Aj amatérski hudobníci dokážu známe skladby zaujímavo pretvoriť a vdýchnuť im nový život. Presvedčili sme sa o tom v remixovej súťaži, ktorú sme vyhlásili v februári v spolupráci so skupinou Hex. Tá sa rozhodla svoj minuloročný megahit Keď sme sami vydať napospas tvorivému ľudu. Vypočujte si, ako to dopadlo.

Z množstva vlastných remixov, ktoré ste nám posielali, sme vybrali štyri najlepšie prerábky najväčšieho slovenského hitu roka 2013. Hlavným kritériom výberu bola originalita a nápaditosť spracovania, no zároveň sme chceli, aby bol výsledný výber žánrovo pestrý. Preto sa napríklad z viacerých dance/trance remixov dostali do finálneho výberu iba dva. Spolu so zverejnením remixov k nim prinášame aj krátke komentáre, ktoré doplnil spevák a producent kapely Hex, Peter "Ďuďo" Dudák.

Mimochodom, samotná kapela hrá na aktuálnom akustickom turné upravenú verziu skladby. Prehľad zostávajúcich koncertov nájdete TU.

Rockový remake, detské spevy, polkový úlet a psychedelická skladačka

Prvým z nášho výberu je Bado remix, ktorý je atmosférou najviac verný originálu, no posúva ho do inej polohy. Ocenili sme živý, organický zvuk jednotlivých nástrojov a celkovú stavbu piesne, ktorú by v tejto verzii určite bolo zaujímavé počuť aj naživo v podaní Hexu. "Táto verzia znie akoby ju nahrala rocková skupina, skôr je to taký remake. Má pekné miesta, páči sa mi stoptime v refréne, aj zvukovo je zaujímavá," doplnil naše hodnotenie Ďuďo.

Zástupcom trancu je Michal Mandula remix, ktorý spomedzi ostatných remixov v tomto žánri najviac zaujal svojou atmosférou. "Trochu ma prekvapilo, že preladil tóninu vyššie a spevy tým pádom znejú detskejšie, ale inak je pekne vystavaný," píše Ďuďo o verzii, ktorá tanečnou energiou konkuruje remixu známeho Roberta Buriana.

Deejay-Jany remix začína ako bežná tanečná "kolotočárska" skladba a po prvých sekundách nám ani nenapadlo, že by sa mohol dostať do finálneho výberu. No presvedčil nás originálny prístup k refrénu, ktorý melancholickému textu dodáva vtipnú, cirkusovú atmosféru. Sme radi, že členovia kapely sa neberú príliš vážne a tiež ich remix pobavil. "Tento remix je trochu úlet, je v ňom aj humor, reprezentovaný polkovým refrénom, inak štandardný dance," zhodnotil spevák.

Výber uzatvára Herb Mix, ktorý je ďalším úletom. Jeho autor použil iba dve časti textu: "ty si zázračná bylina, s tebou sa nemusím báť" a "obloha farbu mení". Vzdáva teda hold najpoužívanejšej ľahkej droge, čomu zodpovedá aj úprava hudby - z pop rocku spravil dub. "Je to kolážová skladačka, autor použil iba materiál od nás a nepoužil svoje zvuky, čo je trochu škoda. Na druhej strane to má celkom zaujímavú temno-psychedelickú atmosféru," uzavrel Ďuďo.

Veríme, že aspoň jeden z remixov zaujme aj vás a ďakujeme všetkým, ktorí sa do súťaže zapojili!




Originál určite všetci poznáte, ale pre úplnosť:


Text: Patrik Marflák
Foto: Peter Spurny

Súvisiaci interpreti: Hex