Nielen bratislavské trio Korben Dallas, ale aj raper Vladimir 518 v spolupráci s producentom Mikeom Trafikom prispeli na album David Koller & Friends vlastným pohľadom na najväčší hit jeho sólovej kariéry - Chci zas v tobě spát. Porovnávať novinku s originálom nemá zmysel, ide o úplne inú dobu a žáner, v rámci ktorého však ide o veľmi vydarený a silný počin.

Chci zas v tobě spát je bez diskusie najväčší hit, ktorý David Koller zložil mimo svojej domovskej kapely Lucie (aj keď dnes už je neodmysliteľnou súčasťou jej repertoáru). Skladba z roku 1993 je pre jeho fanúšikom takmer nedotknuteľná, o čom svedčí aj to, že prvá zverejnená prerábka v podaní Korben Dallas priniesla slovenským rockerom vôbec najviac kritických reakcií v ich kariére. My sa prikláňame k tým pozitívnejším - temná atmosféra s nádychom tajomnosti funguje každým počutím lepšie. Ak ju pre mnohých podkopáva nie najlepší výkon Juraja Benetina, ktorý si mohol radšej prehodiť text do slovenčiny, je to celkom pochopiteľné, no dá sa na to zvyknúť. Rozhodne nejde o taký prešľap, o akom hovorili tí, ktorí sa neunúvali vypočuť si prerábku Korbenov viac ako raz.

K ešte väčšiemu množstvu kontroverzných reakcií je, súdiac podľa diskusie na Youtube, odsúdená druhá tohtoročná podoba piesne. Vladimir 518 a Mike Trafik okolo trpko-romantickej témy originálu vytvorili vlastný text aj hudbu a použili z neho len niekoľko úryvkov Kollerovho spevu. Nejde teda o typickú coververziu, ale skôr o poctu, ktorej cieľom je predstaviť umelca z iného žánru hip-hopovému publiku. "David je proste frajer, jeden z mála ľudí na českej hudobnej scéne, ktorého je možné rešpektovať bez ohľadu na príslušnosť k akokoľvek ortodoxnému žánru. Urobiť preňho remake skladby je česť, čo iného k tomu povedať, nie?" hovorí Vladimir 518, známy z formácie Peneři strýčka Homeboye (PSH) či vďaka knižnému a dokumentárnemu projektu Kmeny o subkultúrach v Českej republike.


Album David Koller & Friends vyšiel digitálne pred týždňom, dnes sa na trh dostáva aj v limitovanej edícii na vinyle. Zároveň dnes večer v pražskom pivovare Staropramen prebehne jeho krst, na ktorom sa okrem hip-hopovej dvojice Vladimir 518 & DJ Mike Trafik predstavia aj ďalší aktéri unikátneho Kollerovho albumu - Kato z Prago Union, hardcoroví Hentai Corporation a slovenská speváčka a hudobníčka Katarzia a elektronický projekt Android Asteroid. Pražský koncert bude prvým v rámci turné, ďalšími plánovanými zastávkami sú Plzeň (7.10.), Hluboká nad Vltavou (21.10.), Brno (26.10.), Liberec (17. 11.) a Ostrava (30. 11.).

Celý album si môžete vypočuť na Deezeri a ďalších streamingových službách. Okrem oboch prerábok hitu Chci zas v tobě spát nás zaujala aj spomínaná Katarzia s piesňou Záchranář, či Ben Cristovao, ktorý skladbu Nic není nastále naspieval v štýle romantického 80's popu a pridal aj vlastnú rapovú vsuvku. Fanúšikom tvrdšieho zvuku odporúčame epickú prerábku Až ti řeknu v podaní Hentai Corporation.



Text: Patrik Marflák
Foto: archív Davida Kollera

Súvisiaci interpreti: David Koller