Deň po teroristických útokoch na Paríž doliehala na celý svet zlá a smutná nálada. Aj Kráľovná popu vystupujúca v sobotu 14. novembra v Štokholme ukázala, že je tiež len človekom. Obete vyčíňania Islamského štátu v Európe si so slzami v očiach uctila emotívnym príhovorom a burcovaním k slobode či jednote.

Zatiaľ čo mnohé kapely pre hroziace pokračovanie teroristických útokov v Európe jedna za druhou rušia svoje plánované koncerty, Madonna je nezastaviteľná. Svedčí o tom aj fakt, že deň po tom, ako v Paríži tragicky zahynulo 129 ľudí, pričom desiatky ďalších sú v nemocniciach vo vážnom stave, speváčka s takmer tridsaťročnou kariérou pokračuje vo svojom Rebel Heart Tour. Cez víkend vystupovala vo švédskom Štokholme, kde sa jej po emotívnom príhovore podarilo pre moment minúty ticha umlčať vyše 40-tisícový dav tamojšej Tele2 Areny.

Nedovolíme im umlčať nás

"Celá táto šou je oslavou života, státím si za svojimi právami a bitkou za to, v čo veríte. Bolo pre mňa veľmi ťažké pokračovať v tejto šou a nezabúdať na to, čo sa stalo v uplynulú noc. Rada by som zareagovala na túto tragédiu - tragické zabíjanie, vraždy a nezmyselné ukončenie cenných životov, ktoré sa odohralo v uplynulú noc v Paríži. Rozrušovalo ma to celý deň," začala svoj emotívny monológ 57-ročná speváčka.

"Vo viacerých smeroch sa cítim rozpoltená. Prečo tu tancujem a zabávam sa, zatiaľ čo ľudia plačú nad stratou svojich milovaných? To je ale presne to, čo tí ľudia chcú. Umlčať nás. A my im to nedovolíme. My im to nikdy nedovolíme, lebo v jednote je sila. Verím tomu, že je veľa chaosu, bolesti, nezmyselného násilia a terorizmu, ktoré sa objavuje po celom svete, nielen v Paríži. Čím viac sa toto objavuje, tým viac dobra je na tomto svete. Sme tu toho dôkazom," ukázala interpretka hitu Living For Love na dav, ktorý následne začal tlieskať.

40-tisíc ľudí v absolútnom tichu

"Chcela som svoju dnešnú šou zrušiť, ale potom som si povedala - prečo by som im to mala dať? Prečo by som im mala dovoliť, aby mi, aby nám, prekazili užívanie si slobody. Všetky miesta, kde boli ľudia zabití, boli miesta, kde sa zabávali. Ľudia si užívali. Jedli v reštaurácii, tancovali, spievali, pozerali futbalový zápas... Toto sú slobody, ktoré berieme ako samozrejmosť a nemali by sme, ale sú to slobody, ktoré si zaslúžime. Pracujeme tvrdo a zaslúžime si zábavu. Nemôže byť nikto, kto by mal právo nedovoliť nám robiť to, čo máme radi," pokračovala popová ikona. 

Podľa oficálnych údajov štokholmskej Tele2 Areny bol práve v túto noc prekonaný rekord v návštevnosti tohto miesta. Madge sa tak o svoje posolstvá delila presne so 40 557 ľuďmi. Tí mohli zo speváčkiných úst počuť aj načrtnutie poetického a jednoduchého, ale zároveň pre ľudstvo stále ťažkého riešenia: "Ďalšia dôležitá vec, ktorú chcem povedať je: Áno, sú ľudia, ktorí nemajú žiadny rešpekt voči ľudskému životu a sú ľudia, ktorí robia ohavné, ponižujúce a neospravedlniteľné skutky iným ľudským bytostiam. Ale nikdy sa nezmení svet, v ktorom žijeme, pokiaľ sa nezmeníme sami. Pokiaľ nezmeníme to, ako sa dennodenne správame jeden k druhému. To, ako zmeníme svet nie je v tom, akého ďalšieho prezidenta zvolíme alebo či zabijeme ďalších 100 ľudí. Svet zmeníme tým, ako sa budeme správať na každodennej báze jeden k druhému, dobre? Musíme začať zaobchádzať s každou ľudskou bytosťou s úctou a rešpektom. Toto je jediná vec, ktorá zmení svet..."

Pred pokračovaním švédskej zastávky turné tak už len vyžiadala minútu ticha: "Len láska zmení svet, ale je veľmi ťažké bezpodmienečne ľúbiť. Je veľmi ťažké ľúbiť niečo, čomu nerozumieme alebo čo je iné ako my. No, musíme, lebo ináč to pôjde takto dookola. Predtým, než budeme pokračovať, skloňme hlavy, uctime si modlitbou a minútou ticha ľudí, ktorí v uplynulú noc zahynuli v Paríži a ich rodiny. Prosím, minútu ticha." Napokon so stále sa chvejúcim hlasom odspievala spolu s vokalistkami a fanúšikmi jednu zo svojich najznámejších skladieb Like A Prayer


Autor: Marek Majzon
Foto: Mert & Marcus - Facebook.com/madonna

Súvisiaci interpreti: Madonna