Budím sa s pokorou a smejem sa pod modrou oblohou - spieva Itcho Pčelár v čerstvej novinke z dielne svojej kapely Jamestown. Nitrianska šestica sa tento týždeň pripomenula klipom k singlu Nový deň, a tak ako samotná pieseň, aj jej vizuál spríjemní všedný deň a je skvelou reklamou pre slovensky spievajúce kapely.

Farebnú a motivujúcu pieseň Nový deň kapela nahrávala v renomovanom bratislavskom štúdiu LVGNC a videoklip k nej nakrúcala koncom septembra v Banskej Štiavnici. Za ním stojí nitriansky tím kreatívcov známych pod značkou FXTR. Skladba je síce len druhou v poradí od Jamestown, ktorá sa môže pýšiť videoklipom, tentokrát však kapela neponúka romantický príbeh, ale stavila na mladícku uvoľnenosť a prirodzenosť. Atmosféru dotvárajú krásne jesenné zábery na Štiavnicu a jej okolie, autentické momenty (napríklad pád zo skateboardu) a úprimná radosť, ktorá z videa sála.

JamestownNovým dňom zároveň vykročili na cestu, ktorú istým spôsobom načrtli už na svojom debutovom albume. Presviedčajú uveriteľnosťou, ktorá mnohým slovenským kapelám chýba, vyhýbajú sa zaužívaným textovým klišé a snažia sa motivovať. Jednoznačne dospeli do bodu, v ktorom si hrdo môžu stáť za svojou tvorbou a na ich propagáciu už nie je nutná spojitosť frontmana Pčelára so speváckou súťažou. Stačí, keď im reklamu spravia piesne ako táto.


Jamestown sa sformovali v roku 2008, keď skupina mladých ľudí začala snívať o hraní na veľkých pódiách. Dnes ju okrem Pčelára (spev, gitara) tvoria Kristína Uhlíková (husle), Tomáš Ducký (klávesy), Tomáš Löbb (gitara, spev), Marián Plachý (basgitara) a Adam Spišák (bicie). Kapela má na konte debutový album Divadlo bláznov, ktorý vyšiel minulý rok.

Mimochodom, pieseň Nový deň nie je prvým singlom mimo neho, ktorý Jamestown vypustili do sveta. Na jar sa o slovo prihlásili aj s nežným duetom Máj, v ktorom si s Itchom zaspievala huslistka Kristína. Skladbu si môžete vypočuť TU.

Text: Michaela Žureková (zdroj: Facebook, archív Hudba.sk)
Foto: Facebook.com/JamestownOfficial