Víťaz premiérového vydania česko-slovenského X Factoru Peter Bažík po úspechu v prestížnej súťaži nezaháľal a spoločne s dvoma ďalšími súťažiacimi vytvoril formáciu, aká v našich končinách nemá obdoby. Vďaka účasti Matěja Vávru a Tibor Gyurcsíka vznikol ambiciózny projekt Hangover, ktorý hneď v prvom videoklipe spája Slovensko, Česko a Maďarsko.

Ako vysvetľuje manažér medzinárodnej trojice Lumír Mati, myšlienka projektu Hangover (v preklade "opica" po prepitej noci, pozn. red.) sa zrodila úplne spontánne vďaka spoločne strávenému času počas X Factoru, a najma v týždňoch, nasledovali po jej skončení. Práve počas nich totiž prichádza tvrdé "vytriezvenie" z prvotnej eufórie, ktorú účasť v TV šou priniesla. Trojica spevákov z rôznych krajín sa proti nej rozhodla bojovať intenzívnou prácou v renomovanom štúdiu Littlebeat, kde u hudobných producentov Martina Šrámka a Andreja Hrušku postupne vznikajú nové skladby a nápady pre Hangover a tiež pre sólové projekty všetkých troch spevákov.

Unikátny projekt i jeho "vlajkovú loď" - videoklip Too Many Girls - pokrstili v stredu 10. septembra v Bratislave tie najpovolanejšie krstné mamy - tri dámy, ktorých spoločným menovateľom je, že nebyť ich, umelecká trojica Bažík + Gyurcsík + Vávra by sa v šou X Factor nestretla a projekt Hangover by neuzrel svetlo sveta. Speváčky a mentorky z X Factoru Celeste Buckingham a Sisa Sklovská, spoločne s Andreou Gavačovou zo spoločnosti Fremantle Media (medzinárodný vlastník licencie X Factor) pokrstili projekt Hangover slávnostným prípitkom.

Zaželali mu veľa úspechov nielen v rámci Slovenska, Česka a Maďarska, ale aj v medzinárodnej konkurencii a tiež u tvorcov speváckej šou, ktorým bude vďaka Fremantle Media projekt už čoskoro predstavený. "Pieseň putuje zajtra ráno k Simonovi Cowellovi, uviedla Gavačová na Facebooku.

projekt Hangover Zdroj: Lukáš DvořákHangover je metafora pre bolestivý pád po instantnej sláve v speváckej šou

Príliš veľa dievčat, príliš málo speváckej jedinečnosti

Necelý týždeň po slávnostnej premiére je videoklip Too Many Girls dostupný aj na internete. Vyše päťminútové výpravné video zobrazuje Slováka, Maďara a Čecha na potulkách po svojich domovských krajinách, až kým neskončia v letovisku pri Dunaji. Spoločnosť im pritom robí veľa dievčat. Matěj Vávra počas krstu spomenul vtipnú ale bolestivú historku o tom, ako jedna z komparzistiek pri nakrúcaní spadla z motorky, ktorú viedol on. Napokon slečna vo videoklipe účinkuje až do konca a dostavila sa aj na slávnostný večer. Bolestivú spomienku si z natáčania odniesol aj Peter Bažík, ktorého v Šamoríne pohryzol bobor.

Režisérsky sa medzinárodných potuliek ujal Michal "Kunes" Kováč, ktorý musel pre potreby produkčne náročnej snímky spolu s mnohopočetným štábom precestovať stovky kilometrov v Česku, Slovensku i Maďarsku. Ako sám priznáva, nakrúcanie hudobného videoklipu bolo i pre neho úplne novou profesijnou skúsenosťou – počtom dní nakrúcania sa totiž radí medzi najdlhšie natáčané videoklipy v histórii českej, slovenskej a maďarskej hudobnej scény.

Videoklip je naozaj pôsobivý, trochu však zaostáva pesnička. Produkcia je síce na vysokej úrovni a zaujme aj netradičné outro, no trojica spevákov vo svojom debute pripomína jednoliaty boyband bez výraznej osobnosti. Pokiaľ tvorba projektu Hangover nechce byť cielená iba na poslucháčov kapiel typu One Direction (ktorej "vynálezcom" je práve Simon Cowell), mali by sa speváci v ďalšej spoločnej tvorbe individuálne prejaviť omnoho viac, ukázať svoje silné stránky a ponúknuť originálnejšiu symbiózu troch jedinečných a nezameniteľných štýlov. Možno sa však najskôr potrebujú "vyprofilovať" v rámci sólových projektov, na ktorých pracujú paralelne s Hangoverom (viac info pod videom).

 
Víťaz sa ozve pred Vianocami  

"Veľmi sa teším z toho, že som súčasťou tohto jedinečného projektu. Pridanou hodnotou je, že môžem prostredníctvom neho pomôcť aj chlapcom. Už počas súťaže som tvrdil, že ak ju vyhrám a budem môcť, budem pomáhať i ďalším spevákom. Takže sa teším, že sa veci reálne pohli a že krstíme projekt Hangover aj klip," povedal na margo projektu prvý víťaz česko-slovenského X Factoru Peter Bažík.  

Počas slávnostného večera, na ktorom Hangover vyprevádzali minifilm plný leta a zábavy do sveta, zahmlene potvrdil aj plánované vydanie nadchádzajúceho sólového materiálu. Podľa indícií by sa prvý singel mal dostať k fanúšikom ešte pred Vianocami. Krátko po tejto informácii ponúkol Peter publiku pozostávajúceho z rodiny, priateľov a médií dve coververzie, s vďaka ktorým bodoval v súťaži - Locked Out Of Heaven od Bruna Marsa a Love Me Again od Johna Newmana.

Aj spoznať tých správnych ľudí je výhra

Hoci Tibor Gyurcsík v tomto projekte reprezentuje Maďarsko, narodil sa v Dunajskej Strede, a preto mal potrebu dokázať práve slovenskému publiku, čo v ňom je. To, že sa ani na Slovensku nestal víťazom svetoznámej speváckej šou, neľutuje. "Ja som nakoniec vyhral tým, že som spoznal tých správnych ľudí - Petra Bažíka, Matěja Vávru, producentov Lumíra Matiho z agentúry SLAVICA a Lenku Čurlej z Farenza Production," vysvetľuje spevák dlhodobo žijúci v Budapešti.

"S chalanmi sme sa rozhodli, že urobíme spoločný projekt, pretože veríme, že spoločné veci dokážu byť silnejšie a väčšie, a spolu ľudia vždy dokážu viac. Dúfam, že ľudia pochopia pointu celého projektu, videoklipu i skladby - chceme povedať, že je úplne jedno, z ktorej krajiny si, akým jazykom rozprávaš, akú máš farbu pleti," dodal Gyurcsík, ktorý na krste okrem iného zaspieval pieseň Save The World od Swedish House Mafia. Na otázku, akým štýlom sa uberá pri prípravách svojho sólového materiálu, odpovedal práve menom dnes už nefungujúceho švédskeho tria.    

Najmladší je najinovatívnejší  

"Som veľmi rád, že po tom množstve práce všetkých, ktorí sa podieľali na skladbe i na klipe, prišiel ten deň, kedy ich môžeme predstaviť. Chcel by som sa poďakovať najmä chalanom zo štúdia Littlebeat, producentom Martinom Šrámekovi, Andrejovi Hruškovi a samozrejme i nášmu manažérovi Lumírovi Matimu, ktorý urobil všetko preto, aby bol projekt čo najúspešnejší. Nakrúcanie videoklipu sme si všetci užili a máme radosť, že už je vonku!" poďakoval aj český element projektu Matěj Vávra.

Ten si na minulotýždňový krst videoklipu pripravil nielen vlastnú verziu hitu od LMFAO – Ι'm Sexy And I Know It, ale tiež predstavil pieseň ktorú zložil sedem dní pred krstom. Ukázal tak, že byť najmladším z celej medzinárodnej trojky nie je žiadnym prekliatím, pokiaľ sa človek vie vynájsť.

Autori: Marek Majzon (zdroj: SLAVICA), Patrik Marflák (odstavec nad videom)
Foto: Lukáš Dvořák