všetko, čo robíme spolu, má pre nás obrovskú cenu," zdôraznil P. DiMascio.

Novinkou z dielne Peyoti for President je EP s názvom Who am I?, ktoré ponúka osobnú spoveď P. DiMascia o hľadaní vlastnej identity. K tomuto kroku ho inšpirovalo pátranie po biologických rodičoch. Hoci otca nikdy nestretol, objavil aspoň svoje anglo-talianske korene a práve tejto téme sa v rôznych variáciách venuje vo všetkých skladbách. "V piesni Chi Sono? (Kto som?) narážam na boj s identitou, ktorý čas od času všetci v sebe zažívame. Keď si už myslíme, že sme ju našli, čas ide ďalej a vtedy si prestávame byť istí tým, kto sme a čo je našou úlohou alebo cieľom v živote," dodal P. DiMascio, ktorý EP venoval ako poctu talianskemu umelcovi Gianlucovi Lericimu, známemu ako Profesor Bad Trips.

Termíny koncertov Peyoti for President:

2.5. -  Bratislava, Ateliér Babylon
3.5. -  Nové Mesto nad Váhom, Blue Note Jazz and Music Club
4.5. - Galanta, MSKS dom kultúry, benefičný koncert Chyťme sa za ruky



Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Imrich Makó, PR a produkčný manažér.