Bratislavská skupina Tu v dome v pondelok 15. septembra vydala na značke Slnko Records svoj štvrtý štúdiový album s názvom Protichodné chute. Fanúšikovia nadžánrovej akustickej hudby a analógoví fajnšmekri sa majú na čo tešiť - trištvrte hodiny melanchólie vychádza prvýkrát v histórii skupiny aj na LP platni.

"Máme svoje hudobné nástroje a snažíme sa na nich zahrať všetko, čo sa na nich dá zahrať a všetko, čoho sme schopní. Nesnažíme sa nič napodobniť, snažíme sa zistiť, čo sa dá. Baví nás objavovať, v tom vidíme hlavný zmysel. Žánre nás nezaujímajú, hráme hudbu, akú vieme," charakterizuje kapelu jej mediálne najznámejší člen - karikaturista denníka SME Martin "Shooty" Šútovec. "Nahrali sme melancholický album, napriek tomu verím, že v ňom počuť ako radi máme život," dodáva bubeník Ozo Guttler, známy aj z kapely Korben Dallas.

Tu v dome na novinke ostávajú verní svojmu akustickému zvuku definovaného gitarou, banjom a bicími, ku ktorému však pribudli sláčikové nástroje a nový hlavný vokál, ktorého sa ujala Ali Kobzová. Hlavným autorom hudby zostáva gitarista Ladislav Ďurkooproti predchádzajúcej platni Neskorý zber (2008) však autorskú stránku albumu obohatilo aj niekoľko pôvodných textov z pera čelistky Bronky Schragge. Zvyšok nahrávky tvorí zhudobnená poézia klasikov (Seifert, Baudelaire a Dickinsonová).

Tu v dome, 2013 Zdroj: Bobo BoškaTu v dome prispievajú k bohatej jesennej žatve vydavateľstva Slnko Records

Nič menšie než otázky bytia a nebytia

"Máme radi poéziu a vieme, že naše pocity dokázal niekedy niekto vyjadriť ďaleko lepšie, ako sme toho schopní my. Spomenutí autori vyhovujú poetike, akú máme radi: melanchólia, pod ktorou je tajne schovaný pobavený úškrn nad márnosťou bytia," vysvetľuje Shooty a ako tvrdí, vo vlastných textoch sa vyhýbajú téme lásky. "A tiež lacným postupom a durovým akordom. Textársky nás nič menšie ako otázky bytia a nebytia nezaujíma. Nevedeli by sme lásku uchopiť spôsobom, ktorý by nám nebol trápny," dopĺňa s dávkou irónie známy karikaturista hrajúci v skupine na banjo. 

Inšpiráciou pre názov nahrávky Protichodné chute sa stalo slovné spojenie z básne americkej poetky Emily Dickinsonovej, ktoré je tiež odkazom na rôznorodosť zdanlivo nesúvisiacich hudobných vplyvov. Dôkazom sú aj zaujímaví hostia z rozdielnych, zdanlivo nezlúčiteľných svetov, ktorých si kapela pozvala na nahrávanie. V dvoch piesňach (Cesta VIIIŽivot v zajatí ráciasi na mandolíne zahral Stano Palúch, najuniverzálnejší slovenský huslista hrajúci klasiku, folklór i jazz. V titulnej skladbe zase zaskrečoval na gramofónoch hip-hopový DJ Hlavolam. Pestré kvarteto hostí dopĺňajú producent Erik "Losos" Horák (elektronika/zvuky v piesni Život v zajatí rácia) a multiinštrumentalista Igor Baar (klavír v piesni Ó, bolesť).

Krst albumu sa uskutoční už v sobotu 20. septembra. V roli predkapely vystúpi dvojica Bene & Roland Kánik, do skorých ranných hodín bude platne púšťať DJ Reverend.


Vypočujte si ukážky sprevádzané videom 
Le diable noir (Georges Méliès, 1905):


Informácie pre Hudba.sk poskytol Alexander Čerevka z vydavateľstva Slnko Records. Článok bol upravený a doplnený redakciou.

Foto: Bobo Boška

Súvisiaci interpreti: Tu v dome