Rubriku Haluz týždňa si vymysleli kolegovia z Týždňa v hard & heavy, no nielen vo svete metalu vznikajú poriadne úlety. Medzi stovkami špeciálnych vinylových releasov, ktoré vyjdú v sobotu (18.4.) v rámci medzinárodného dňa hudobných obchodov - Record Store Day, bude aj táto kuriózna prerábka komediálneho hitu Galaxy Song.

Kto iný by mal "prespievať" slávnu pieseň o vesmíre z kultového filmu Monty Python: Zmysel života (1983), ak nie najslávnejší teoretický fyzik Stephen Hawking? Skutočne to dáva perfektný zmysel - pôvodný interpret piesne Galaxy Song Eric Idle dokonca v minulosti v rozhovore pre americký dvojtýždenník Rolling Stone prezradil, že Hawking, ktorého hlas znie aj na minuloročnom poslednom albume Pink Floyd, je dlhoročným priateľom členov formácie Monty Python.

V súvislosti s touto spoluprácou vytvorili aj špeciálnu webstránku galaxysongasteroids.montypython.com, ktorá okrem odkazu na stiahnutie skladby obsahuje aj vtipne upravenú verziu videohry Asteroids z 80-tych rokov. Vesmírnu loď v nej nahradil vyzbrojený vozíčkar Hawking, ktorý namiesto asteroidov strieľa do hláv členov Monty Python. K tomu hrá práve nová verzia piesne Galaxy Song, ktorá sa v rámci Records Store Day dostane do fyzického predaja v limitovanom náklade 1000 kusov.

Fanúšikov britského humoru novinka poteší aj vďaka videoklipu. V ňom 73-ročný rodák z anglického Oxfordu, ktorý je pripútaný k vozíčku, okrem iného zrazí anglického fyzika Briana Coxa a následne "vyletí" do vesmíru.


Zoskupenie Monty Python tvorili okrem spomínaného člena aj Michael Palin, John Cleese, Terry Gilliam, Terry Jones a Graham Chapman, ktorý však zomrel v roku 1989. Preslávili sa vďaka šou Lietajúci cirkus Montyho Pythona (1969 - 1974). Na konte majú tiež snímky ako A teraz o niečom úplne inom (1971) či Monty Python a Svätý Grál (1975). Žijúci členovia spolu vlani absolvovali niekoľko vystúpení.

Prečítajte si: Návrat legendárnych Monty Python: Ich novinka znechutila verejnosť!

PS: V čase nahodenia tohto článku sme ešte netušili, že nás čaká možno ešte väčšia haluz - nový videoklip Davida Hasselhoffa!

Zdroj: SITA (Rollingstone.com, archív), Theguardian.com
Foto: Galaxysongasteroids.montypython.com

Súvisiaci interpreti: Monty Python