Ani v polovici augusta nie je núdza o nové hudobné videá. Práve naopak, okrem interpretov spomenutých v titulku si v článku môžete pozrieť a vypočuť aj novú Joannu Newsom, Editors, Hot Chip, Jordin Sparks, Leonu Lewis a nájdete tu tiež video, ktorým Robin Thicke podčiarkol úspešný návrat po najhoršom roku svojej kariéry.

Začnem však britskou speváčkou, skladateľkou, tanečníčkou a vizuálnou umelkyňou FKA twigs. Snúbenica herca Roberta Pattinsona totiž vo štvrtok predstavila video nie k jednému singlu, ale rovno k celej svojej novej EP nahrávke s názvom M3LL155X, ktorá vyšla 13. augusta. Jej fanúšikom netreba pripomínať, že videoklipy sú dôležitou súčasťou jej umeleckého vyjadrovania, keďže si ich sama režíruje. Aj tentokrát pritom posúva hranice a samu seba štylizuje do rôznych podôb - najskôr je nafukovacou “Ančou”, neskôr ju môžete vidieť s (umelým) tehotenským bruškom, s ktorým sa ukázala už v marci v klipe Glass & Patron.

Práve ten tvorí záverečnú časť 16 a polminútového videa, v ktorom predtým zaznejú piesne Figure 8, I’m Your Doll, In Time a Mothercreep. Zábery, ktoré sprevádzajú jej futuristické R&B, sú znepokojivé a plné tajomna, no práve odvaha nerobiť masovo stráviteľné klipy a hudbu z nej robí jednu z najzaujímavejších speváčok súčasnosti.


To isté možno povedať aj o americkej hviezde Lane Del Rey, hoci jej tvorba je predsa len o niečo prístupnejšia. V čerstvo zverejnenom videoklipe k singlu High by the Beach ponúka silnú filmovú atmosféru spojenú s pre ňu typickou melanchóliou. Speváčka sa nachádza sama vo veľkom dome na pobreží, v ktorom ju sleduje a fotografuje alebo nakrúca muž v čiernej helikoptére. Nakoniec si Lana zbehne na pláž po puzdro na gitaru, z ktorého vytiahne obrovskú strelnú zbraň a jeho misiu rázne ukončí. Paparazzovia by si na ňu mali dávať pozor.

Skladba s trapovým beatom, na ktorej sa podieľali aj skladatelia Kieron Menzies a Rick Nowels (Ellie Goulding, Robyn, Madonna...), je prvým oficiálnym singlom z očakávaného albumu Honeymoon. Nahrávka vyjde 18. septembra a speváčka z nej už skôr zverejnila titulnú pieseň.


Nechcem chalanom z Týždňa v hard & heavy liezť do kapusty, ale nový singel Iron Maiden po piatich rokoch nemôže chýbať ani v tomto výbere noviniek. Skladba má názov Speed of Light, z rakoviny jazyka vyliečený spevák Bruce Dickinson v nej znie skvele a vizuál poteší okrem fanúšikov metalu aj milovníkov počítačovej animácie a starých videohier.

Ide o prvý singel z pripravovaného dvojalbumu The Book Of Souls. Do predaja sa dostane už 4. septembra a bude obsahovať jedenásť skladieb, ktoré formácia začala nahrávať v lete 2014 v štúdiu Guillaume Tell v Paríži. Novinka s celkovou dĺžkou 92 minút bude prvým štúdiovým dvojalbumom kapely a bude obsahovať aj doteraz najdlhšiu skladbu skupiny s názvom Empire Of The Clouds, ktorá má 18 minút a jednu sekundu. Nahrávka vyjde na dvoch CD v základnej aj v deluxe verzii, či na troch čiernych vinyloch. Formácia plánuje štúdiovku predstaviť na budúci rok aj na turné. 


Po piatich rokoch sa hlási o pozornosť aj americká indie-folková speváčka Joanna Newsom. V roku 2010 potešila fanúšikov trojalbumom Have One On Me, s ktorým sa umiestnila v množstve výročných rebríčkov hudobných magazínov a kritikov. Po takom rozsiahlom a pozitívne prijatom diele sú očakávania vysoké, či ich naplní sa dozvieme 23. októbra, kedy sa albumová novinka s názvom Divers dostane na trh. Prvou ochutnávkou je vyše päťminútová podmanivá skladba Sapokanikan, ktorú sprevádza veľmi civilný (a vôbec nie letný) videoklip Paula Thomasa Andersona.


Nový klip pred pár dňami predstavili aj britskí indie rockeri Editors. Čiernobiele video plné laserových svetiel sprevádza skladbu Life Is a Fear, ktorá je už tretím singlom z avizovaného piateho štúdiového albumu In Dream. Ten by sa mal na trh dostať 2. októbra. Kapela na novinke spolupracuje (zatiaľ) exkluzívne s holandským filmárom a fotografom iránskeho pôvodu Rahim Rezvanim, ktorý režíroval aj vizuály k predchádzajúcim singlom No Harm a Marching Orders.


Hot Chip v utorok zverejnili videoklip k piesni Started Right z ostatného albumu Why Make Sense?, ktorý vyšiel v máji. Mladá žena v ňom spieva v opustenom karaoke bare, pričom zábery na ňu striedajú útržky rôznych starých videi či animovaných filmov. Vzhľadom na to, že v názve albumu sa indie/elektronická kapela pýta “Načo dávať zmysel?”, je asi snaha pochopiť videoklip režiséra Rolla Jacksona úplne zbytočná. Stačí len dodať, že mali už aj lepšie klipy.


Jordin Sparks je typom speváčky, aké v 90-tych rokoch bodovali na najvyšších miestach hitparád. Divy, ktoré nemuseli robiť nič, len spievať. Žiadne odhaľovanie sa a snaha šokovať, stačili decentné videoklipy, ktoré boli v hudobných televíziách žiadaným mainstreamom. Tie časy sú dávno preč a na internete platia úplne iné pravidlá, no 25-ročná víťazka šiestej série American Idol (SuperStar) si z toho nič nerobí a ide si svoje. Dôkazom je aj jej najnovší videoklip They Don’t Give, ktorý by dokonale zapadol práve do spomínanej zlatej éry MTV. Pieseň pochádza z jej tretieho štúdiového albumu Right Here, Right Now, ktorý vyjde už budúci piatok 21. augusta a je jej prvým po šiestich rokoch.


Z britských víťaziek talentových šou je na tom podobne Leona Lewis, ktorá sa takisto nesnaží prekryť svoj spevácky talent škandálmi či príliš šokujúcimi vizuálmi. Skladbe s hitovým potenciálom, ktorý jej novinke Thunder nechýba, by však určite viac pomohlo menej konzervatívne video. Najmä keď ide o singel, ktorý je zameraný na konkurenciou nabitý americký trh. Novinka má v zámorí upozorniť na plánované vydanie jej piateho albumu I Am, ktorý vyjde 11. septembra. Pôjde o jej prvý album, ktorý nevyjde pod značkou Syco Music Simona Cowella. Jeho vydanie zastreší vydavateľstvo Island Records a v USA ho bude propagovať Def Jam.


To najpopovejšie na záver... Ako sme už informovali, najväčší tragéd hudobného biznisu za rok 2014 Robin Thicke sa po roku vracia s ďalším albumom, ktorý by už nemal byť o vyplakávaní kvôli vzťahu, ktorý si sám pokazil. Bude sa volať Morning Sun a má byť o nových začiatkoch, o čom svedčí aj pozitívna novinka Back Together. Tá podľa neho nie je o tom, že sa dal, resp. chcel by sa dať s niekým (konkrétne s Paulou Patton) opäť dokopy, ale že sám seba dal po ťažkom období dohromady.

Len týždeň po premiére energickej piesne vyšiel farebný a štýlový retro videoklip, v ktorom si zahrala aj hosťujúca Nicki Minaj. Hoci jej rap je tu celkom prvoplánový a zbytočný, zdá sa, že spevákova kariéra je po minuloročnom rozvode a prehratom súdnom spore s potomkami Marvina Gayea o autorstve hitu Blurred Lines zachránená.


Autor: Patrik Marflák
Foto: Facebook.com/lanadelrey + Facebook.com/fkatwigs

Súvisiaci interpreti: FKA twigs, Lana Del Rey